Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový občanský zákoník: Promlčecí doba dluhu je až 10 let!

Novinkou je možnost sjednat si promlčecí lhůtu kratší i delší, a to v rozmezí 1 až 10 let.
Novinkou je možnost sjednat si promlčecí lhůtu kratší i delší, a to v rozmezí 1 až 10 let.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: efr - 
11. února 2014
13:02

Promlčení motivuje věřitele, aby neotáleli s uplatněním svých práv a domáhali se pohledávek v době, kdy jsou ještě aktuální. Zároveň ale brání dlužníka před tím, aby jeho povinnosti plnit dluh trvala nepřiměřeně dlouhou dobu.

Novinkou je možnost sjednat si promlčecí lhůtu kratší i delší, a to v rozmezí 1 až 10 let. Takové ujednání však nemůže být na újmu slabší straně. Bude tak vždy důležité posoudit, zda je slabší strana v postavení dlužníka (pak je nepřípustné sjednání delší lhůty), nebo na straně věřitele (pak je v neprospěch sjednání kratší lhůty).

Uznáním platba úroku

Za uznání dluhu bylo dosud považováno jen písemné prohlášení – nově jím je ale pouhé zaplacení úroků z pohledávky. To znamená, že když věřiteli zaplatíte byť symbolickou částku, dáváte mu možnost, aby mohl dluh u soudu zažalovat dalších deset let.

Výslovně se taky stanoví, že není možné vzdát se práva na uplatnění námitky promlčení. I kdyby se v nějaké smlouvě objevilo pravidlo typu »Smluvní strany se dohodly, že se vzdávají práva uplatnit promlčení,« šlo by o zdánlivé ujednání a pro nikoho by nebylo závazné.

 

 

jaija ( 11. února 2014 13:22 )

AHA

Zobrazit celou diskusi