Drábek, který včera vyvracel mýty o důchodové reformě, ujistil, že spoření do fondů bude vždy předmětem dědictví. Ohradil se proti spekulacím, že by v některých případech úmrtí střadatelů peníze dobrovolně uložené na stáří propadly penzijním fondům.

Podle ministra byla ale nejbouřlivější debata v koalici o sjednocení DPH na 20 %, což má státu nahradit výpadek příjmů po důchodové reformě. Proč byly určeny výjimky, jako je zelenina, ale ne ovoce? Proč chleba, ale ne jiné pečivo? Nebojí se ministr námitek výrobců? „Já jsem byl zastánce toho, aby výjimky nebyly,“ přiznal Drábek. Musel ale ustoupit Věcem veřejným.

Diskuze nad výjimkami podle něj ještě může být bouřlivá. „Dovedu si představit, že by třeba někdo mohl říci, zabalte čtyři dalamánky do sáčku a prohlašte je za chleba,“ řekl Drábek.

70 % lidí bude mít nižší penzi

Stát musí od září změnit výměru vyplácení důchodů kvůli verdiktu Ústavního soudu. Ten míní, že by penze měla více odpovídat výši výdělků lidí během aktivního života. Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) tak 10 % lidí zůstanou důchody stejné, 70 % se sníží a 20 % lidí se zvýší. Díky valorizaci (průběžné zvyšování, pozn. red.) se ale podle ministra penze fakticky nesníží. Například průměrný důchod bude klesat o 60 korun ročně, oproti tomu valorizace pro letošní rok je 360 korun

Minister Drábek vysvětluje, jak to má být s důchody:

Fotogalerie
1 fotografie

Nejdůležitější body penzijní reformy:

● Vyvázání se z průběžného systému znamená odvádět 3 % ze sociálního pojištění plus 2 % z hrubé mzdy do penzijního fondu

Můžete se rozhodnout do 35 let (i dříve), volba je nezvratitelná a konečná

● Před spuštěním nového systému se můžou přidat všichni lidé nad 35 let

Pokud se rozhodneme spořit do fondu, budou peníze předmětem dědictví

● Prostředky budou spravovat fondy, které musí od státu získat licenci

Fondy budou čtyři: dynamický, vyvážený, konzervativní, státních dluhopisů ČR

● Penze bude vyplácena doživotně nebo 20 let, každý si může vybrat

Se startem nového penzijního systému vláda počítá od 1. ledna 2013

● Od roku 2019 by se mělo urychlit zvyšování důchodového věku žen, a to ze 4 na 6 měsíců za rok. Důchodový věk mužů a žen se sjednotí v roce 2041.