Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Budoucí primátor? Spíš jen nastrčená tvář, míní politolog

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: šim - 
21. listopadu 2010
14:30

Byla to zákeřná koncovka, kterou předvedla ODS ve vyjednávání o Praze. Skoro měsíc se jako by domlouvala s TOP 09, že na pražském magistrátu zasednou spolu. Pak během dvou dnů upekla koalici s ČSSD a TOPku vyšachovala. Ta odchází do opozice. Modro-oranžová parta jí nabízí jakožto vítězi voleb směšné jedno křeslo v radě...

617707:gallery:true:true Politolog Michael Bradík: U TOP 09 se lze navíc domnívat, že jí koalice ODS a ČSSD v Praze ve skutečnosti vyhovuje. TOP 09 může využít ODS jako fackovacího panáka, a to nejen v Praze, ale i na celostátní úrovni. Vývoj volebních preferencí i situace ve vládní koalici napovídá, že by ji tato taktika mohla velmi vyhovovat. Není vůbec nesmyslná spekulace, že koalici TOP 09 s ODS v Praze odpískal sám Kalousek, protože kvůli problémům, které současná Praha má, by jejich řešení TOP 09 nepřinesla vůbec žádné politické body, naopak by ji mohla výrazně ubrat popularitu a preference. TOP 09 se v Praze nyní může stylizovat do pohodlné role „poctivé“ opozice, což jí může popularitu u veřejnosti dále zvýšit.

14:24 - Co budou dělat 'nové pražské tváře' v rámci svých stran? Dienstbier chce kandidovat na předsedu ČSSD, Svoboda by chtěl jakkoli proniknout do strutktury pražské ODS. Zdeněk Tůma si prý dokáže představit být řadovým zastupitelem, do kontrolního výboru se mu nechce. "Doufám, že budu výraznou tváří opozice," řekl Tůma.

617707:gallery:true:true Politolog Michael Bradík: Dienstbierovi nezbývá, než se zaklínat důvěryhodností, a Tůma se může stylizovat do role uraženého. Oba ale z politického vyjednávání v Praze odcházejí jako poražení hráči, kteří nepochopili zákonitosti reálné politiky. To bohužel potvrdili i svým dnešním vystoupením v televizní debatě OVM.

14:13 - "Bylo by legitimní, aby tuto pozici dostala největší opoziční strana," souhlasí s Tůmou Dientsbier.

14:09 - "Mé stanoviska nezazní v televizi ale na koaličním jednání," kličkuje Svoboda. Dostanou kontrolní výbor komunisté? Tůma si myslí, že ano..

14:03 - "Jedno místo v radě nabídnuté pro vítěze voleb je směšné," řekl Zdeněk Tůma s tím, že jako opozice by chtěli místo šéfa kontrolního výboru.

617707:gallery:true:true Politolog Michael Bradík: Pokud budeme hledat skutečného vítěze voleb v Praze, pak je to jednoznačně ODS, která také fakticky rozhodla o tom jaká koalice, v jakém složení a s jakými prioritami bude v Praze vládnout. To platí, i když připustíme, že její lídr Bohuslav Svoboda byl spíše jen na poslední chvíli nastrčenou tváří, která měla posílit důvěryhodnost ODS. Ve výsledku ze všech tří lídrů obstál nejlépe.

13:53 - "Nejsem fíkový list ani loutka. Mám za sebou 66 let života. A mám za sebou rozhodnutí, že jít do politiky teď má smysl a lze něco změnit," ohradil se proti Václavu Moravci Svoboda.

13:52 - "Vybíral jsem ze všech lidí a věřím, že jsem si vybral dobře," míní Svoboda.

617707:gallery:true:true Politolog Michael Bradík: Chybou Dienstbiera ml. byla jednostranná orientace na spolupráci s TOP 09, na místo, aby se pokusil maximalizovat povolební zisky ČSSD diverzifikovaným vyjednáváním.

13:43 - Jiří Dientsbier ml. se od výsledků jednání zcela distancoval. V pražském zastupitelstvu vůbec nezasedne.

617707:gallery:true:true Politolog Michael Bradík: Předvolební kampaň v Praze se nesla v duchu volání „po změně“, což se u tří nejsilnějších stran projevilo v osobách lídrů. Dva ze tří lídrů po volbách ovšem jako vyjednavači naprosto selhali. Především Zdeněk Tůma jako vítěz voleb mohl učinit vůči oběma stranám mnohem více a ve výsledku si vybrat. TOP 09 se tak ve výsledku vyšachovala sama svojí pasivitou a chybnou taktikou povolebního vyjednávání.

13:41 - Svoboda sedí po boku Jiřího Dientsbiera ml., který byl volebním lídrem pro Prahu za ČSSD. Jsou k sobě ve studiu usazeni poněkud těsně... Proti nim sedí 'poražený' Zdeněk Tůma. Jeho pohledy na protisedící jsou jednoznačně přímější. Svoboda na Tůmu sotva pohledne. Hryže ho svědomí?

13:40 - "Co se stalo, že rázem je vás programový průnik s ČSSD nyní lepší než programový průnik s ODS?," šije do Svobody Václav Moravec.

13:36 - Byly nové pražské tváře, tedy Svoboda a Tůma, naivní a politicky tak nezkušení? Mysleli si volební lídři ODS a TOP 09, že jim jejich spolupráce u domovských stran projde? Nad tím se pozastavují mnohé komentáře...

13:35 - "Panu Svobodovi jsem věřil," říká poněkud rezignovaně Tůma.

617707:gallery:true:true Politolog Michael Bradík: Bohuslav Svoboda bude primátorem, který bude důsledně plnit roli "koaličního primátora". Tzn. co se v rámci koalice dohodne, bude plnit. Nelze očekávat, že by se stylizoval do role individuální osobnosti, která by překročila stín strany, která ho nominovala. Z pohledu stability koalice nutno říct, že je to dobře. Pravděpodobné je, že i díky naplňování této role koalice ČSSD a ODS v Praze bez vážnějších problémů vydrží a bude stabilní.

13:34 - Bohuslav Svoboda řekl o Zdeňku Tůmovi, že si ho váží a věří mu tolik, že by s ním šel krást koně. "Stále bych to o něm řekl a myslím si to," zahájil duel Bohuslav Svoboda.

617707:gallery:true:true Politolog Michael Bradík: Velké koalice jsou vždy vynucené okolnostmi a volební aritmetikou. Vše ostatní jsou jen účelové interpretace vítězů nebo poražených. Velkou koalici v Praze v žádném případě nelze brát jako podraz na voliče, už jen z toho pouhého faktu, že je taková koalice právě z pohledu povolební aritmetiky možná a legitimní.

Zdeněk Tůma, který byl kandidátem TOP 09 na primátora, se dnes potká tváří v tvář svému už bývalému sokovi Bohuslavu Svobodovi z ODS, který usedne na židli po Pavlu Bémovi. Psychiatra teď na magistrátu střídá gynekolog. To by na chod Prahy snad nemělo mít žádný vliv….

Jak se zachová poražená a podvedená TOPka? Přijme nabízené jedno křeslo v radě, nebo hrdě odejde? I na to by mohl alespoň částečně odpovědět dnešní duel v Otázkách Václava Moravce. Budeme je s vámi sledovat ONLINE s komentáři politologa Michaela Bradíka.

Na pražském Václavském náměstí proběhla 17. listopadu demonstrace, na kterou přišlo asi 2000 lidí protestovat proti velké koalici ODS a ČSSD. "Je to nefér k voličům, kteří chtěli v Praze změnu," znělo davem.

Co na to politolog? "Pokud bychom přijali logiku 'podrazu na voliče' v Praze a vnímali jako problém, že primátora nebude mít vítězná strana, musíme se stejně podívat i na celostátní úroveň, kde přece vládu také nesestavoval vítěz voleb," řekl Blesk.cz Michael Bradík.

jsva ( 30. listopadu 2010 08:34 )

Neznám pana Bradíka, ale jeho vystoupení by bylo pro CSSD kontraproduktiuvní.K diskutovanému problému: TOP jednoznačně selhala nejen ve vyjednávání. Knížecí strana,kterou za prahu reprezentoval předseda pan Laudát,který v rámci boje proti korupci napadal Doc.Svobodu, že odešli z jednání, tan Laudát byl deset roků předseda ODS ma Praze 5,musel tedy pět let podporovat zázraky pana Jančíka.TOP se domnívala,že jim náleží všechno, přitom jako strana odrodilců nedostala skoro nic.Primátora mají ve Zlíně, senátor je jen Štětina a to je proti jejich zásadám překabátěný člen KSČ, je toho dost málo.

komentator ( 23. listopadu 2010 23:19 )

Proč "čsitej a rovnej" Tůma vstoupil v období normalizace do KSČ? Slušní lidi do KSČ nevstoupili!! A nyní se z něj stal konzervativní pravičák. Není to krajně podivné? Tůma je stejné krevní skupiny jako Kalousek. Ten za bývalého režimu taky posluhoval komoušům. A nyní je Kalousek tvrdej pravičák. Tomuto černo***níckému chameleonovi jde pouze o koryto!!

komentator ( 21. listopadu 2010 22:11 )

Copak nebyl Tůma v KSČ? Proč tam vstoupil?

komentator ( 21. listopadu 2010 21:08 )

Copak Tůma neposlouhoval komoušům za bývalého režimu?

bara ( 21. listopadu 2010 20:04 )

no, ak jsem dočetla to jeho povídání do konce. Tento člověk že je "politolog"? )))))) v tom případě jsem já Matka Tereza )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa