Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novinky v dědictví: Chcete majetek? Tak ať vás rodina nevydědí!

Pokud vás zůstavitel vydědí, nedostanete z jeho majetku nic!
Pokud vás zůstavitel vydědí, nedostanete z jeho majetku nic!  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
27. ledna 2014
10:03

Pokud se těšíte, že vaše finanční starosti už brzy vyřeší tučné dědictví, uvědomte si, že dědění má svůj řád a ne na každého se dostane. Ti, kteří mohu být relativně v klidu, jsou potomci zemřelého.

Novela občanského zákoníku rozlišuje dědice do několika skupin.

Nepominutelný dědic

Právě děti a jejich další potomci patří mezi nepominutelné dědice. Došlo však k výraznému snížení výše, na kterou mají nárok. Záleží na tom, zda jsou plnoletí či ne. Nezletilí musí dostat minimálně 75 % zákonného dědického podílu (dříve to bylo 100%) a zletilí minimálně 25% (dříve to bylo 50 %). Ale i zde může být výjimka v dědění a to pokud jsou potomci nesvéprávní nebo byli vydědění.

Pominutelný dědic

To jsou všichni ostatní možní dědici počínaje dalšími příbuznými až po kamarády. Zůstavitel, ten po kom se dědí, je do své závěti může, ale nemusí zahrnout. Pozor, mezi takové dědice patří i manžel(ka)! V závěti na celoživotního partnera nemusí být vůbec pamatováno.

Dědění podle zákona

V případě, že není k dispozici po zemřelém žádná závěť ani jiné rozhodnutí o tom, jak naložit s jeho majetkem, rozděluje se pozůstalost podle zákona. Zde mají přednostní právo děti a manžel(ka).

Více se o zásadních změnách v dědickém právu se dozvíte v příručce, kterou získáte zdarma s dnešním vydáním deníku Blesk!
Příručka s tématem dědictví vyjde už v pondělí 27. ledna. Příručka s tématem dědictví vyjde už v pondělí 27. ledna. | Blesk

miroslav57 ( 28. ledna 2014 08:14 )

zatím si s noz neví rady ani právníci,tak mi řekněte kterej kretén to napsal a ještě si to nechal schválit parlamentem?

alenealejo ( 27. ledna 2014 13:31 )

fortin... presne tak! Po nás zostane len to,čo rozdáme...

welcomet ( 27. ledna 2014 12:55 )

Tak aby jste hlavně neskončila v domově důchodců, nebo na dlažbě...

Zobrazit celou diskusi