Triky jako na pouti

Výraz "prasárna", který použil ve své show moderátor Jan Kraus je velmi přesný, a nejen proto, že zde jde především o koryta. Jestli se uplynulých dvacet let ozývalo z magistrátu hlasité mlaskání, dnes jsou to vyloženě chrochtací orgie.

Pravolevá koalice dvou úhlavních politických nepřátel je ranou do srdce demokracie jako takové. Jako by bylo jedno, koho občané ve volbách zvolí. Je výzvou, aby se příští volební účast blížila nule.

Dokud volič vybírá mezi pravici a levicí, mělo by být povolební spojení těchto dvou ideologií zákonem zakázáno. Následné "žvásty" o průnicích volebních programů jsou jen výmluvy, nic víc.

Kdyby takové průniky opravdu existovaly, nemuseli by lidé chodit k volbám.

Kde je kulička?

V menších městech a obcích není výjimkou, že se ve vedení radnic spojí kandidáti z opačných konců politického spektra. Je to stejný podvod na voličích než v Praze.

Když se spojí ODS s ČSSD nebo dokonce s komunisty, byť jde o sebemenší vesnici, je to stejně velká prasárna, nehledě na to, o jak velkou vesnici jde.

Volební vítězství TOP 09 v Praze nebylo dáno jen programem této nové pravicové alternativy, bylo především protestem proti vládě jedné strany, tedy vzdorem proti ODS. Proti chrochtání a mlaskání, které znělo ozvěnou v dalších městských částech.

ODS se v touze po moci, která je jejím jediným společným programovým bodem s ČSSD, neváhala spojit se svým úhlavním protivníkem a vysmála se tak nejen svým voličům, ale všem, kdo přišli volit.

Výraz "urna" zde nabývá svého původního funerálního významu.

Ondřej Höppner