Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový občanský zákoník: Ráj pro nájemníky, peklo pro majitele!

Novela občanského zákoníku přináší řadu novinek i do oblasti nemovitostí
Novela občanského zákoníku přináší řadu novinek i do oblasti nemovitostí  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: růž - 
31. ledna 2014
10:37

Víc práv nájemníkům a větší povinnosti majitelům. Tak se dají shrnout změny v novém občanském zákoníku, které se týkají nemovitostí. Nájemníci můžou bez souhlasu majitele v pronajatém bytě chovat zvíře nebo si pořídit podnájemníka.

A majitelé nemůžou nic namítat nejen proti zvířeti svého podnájemníka, ale třeba proti tomu, aby v pronajatém bytě podnikal. Zato, když si řekne o kauci, měli by se připravit na problémy. Peníze za kauci totiž nemusí mít na zvláštním účtu, smí je používat, ale nájemníkovi je musí vrátit zúročené a to alespoň ve výši zákonné sazby.

Co je v katastru, to platí

Z katastru se nově stal ztv. veřejný seznam. To znamená, že to co je v něm uvedené se považuje za pravdivé. A nezáleží na tom, že úředník udělal třeba jen chybu.

Pozemek i stavba na něm jsou »nerozlučné«

Máte pozemek a na něm dům? Tak zatímco dnes máte dvě nemovitosti, nově už bude jen jedna. Patřit vám bude pozemek, jehož součástí bude dům. A už je nebudete moct prodat zvlášť.

Pětiletá lhůta na skryté vady

Koupili jste dům nebo byt a až po nějaké době jste zjistili, že má skryté vady? Pokud jsou takové, že o nich musel prodávající vědět, můžete odstoupit od smlouvy do pěti let od koupě.

Ruiny propadnou státu

Opuštěné stavby, o které se nikdo nestará deset let, se považují za opuštěné a stanou se majetkem státu.

Věcné břemeno musíte strpět

Chodí si k vám pro vodu do studně soused? Používáte k cestě na chatu cizí soukromou cestu? Nebo musíte za pronájem zahrady »platit« bramborami? To všechno jsou věcný břemena a aby se předešlo nejasnostem, měla by být »ošetřena« smlouvou. Tam, kde smlouva chybí, rozhodují místní zvyklosti.

POZOR! Přiručka, která přináší všechny novinky občanského zákoníku v oblasti nemovitostí, vychází ZDARMA již v pondělí 3. února jako součást deníku Blesk!
Příručka Nemovitosti vychází ZDARMA již v pondělí 3. února Příručka Nemovitosti vychází ZDARMA již v pondělí 3. února | Blesk

 

sevgili ( 5. února 2014 09:25 )

Tak to se zase vyznamenali!

Zobrazit celou diskusi