Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ODS a ČSSD tajně upekly kmotrovskou koalici!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
16. listopadu 2010
11:26

Tak tomu se říká podpásovka! Představitelé pražské ODS a ČSSD se v úterý nad ránem nečekaně dohodli na koaliční smlouvě. Původně byla přitom na úterý ohlášena další jednání obou stran s vítěznou TOP 09.

ODS taj získala místo primátora, pravděpodobně se jím tedy stane její lídr lékař Bohuslav Svoboda. Rozdělení sil v radě by podle neoficiálních informací mohlo být půl na půl. TOP 09, která volby v Praze vyhrála, odchází do opozice. Návrh koalice musí ještě schválit orgány obou stran.

"Mohu potvrdit, že během noci jsme připravili návrh koaliční smlouvy," řekl Karel Březina z vyjednávacího týmu ČSSD. Podle něho jej ještě musí schválit zastupitelský klub ČSSD a výkonný výbor pražské organizace. Zasednou v úterý dopoledne. Jednání podle Březiny trvala celou noc. Podrobnosti ke koaliční smlouvě zatím nechtěl zveřejňovat, chce je nejprve sdělit zastupitelům.

Stejně reagoval i Boris Šťastný z ODS. Byly podle něj "dohodnuty návrhy možné spolupráce" a od ranních hodin prý pokračují jednání o návrhu koaliční dohody. Tu pak ODS předloží svému zastupitelskému klubu a regionální radě. Podrobnosti o smlouvě chtějí strany zveřejnit až po jejím schválení.

Šťastný nechtěl komentovat rozložení sil v radě, ze zákona ale musí být jedenáctičlenná. Podle informací od zdroje blízkého vedení ODS by rozložení sil mělo být pět na pět, přičemž jedno místo radního by zůstalo neobsazeno.

Šuškanda se potvrdila

Většinu jednání o koalici dosud vedly TOP 09 a ODS, v kuloárech se ale mluvilo o tom, že občanští demokraté jsou již dohodnuti s ČSSD. Tuto variantu nesli s nelibostí představitelé celostátního vedení všech tří stran.

"Je mi líto, že jak občanští, tak i sociální demokraté pohrdají vůlí pražských voličů," řekl v reakci šéf pražské TOP 09 František Laudát. Dodal, že Pražané si budou muset "na změnu" počkat minimálně čtyři roky. "Uděláme ale vše pro to, aby tato koalice skončila dříve," zdůraznil Laudát.

Volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší o vyjednávání oficiálně nevěděl, kolegové mu to prý neřekli. Zopakoval, že takovou koalici v pražském zastupitelstvu nepodpoří. "I způsob, jak k tomu došlo (uzavření dohody), považuji za podrazácký," zdůraznil. ČSSD podle něj porušila sliby, které dala voličům. "Je podivné, že pánové Březina a Hulinský (vyjednávači ČSSD) zdůrazňovali, že jde především o program. Přitom jsme se ani nepokusili vyjednat lepší podmínky s TOP 09," dodal.

petr11 ( 19. listopadu 2010 07:15 )

...protože je to všechno v p..i a včele tedy musí být gynekolog

susanah ( 17. listopadu 2010 17:01 )

a tak do ulic, demostrovat, stávkovat, a to každý den.

susanah ( 17. listopadu 2010 16:56 )

Je to trapák. Že se nestydí.

komentator ( 17. listopadu 2010 09:28 )

V TOP 09 jsou především političtí oportunisti a chamelleoni! Neprošel kníže Schwarzenberg několika politickými stranami? Nehodil Schwarzenberg Zelené, díky kterým se stal ministrem zahraničí v Topolánkově vládě, přes palubu, když začali ztrácet politické preference? Nebo ten recyklovaný černo***ník Kalousek, který za bývalého režimu kolaboroval s komouši. Pak jako předseda KDU-ČSL chtěl jít do koalice se socany s p tichou podporou komoušů? A nyní se z "křesťana" a lidumila Kalouska stal tvrdý konzervativec a bojec obyčejných lidí?

komentator ( 17. listopadu 2010 09:21 )

další političtí oportunisti jako Laudát, kteří podrazili své bývalé politické strany, dostali na pr..l!! A nyní se tito podrazáci diví, že je podrazil někdo jiný!! Dobře Topákům tak! Podrazáci z TOP 09 dostali za vyučenou.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa