Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec tabulek, které určují výši odškodného: Vyšší cena za úrazy a smrt!

Úrazy nyní bude soud posuzovat jednotlivě, žádné tabulky už neexistují.
Úrazy nyní bude soud posuzovat jednotlivě, žádné tabulky už neexistují.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
7. února 2014
14:22

Zkušenosti právníků říkají, že se lidé za škodu na zdraví často nesoudí. To se možná změní. Kompenzace za závažnou újmu s trvalými následky se totiž nově odhaduje až na10 milionů korun.

Zatímco dřív byla maximální částka za poškození zdraví nebo zmaření lidského života 240 tisíc, s novým občanským zákoníkem jde o sumy několikanásobně vyšší.

Tabulky ministerstva zdravotnictví, podle kterých by se určovaly konkrétní částky odškodného za bolest či trvalé následky úrazu, v novém občanském zákoníku už nenajdete. Nově bude vše posuzovat soud, a to v každém případě individuálně. Za menší úrazy se budou vyplácet částky začínající na několika tisících, v těch nejzávažnějších případech se vyšplhají až do výše deseti milionů korun.

Zvýší se cena pojistného?

Pokud ale půjde třeba o mladého člověka, který měl život před sebou, může se částka vyšplhat i na dvojnásobek! Kromě soudu může konečné rozhodnutí o částce za odškodné záviset i na dohodě mezi pojišťovnou a pozůstalými. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka povede tahle novinka ke zdražení pojistek na odpovědnost.

POZOR! Už v pondělí 10. února vychází ZDARMA jako součást deníku Blesk další díl příruček věnovaných novému občanskému zákoníku. Tentokrát na téma FINANCE!
Příručka s tématem financí vyjde zdarma již v pondělí 10. února jako součást deníku Blesk. Příručka s tématem financí vyjde zdarma již v pondělí 10. února jako součást deníku Blesk. | Blesk

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi