ONLINE CHAT
Dobrý den,jsem vlastníkem RD již před svatbou,má manželka při rozvodu nárok na nějakou část.Děkoji(Pert. H)
Foto
Nikoliv, neboť tento majetek není součástí SJM.
Vážený pane doktore, zajímá mě, zda mohu dědit po smrti manžela, jestliže on nabyl svůj majetek před naší svatbou a má 2 děti, které mu nepomáhají s údržbou nemovitostí, naopak mu musím pravidelně pomáhat já, aby se nemovitosti daly vůbec užívat. Děkuji za odpověď. (Svobodová)
Foto
Pokud manžel nesepíše závěť, budete majetek, který manžel nabyl před svatbou dědit spolu s jeho dětmi dědit rovným dílem, tedy každý jednu třetinu.
Vysvětlete pojem svěřeneckého náhradnictví(Jiří Kunz, severomoravský kaj)
Foto
Správně se označuje svěřenské nástupnictví. Míchate dohromady dva pojmy. Existuje tzv. dědická substituce, která má dvě formy. První formou je náhradnictví, druhou je svěřenské nástupnictví. Svěřenské nástupnictví znamená, že zůstavitel může nařídit, aby to co je dědictví po něm (nebo nějaká část) jeho dědic odkázal dalšímu konkrétnímu dědici tzv. svěřenskému nástupci a to i v několika generacích až na sto let dopředu.
Dobrý den, jak postupovat, když jsem nyní zjistila, že vlastním část pozemku se strýcem, který zemřel v roce 1952. Pozemek je stále v KN veden na jeho jméno a já jsem v současné době již jediná dědička - neteř. Děkuji(Sulistová sulia@seznam.cz)
Foto
Na dědictví nemá vliv jestli jste spoluvlastníci. Dědické právo se od spoluvlastnického práva neodvíjí.
Dobrý den, nemám jasno v dědických skupinách, I - III, ve II. skupině se uvádí i děti manžela, znamená to, že jako dcera zemřelého manžela mé nevlastní matky , spadám do této II.skupiny, děkuji za vysvětlení.(Kamila)
Foto
Nemáte pravdu. Ve druhé třídě (již nikoliv skupině) dědí manžel zůstavitelovi rodiče a lidé, kteří s nim žili ve společné domácnosti nejméně po dobu jednoho roku před smrtí a z toho důvodu o společnou domácnost pečovali nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
Jsem ze dvou souruzencu a po otvově smrti byl domeček přepsán pouze na jednoho....to lze?(Jana Malá)
Foto
Nevím, co myslíte tím přepsán. Podědil ho a nebo ho otec daroval již před smrtí pouze jednomu před smrtí?
Máme byt v osobním vlastnictví.Chtěli bychom ho přepsat na dvě dcery.Je to možné?(Monika)
Foto
Ano, samozřejmě to možné je. Máte zřejmě na mysli darovací smlouvu.
Dobrý den, chtěla jsem ze zeptat, jestliže maminka napíše závěť, v níž odkáže svůj majetek jedné z dcer, je po její smrti závěť napadnutelná druhou dcerou. Děkuji.(Alice)
Foto
Ano, druhá dcera může požadovat svůj minimální zákonný díl to je čtvrtina hodnoty pozůstalosti.
Dobrý den.CHci se zeptat jak se dělí dum,ktery ma pul moje sestra a druhá pulka je po otci.Dum koupil s matkou a pak se rozvedli.Tata má další tři syny z dalšího vztahu.Děkuji J.V(JIRI.V)
Foto
Všechny děti budou dědit jeho polovinu domu.
Dobrý den,zajímalo by mě ,před půl rokem jsem se náhodně dozvěděla,že mi umřel otec,který se podruhé oženil. zemřel ale již před rokem. Je možné,že by notář nezjistil jeho vlastní děti a neoznámil dědické řízení?Děkuji za odpověď.(Anička)
Foto
Je to málo pravděpodobné, ale doporučuji Vám obrátit se na dědické oddělení okresního soudu v jehož okrese otec zemřel. Tam se dovíte všechny potřebné informace.
Dobrý den, je nutno vydědění jedné dcery, která se se mnou již 11 let nestýká, sepsat u notáře, nebo stačí, když sepíšu sama a nechám podepsat nějaké svědky ? Předem děkuji za odpověď (Ivana)
Foto
Stačí, když sepíšete sama a necháte podepsat svědky, pokud to bude u notáře, bude to lepší neboť se takové vydědění hůře zpochybňuje tím vyděděným.
Dobrý den,jaké jsou prosím zákonné důvody pro vydědění(Radek)
Foto
Zákonných důvodů vydědění je několik, jsou to nepomáhání zůstaviteli ve stáří, nezájem o příbuzného, odsouzení k trestu odnětí svobody za úmyslný trestný čin, vedení nezřízeného života, zadlužení a marnotratný způsob života.
Dobrý den,tatínek zemřel před pár lety,maminka vlastní byt v OV.Tatínek měl z prvního manželství již dospělou dceru.Jaký dědický podíl z bytu ,v případě smrti maminky, dceři tatínka připadne.Děkuji Alex(Alexandra)
Foto
Tatínkova dcera nebude dědic nic, ta již byla vypořádana z dědictví tatínka.
muzu za sveho zivota darovat svoje domy a veskery majetek komukoliv,aniz by me deti mohly toto napadnout?(gabriel)
Foto
Ne nemůžete. Jedině, že by jste děti vydědil.
Dobrý den,po rozvodu rodiču se otec znovu oženil,nová rodina nás(já a bratr)neměla ráda a tak jako děti jsme otce málo navš.jako dospělí už otec navštěvoval nás,my jemu volaly,před 2lety se otec rok neozýval,a pak jsme byly obeznámeni jeho rodinou,že zemřel,na pohřbu jsme se dozvěděli,že umíral rok na leukemii a byl mu odebrán i telefon,a přál si nás i vidět,po 2 měsících po pohřbu bratr volal na soud v Chebu,proč jsme ještě nebyli zavolání k dědickému řízeni,odpověd zněla,že otec nic neměl a tak nic nedědíme,my žijeme v Kĺadně,přitom otec nám určitě spořil a ani nás nevydědil....máme se s tim smířit,že jsme byly ošizeni.....děkuji(Jiřina Nová)
Foto
Pokud se smířit nechcete, museli by jste prokázat, že jeho rodina majetek zatajila.
Otravuji ještě jednou . Prosím co to je to reprezentační právo . Jinak i když se se děti jmenují jinak než se jmenovali dříve , tak budou dědit? A dědili by i když si je její manžel osvojí? Jaroslav . Nezlobte se ale moc jsem tomu nerozuměl .(Jaroslav.)
Foto
Reprezentační právo upravuje, že pokud nedědí děti, dědí vnuci, pokud nědědí vnuci dědí pravnuci atd. Jestli by došlo k osvojení vašich dětí, potom by už po Vás nedědily jako děti.
Dobrý den, otec sepsal u notáře závěť, kde mě uvedl jako universálního dědice, mám sourozence, má na něco z otcova majetku nárok, když není vyděděn? Děkuji (Petr K.)
Foto
Ano, na čtvrtinu pozůstalosti pokud je zletilý a tři čtvrtiny pokud je nezletilý.
Dobrý den. Ráda bych se zeptala. S manželem máme podepsaný SJM, kde je jasně patrné že všechen majetek je jeho. Majetek nabyl dědictvím a restitucí. On má dceru já dvě děti , každý z předchozích vztahů. V případě smrti manžela jak se dědí majetek?(Olinka)
Foto
Pokud nebude závěť, budete na půl majetek dědit vy a jeho dcera.
Dobrý den,žiji s přítelem v jeho rodinném domku,mám zde trvalý pobyt, jsme oba rozvedení a oba máme z předchozích manželství dvě plnoleté dcery.Dědila bych, nebo musí sepsat přítel závět? (Jiřina)
Foto
Přítel musí sepsat závěť, jinak by dědily pouze dcery. Pokud dcery nevydědí může Vám odkázat maximálně polovinu pozůstalosti.
Dobrý den, mám 2 zletilé syny. První dostal auto. Druhý mi chodí pomáhat. Mohu jim dům darovat způsobem rozdělení tak ,aby v katastru nemovitostí první vlastnil 1/3 a druhý 2/3?(Hanka)
Foto
Ano, můžete. Darování se neřídí stejnými pravidly jako dědění.
Dobrý den.Z manželem máme každý svuj vlastní spořitelní učet .Když zemře manžel davá se do dědického řízení peníze z mého učtu .Děkuji za odpověd (Marketa)
Foto
Když zemřel manžel, veme se veškerý majetek který je v SJM, rozdělí se na polovinu, ta bude vaše a zbytek se stane tzv. pozůstalostí, kterou podědí dědicové. Nebude-li sepsána závěť budete dědit vy a potomci vašeho zemřelého manžela.
Měla jsem přítele alkoholika , ma novou přítelkyni , ale miluje mě taky(Marie)
Foto
Nevim, jestli Vám mám blahopřát či co ode mě očekávate za odpověď.
Dobry den mam rozvedenou dceru v USA a ma ještě 2 děti v připadě umrti jednoho z rodiču jak by se to dalo řešit když do ČR odmita přijet a nechce dědit nic ? (Elizabeth)
Foto
Dědictví je právo nikoliv povinnost.
Dobrý den.Synové mají otce,který je hodně zadlužený a bezdomovec.Když se vzdají děditství,nezdědí dluhy od otce?(Hanka)
Foto
Ano, pokud se vzdají dědictví nezdědí ani dluhy ani cokoliv jiného.
Dobrý den,prosím Vás, je možné bez jakýchkoli problémů odmítnout dědicví,jak tento úkon probíhá. děkuji, (Peter)
Foto
Ano, lze to bez jakýkoliv problémů. Jsou dvě možnosti, buď se můžete zříci dědického práva formou smlouvy sepsané notářem mezi Vámi a tím po kom by jste měl dědit a nebo až po smrti zůstavitele můžete odmítnout dědictví tím, že to písemně napíšete soudu, který dědictví vyřizuje a nebo to u tohoto soudu nadiktujete do protokolu.
muj syn nepracuje kouri mariuhanu po ktere je velmi agresivni bez meho souhlasu se nastehoval do meho bytu kde mne vulgarne urazi nici vybaveni bytu a hrozi fyzickym nasilim navic hraje automaty ma podminku za napadeni policistu. leceni odmita odstehovat se nehodla .chci syna vydedit poradte dekuji(zdenek)
Foto
Zajděte k notáři a vyděďte syna pro zavržení vhodný způsob života,
Dobrý den, má právo na dědictví po mých rodičích i můj manžel a náleží dědictví po mých rodičích do společného jmění manželů? Děkuji(Veselá)
Foto
Nárok manžel nemá a dědictví nepatří do SJM.
Rodiče darovali nebo prodali dům memu bratrovi. {Je na něj přepsaný} Otec již zemřel matka žije. Mám jako druhý syn nárok na nějaké dědictví ? {Na podíl z domu}(Kohout)
Foto
Na podíl z domu nárok nemáte, máte pouze možnost po smrti matky vznést nárok zápočtu daru, ale to záleží na tom, jak dlouho ještě maminka bude naživu neboť tato lhůta je omezená a nelze počítat dary za jakoukoliv dobu v průběhu života zůstavitele.
Ještě za aktivního života daroval můj otec dům mě na základě darovací smlouvy (je v ní zakotveno věcné břemeno otec na dožití). Mám dva mladší bratry,kteří se o otce nezajímají, dělají dluhy, již u nás byl dokonce exekutor z důvodu dluhů jednoho z bratrů, který jsme museli uhradit. Mají bratři v případě úmrtí otce nárok na dědictví nebo podíl (Děkuji Robert )
Foto
Nárok mají, ale majetek by zabrali věřitelé, proto doporučuji, aby otec zadlužené děti vydědil, neboť po novele zákona je zadluženost dítěte jedním ze zákonných důvodů pro který lze děti vydědit.
Dobry den pane doktore Novak, chtela jsem se zeptat , zda jsou i nejake zmeny v darovaci smlouve. Muj otec mi daroval svuj dum pred 5 lety tudiz mam darovaci smlouvu podepsanou mym otcem a mnou. Mam dva sourozence a zadne smlouvy jsem s nemi neudelala . Dekuji za odpoved a preji hezky den . (Karolina )
Foto
Darovací smlouva nadále platí jako doposud.
Mám už u notáře sepsanou závěť asi 10 let. Moje děti jsem v závěti vydědil,důvody jsou tam vypsány,majetek rozdělen.Platí ta závěť, nebo musím sepsat novou ,když je nový zákoník(Jaromír)
Foto
Ne nemusíte nic, závěť platí nadále.
Dobrý den. Ráda bych ochránila dědictví, které jednou po mamince připadne mě a bratrovi.protože mamince dlužím spoustu peněz, chci nějakým způsobem zajistit, aby veškeré dědictví připadlo bratrovi. Co proto mohu já udělat? Děkuji(Jana 34)
Foto
Stačí když po smrti maminky odmítnete dědictví (pokud nemáte děti), ale ještě lepší by bylo, pokud se zřeknete dědického práva uzavřením písemné smlouvy mezi Vámi a maminkou již za života maminky.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak lze vydědit své děti. Už 18 let se s nimi nestýkám a oni o mě též nejeví jakýkoliv zájem. Už v době, kdy jsem se rozváděl, se mnou přestali komunikovat, přestali se se mnou stýkat, dá se říct, že mě začali nenávidět a můj syn mě v té době i fyzicky napadl. Nechci proto, aby po mě cokoliv zdědili. Mám již dnes svou novou rodinu, avšak mám strach, že ze zákona mohou stejně poměrnou část dědit. Děkuji(Ladislav Nový)
Foto
Děti které chcete aby nedědily, musíte vydědit, nejlépe sepisem u notáře .
Dobrý den. Jsme s manželkou ve věku, kdy již bohužel musíme myslet i na takové věci, jako je dědicrví. Jako manželé bychom rádi dědili náš majetek jeden po druhém. Máme pro to své důvody. Ale máme také syna, který by vše zdědil po posledním z nás. Jak se to dá ošetřit? (Karel)
Foto
Poněkud se mýlíte. Pokud by jste syna nevydědili nebo se syn nezřekl dědictví, bude dědit i po smrti jednoho z Vás spolu s pozůstalým manželem.
Dobrý den, mám z prvního manželství 2 děti 25 a 19 let. Dětoi se mě již v minulosti zřekly (vliv matky) a na ulici mě ignorují, dcera se dokonce v 18ti letech nechala přejmenovat podle nového manžela mé bývalé ženy. můj dotaz je - mohu je vydědit? V současném manželství mám 3 letou dceru. Chtěl bych, bay veškerý majetek připadl jí. Je to pop rávní stránce proveditelné? Předem děkuji za odpověď. PJ(Petr J.)
Foto
Ano je, musíte vaší dceru z prvního manželství vydědit a to proto, že o Vás nejeví žádný zájem, což je jeden ze zákoných důvodů vydědění.
Dobry den, jsem vdana, mame s manzelem uz dospelou tezce postizenou dceru. Vlastníme byt v OV na ktery ale jeste splacíme hypoteku. Muz ma z prvního manzelstvi dve davno dospele deti. V pripade, ze by muz zemrel, jeho deti z prvního manzelstvi po nem mají narok na dedicky podíl. To vím. Nevím ale z ceho bych je vyplatila :-( Lze toto nejak dopredu právně osetrit ?(Ludmila Formanová)
Foto
O tom, jak se dědictví vypořádá, poté co je stanoveno kdo je dědic, se dědici buď dohodnou nebo rozhodne notář.
dobrý den ,jak by bylo vypořádání dědictví v případě úmrtí obou manželů ,kdy jeden je bezdětný a druhý má syna z předchozího manželství.(Venuše)
Foto
Dědil by všechno syn z předchozí manželství.
Jsme s manželkou Důchodci . Máme dceru a chceme , aby po nás dědila , jako jediná . Problém je v tom , že jsou tady ještě děti . po synovi , které nejsou plnoleté . Syn zemřel . Jeho manželka se znovu provdala , a dětem změnila přijmení. Také od dob smrti syna ,zakázala dětem se stýkat . Děti nejeví zájem . Prý si dneska žijoí svůj život. Jak to provést abychom je vydědili ? (Jarosla)
Foto
Pokud jsou zletilé můžete je vydědit, z důvodu, že o Vás nejeví zájem, avšak pokud jsou nezletilé potom vydědění není reálně příliš možné. V takovém případě, že by k vydědění nedošlo, by dědili spolu s vaším synem a to na základě tzv. reprezentačního práva.
dobrý den, manžel má dospělého nemanželského syna,nikdy se s ním nestýkal.Může ho bez problému vydědit? (Sabina)
Foto
Ano může ho vydědit, pokud sám stýkání se synem nebránil.
ŮSPORY A SPOŘENÍ SE V PŘÍPADĚ SMRTI TAKÉ DĚDÍ,JAK ZAMEZIT DĚTEM KTERÉ SE S NÁMI NESTÝKAJÍ ABY DĚDILY.MÁME JE VYDĚDIT,NEBO NAPSAT ZÁVĚT?DĚKUJI ZA ODPOVĚD.JANA,M.(JANINA)
Foto
Vlastní děti můžete pouze vydědit, úspory a spoření se také dědí.
Dobrý den, jsme 3 sourozenci a nedávno nám zemřela maminka. Nenechala závěť ani nic podobného. Zůstal po ní byt, který měla v os. vlastnictví, ten zřejmě budeme muset prodat a peníze se rozdělí na tři díly.Je tady, ale další věc.Maminka si před více jak 20-ti lety koupila zahradu, ale rodiče se krátce na to rozváděli a maminka zahradu přepsala na mé jméno a tak to už zůstalo.Zahradu jsem před rokem prodala a má sestra tvrdí, že se utržené peníze musí započítat do dědictví po mamince. Má pravdu? Sestra má stejným způsobem na sebe přepsanou garáž. Děkuji za odpověď (Hanna)
Foto
Ano sestra pravdu má, ale zrovna tak se bude muset započítat hodnota garáže, kterou má.
Jsem vdaná a mám 2 dospělé syny? Jak by bylo naloženo s dědictvím po mě, když nebude existovat závěť? Děkuji(petra)
Foto
Každý syn podědí polovinu pozůstalosti.
Dobrý den. Mám 2 byty, v jednom bydlí dcera s rodinou a ve druhém my s manželem. Starší dcera bydlí v podnájmu a náš byt bych chtěla nechat jí.Mám i zahradu, kterou jsem slíbila starší dceři jako kompenzaci za ten podnájem. Jak postupovat. Děkuji.(Lenka)
Foto
Sepište závěť, kde určíte podíly jak píšete ve svém dotazu. Pokud hodnota zahrady bude činit alespoň čtvrtinu hodnoty pozůstalosti, bude vše realizováno podle závěti.
Dobrý den před půl rokem zemřel matčin bratranec a moje matka která za ním jezdila a starala se o něj nemá žádný nárok na jeho pozustalost, jde žádat ted zpětně? Děkuji(Pavlína)
Foto
Pokud má jiné dědice a již bylo dědictví vyřízeno, tak by nepomohlo žádání ani tenkrát.
Dobrý den. Žila jsem s vdovcem (zemřel v roce 2004) a jeho třemi syny, kteří už jsou plnoletí. V jejich prospěch jsem již před lety napsala závěť, neboť mám sourozence, bratrance a neteře. Uvažovala jsem i o adopci , ale nevím, jak by se situace řešila, kdyby jeden s adopcí nesouhlasil. Závěť je psána ve prospěch všech třech a jak by pak byla řešena pozůstalost. Děkuji.(Slávka M.)
Foto
Pokud bude závěť v pořádku, budou dědit pouze vaši nevlastní synové.
Dobrý den pane doktore. Mám k Vám dotaz Nyní je mi už 72 let od 1,5 mám nevlast.matku./vlastní zemřela, otec o 20 let poszd./ Mám nárok aspoň na pakatel po mé nevlast,matce. Barák dala vnuočatům od vl.syna který už zemřel a nyní jim chce dát byt. Já od ní nedostal nic.Igelitovou tašku když jsem se ženil, když jsem byl malý mlácení a nadávky na to mám svědky. Při tom všem jí neustále navštěvujeme nyní v DD dříve jsme jí vařili, nakupovyli. Všude uváděla že má 2 děti, šla i dříve do důchodu.Ale dříve se děti asi neadoptovaly nejsem adpt. Prosím sdělte mi svůj názor. Děkuji moc Hořovicko(Prosím neuvádějte- J. Černý)
Foto
Pokud nejste adoptovaný, bohužel dědický nárok ze zákona nemáte.
Pěkný den, otec v roce 1980 získal státní byt. Pár let poté se oženil a v tomto manželství byl byt před sedmi lety zprivatizován. Budou tento byt jednou dědit dcery otce (které v tom bytě bydlely), nebo i děti macechy, které v něm ale nikdy nežily? Lze v závěti předem určit, komu byt připadne?(Sylvie)
Foto
Po zůstaviteli dědí vždy pouze jeho děti a jeho manžel, pokud není závěť sepsána tak, že manžel by nedědil.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se mohu bránit proti tomu, když můj otec za svého života, veškeré movité věci přepíše na mého synovce. Nemám s ním žádné spory, aby měl důvod mě vydědit, ale vadí mi, že jsme dva sourozenci a veškerý majetek zdědí synovec a já ani moje děti nezdědí nic.(Evelina)
Foto
Pokud neprokážete, že Váš otec jednal pod nátlakem, v tísni, nesvobodně nebo v duševní poruše, těžko zvrátíte jeho rozhodnutí.
Dobrý den, mám syna z prvního manželství ,ale vůbec se nestýkáme i když jsem mu několikrát volal ,tak nemá zájem. Dokud jsem mu platil školu tak to bylo v pořádku ale jakmile dostudoval tak přestal semnou komunikovat. Můžu ho vydědit?(Mirek)
Foto
Ano, můžete.
Dobrý den, rád bych se dozvěděl co je výhodnější: dědění nebo darování. Má teta je vlastníkem rekreační chalupy. V současné době se jí zhoršil zdravotní stav a já jsem nucen se o celé stavení starat. Tetě je 87 let a dostat ji na nějaké úřady je velmi problematické. Má teta sama navrhovala převod nemovitosti na mne. Můžete poradit?(Antonín Soukup)
Foto
Vzhledem k tomu, že nepíšete jestli teta má děti je rozhodně lepší, když Vám nemovitost daruje.
Dobrý den,před 5lety jsem u notáře sepsal poslední vůli kde zbavuji veškerého majetku mladšího syna a jeho díl davám vnukovi tedy jeho synu .Takže vnuk by se měl delit rovným dílem se straším synem tedy jeho strejdou .Důvod my máme v péči vnuka o kterého se jeho otec tedy náš sin nestrá ,neplatí na něho a ani ho nenavšetvuje tak jako jeho matka byl nám svěřen do péče.Prosím bude tohle platit i v novém zákonu o dedictví?Děkuji (Mirek)
Foto
Ano bude. Vzhledem k tomu, že jste věc sepisoval u notáře, předpokládám, že notář učinil vše tak, aby vydědění syna bylo platné.
dobrý den chtěla jsem se vás zeptat na to,zda mohu odkázat svůj majetek kromě dětí také nezletilým vnoučatům,? děkuji(Ivana Malá Praha)
Foto
Ano můžete, ale minimálně čtvrtinu dědictví musíte ponechat pro vaše děti.
dobrý den mám dotaz kdo bude dědit po mém příteli .Bydlím s přítelem 25 let ve společné domáctnosti v jeho domě ale nemám zde nahlášený trvalý pobyt.Přítel ma ještě maminku a sestru. Děkuji Jaruška A.(Jaruška A.)
Foto
To záleží na tom jestli jste odkázána na výživu ze strany přítele, pokud ne je potřeba, aby přítel sepsal závěť, kde Vám pozůstalost odkáže.
Dobrý den,zdravím.Mám byt družstevní ve společenství nájemníku a byt a ostatní chci odkázat pouze třem neteřím z pěti.Jaké je možné řešení? Děkuji za odpověď.(Novák František)
Foto
Napište závět, kde odkáže co chcete pouze oněm třem neteřím, tím bude vše zajistěno.
Dobrý den, jsem rozvedená a mám jedno dítě - syna. Bude v případě mého úmrtí dědit pouze on? Jde mi o to, aby nedědil již nikdo další, jak jsem četla, že i sestřenice, prarodiče apod., jednoduše řečeno, v případě mé smrti bude syn jediným dědicem, nebude se s nikým dělit? Mám sepsat závět nebo to takto bude automaticky i bez závěti? Děkuji Veselá, Pardubice(Veselá)
Foto
Ano, syn bude jediným dědicem, pokud to chcete mít zcela jisté, doporučuji se synem sepsat již nyní dědickou smlouvu v níž bude stanoveno, že je vaším univerzálním dědicem.
Dobrý den,dědí zletilé a nezletilé děti stejným dílem?Děkuji(Lenka K.)
Foto
Pokud není pořízena závěť pak zletilé i nezletilé děti dědí stejným dílem.
Dobrý den, mám dotaz co mám udělat pro to aby vše co mám po mé smrti bylo jenom manželovo a v opačném případě jenom moje.Máme jedno dítě ake nejsme v kontaktu a nechci aby v případě smrti někoho z nás byl ten druhý třeba bezdomovec.(Slivková)
Foto
Je třeba vaše dítě vydědit, jestliže jsou zde zákonné důvody pro vydědění.
Dobry den.Mame se synem dum na pul.Chtela bych mu tu svou pulku prepsat.Jak by to bylo nejlepe udelat?Prosim poradte dekuji.Napsat zavet,nebo darovat jsem uz v duchodovem veku a chtela bych to vyridit co nejlepe.Dekuji(Draha z Bruntalu)
Foto
Ideální by bylo sepsat dědickou smlouvu již za vašeho života, v níž se synem ujednáte, že po vaší smrti vaší polovinu zdědí.
Dobrý den,teta zemřela v říjnu 2013,v prosinci bylo zahájeno dědické řízení,které bylo ukončeno nyní v lednu.Notář neví,zda se na mne vztahuje starý nebo nový obč. zákoník. Děkuji za odpověď. Alena.(alena)
Foto
Jestliže dědické řízení bylo ukončeno v prosinci, logicky muselo být provedeno podle starého zákona. Nechce se mi věřit, že notář tuto skutečnost nevěděl.
dobrý den.............chci se zeptat. Může otec, který se celý život nestýkal se svým synem, platil na něj až do plnoletosti řádné výživné, syna vydědit? Ten neprojevil nikdy o setkání s otcem zájem.Děkuji(Janka)
Foto
Ano, může pokud je naplněn některý ze zákoných znaků pro vydědění, přičemž nezájem o rodiče mezi takové důvody patří, avšak pouze tehdy pokud rodič sám tomuto styku nebránil.
Dobrý den,prosím,chtěla bych se zeptat,zda bych mohla dědit po otci s kterým,jsem se neviděla od svých dětských let.Rodiče se rozvedli a já vyrůstala u babičky.Abych to trochu upřesnila,s tátou jsem se neviděla a nestýkala 45 roků.Táta se oženil a vyženil dvě děti,ale spolu žádné děti neměli,tak jsem jeho vlastně jediné dítě,tak se chci zeptat,zda vůbec jsem dědičkou. Moc děkuji za odpověď(zizap)
Foto
Dědičkou jste a to ve výši minimálně čtvrtiny vašeho zákonného podílu, pokud Vás nevydědil. Pokud ani nesepsal závěť ani Vás nevydědil, budete dědit společně s jeho manželkou a pokud by zemřel jako vdovec, dědila by jste vše.
Lze vydědit ženu,která celý život nežila ani jeden den ve společné domácnosti,ani jeden den neměla společné bydliště,Od mala jsem žil s rodiči,kteří mě vychovali a po jejich smrti žiji v po nich zděděném domě zcela sám.Dokonce i byt sehnaný pro společné žití a výchovu dítěte odmítla a vzala si sama pro sebe garzonku.Lze tedy vydědit,nebo ne.Děkuji za odpověd.(Jaroslav)
Foto
Není třeba jí vyděďovat, stačí když vše odkážete výslovně pouze dítěti v závěti. Pokud by jste chtěl odkazovat i někomu jinému, musí dítě dostat minimálně třičtvrti svého zákonného podílu, jestliže bude v době vaší smrti nezletilé a čtvrtinu zákonného podílu bude-li v době vaší smrti zletilé.
Dobrý den,,jaký způsob závěti je platný / psaný v soukromý a podepsaný,nebo úřední ,atd./. Děkuji .(Dagmar Bartošová)
Foto
Oba dva, záleží jako formu zvolíte. V soukromí doporučuji sepsat závět holografickou tzn. celý text musí být sepsán vaší vlastní rukou, datován a podepsán. Z textu nebo nadpisu musí být zřejmé, že se jedná o závěť, poslední vůli apod.
Vazeny pane doktore, jsme bezdetni manzele, oba mame sourozence s detmi, ovsem se zadnymi krome jednoho jiz nekolik desitek let nekomunikujeme a neni nam jasne,kdo po nas dedi ze zaveti a zda lze veskery majetek odkazat uplne nekomu jinemu-cizimu.Zaroven nam neni jasne,zda druhy z manzelu dedi automaticky vse po smrti prvniho.Mnohokrat dekuji za odpoved.(libena)
Foto
Ano, pokud nemáte děti nebo vnuky, dědí ve druhé skupině manžel s rodiči zůstavitele a osoby, které s ním žili ve společné domácnosti a byli na něj odkázáni výživou nejméně rok před jeho smrtí. Je tedy pravděpodobné, že bude dědit pouze manžel, který zůstane. Závětí můžete jakokouli část majetku i celekm odkázat komu chcete.
Vážený pane doktore, prosím o zaslání stanoviska, zda v případě dědictví je možnost jej odmítnout, když má dědička na sebe exekuci.(Jirka)
Foto
Ano dědictví je možné odmítnout po smrti zůstavitele, pak nedědíte dluhy ani nic jiného.
Dobrý den,prodala jsem část mé firmy jsme manželé 40 roků a manžel má z prvního manželství dítě.bude mít toto dítě nárok na dědictví?(dagmar)
Foto
Na dědictví po Vás ne na dědictví po manželovi ano.
Prosime o radu.Vlastnime s manzelem kazdy 1/2 domku a chteli by jsme aby deti dedily az po smrti obou.Manzel ma 2 deti ja 1 vztahy nejsou nejlepsi. Nevime jestli jde napsat takova zavet ana koho se obratit Pravnik nebo notar Dekuji(Evikova)
Foto
Pro samotné konzultace je jedno, zda se obrátí na právníka nebo notáře. Pokud chcete mít jistotu, že děti nebudou dědit, nezbývá Vám než sepsat vydědění notářem.
Dodrý den,bydlím s přítelem v družstevním bytě 17 let. Byt měl přítel již před tím.Mám na tento byt nárok když jsem členkou družstva?(JIŘINA H.)
Foto
V případě, že by přítel zemřel, dědili by družstevní podíl zákonní dědici, jinak dědici podle závěti, jestliže by jí sepsal.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli jde zpochybnit závěť děkuji Knotková(rknotkova@seznam.cz)
Foto
Samozřejmě. Otázka je jaké důvody vidíte pro zpochybnění závěti, těžko Vám odpovědět, když neuvádíte nic konkrétního.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda existuje nějaká možnost, jak vyloučit z dědictví nebo snížit na minimum osoby, které prokazatelně nejevili zájem o zemřelého otce 10 a 25 let před jeho smrtí. Bohužel otec nestačil zanechat závěť, ve které chtěl odkázat byt třetímu synovi, který k němu pravidelně několikrát v roce jezdil. Děkuji za odpověď (Sylva Nováková)
Foto
Nyní již je situace komplikovaná, neboť otec neprovedl vydědění. Můžete tedy namítat sice zavrženíhodné jednání těch dětí, které se o otce nezajímaly, ale je málo pravděpodobné že to bude mít úspěch.
Dobrý den pane doktore,prosím Vás o vysvětlení.Chtěla bych napsat závěť,aby byla v souladu s novým občanským zákoníkem.Mám dvě děti,dceru(30) a syna(34), který má dceru(6) a již pět let o mě nejeví žádný zájem.Jak by to bylo v případě mého úmrtí,dědily by pouze obě děti nebo i vnučka? Nebo by vnučka dědila jen v případě, že by již nežil její otec?Děkuji za odpověď(marie)
Foto
Pokud neprovedete vydědění syna a nesepíšete závěť budou dědit vaše děti každý polovinu pozůstalosti. Pokud něco odkážete vnučce a nebude to více než polovina pozůstalosti, pak budou dědit všichni tři a to podle toho co jim v závěti určíte.
Nemáme s manželem jistotu, zda by dcera nežádala podíl na dědictví při úmrtí jednoho z nás. Chceme dožít ve svém bez omezování. Je možné, že bychom oba napsali závět, ve kterém svůj majetek odkazujeme tomu druhému? Po smrti nás obou ať samozřejmě připadne majetek dceři. (Eva Hermová)
Foto
To bohužel možné není, neboť dcera je neopominutelný dědic. Tudíž po smrti jednoho z Vás bude pozůstalost děděna z poloviny dcerou a z poloviny pozůstalým manželem. Můžete však již nyní s dcerou uzavřít dohodu, že se zříká dědictví, po tom z Vás který zemře v tom případě bude dědit pouze pozůstalý manžel a dcera následně po něm všechno zdědí, pokud závětí neodkáže část majetku někomu jinému.
Dobrý den, 2 měsíce před smrtí otce došlo z jeho strany k vypovězení stavebního spoření s tím,že peníze budou zaslány na můj účet. Stanou se předmětem dědického řízení ? Ze zákona dědím já a moje sestra...Děkuji Vejmělková(Hana Vejmělková)
Foto
Ano, pokud jsou doposud majetkem otcem budou součástí pozůstalosti.
Dobrý den.Tak co se změnilo v dědickém právu fyzických osob. Děkuji za odpověd.(Miroslav)
Foto
Doporučujeme zakoupit si pondělní Blesk, kde je velká příloha na téma dědictví a tam je vše podrobně uvedeno.
Můžu prodat ornou půdu. když bratr jako spoluvlastník s prodejem nesouhlasí? Děkuji za odpověď.(Eva Koplová)
Foto
Samozřejmě můžete, nejdříve ale musíte nabídnout svůj díl k odkupu jemu a pokud jej nekoupí, můžete jej prodat dalším zájemcům.
Dcera si přistavila jednu místnost k RD,kterého jsem vlastníkem.Jak postupovat,aby tato přístavba nebyla součástí dědické řízení. (Hana Du)
Foto
To je velmi obtížné, lze to zařídit jedině tak, že se dcera stane spoluvlastníkem určité části domu, která odpovídá podílu přístavby na celkové stavbě.
Dobrý den,chtěla bych veškerý majetek odkázat vnučce,má dcera která se mnou léta nemluví na nějakou část nárok ?(Emilia Kabelová)
Foto
Pokud jí nevydědíte, bude mít nárok na čtvrtinu dědictví, zbytek dostane vnučka.
DOBRÝ DEN DAROVALI JSME V ROCE 2012 NAŠI 2 DĚTEM NEMOVITOSTI,ALE OBA MÁME JEŠTĚ KAŽDÝ 2 DĚTI Z MINULÉHO MANŽELSTVÍ,TY SE S NÁMI NESTÝKAJÍ.NEMOHOU DĚTI O DAR PŘIJÍT?DĚKUJI (JITKA)(JITKA)
Foto
O dar nepřijdou, může pouze vzniknout riziko sporu, kdy zbylé děti budou požadovat svého zákonného podílu, ale to již záleží na konkrétní situaci jak reálně dědické řízení pro Vás skončí. Je velká pravděpodobnost, že dobře neboť darovaný byt již není ve vašem vlastnictví a tedy ani není předmětem dědictví.
DOBRÝ DEN CHTĚL JSEM SE VÁS ZEPTAT PŘIŠEL MI OD NOTÁŘE DOPIS OHLEDNĚ DĚDICTVÍ O MOJÍ BABIČCE KTERÁ NAS PODĚDILA MEZI 4 LIDÍ . CHTĚL JSEM SE VÁS ZEPTAT KDYŽ JSEM PSANÝ JAKO JEDEN Z DĚDICŮ ZDALI DĚDIM NĚCO . VÍM ŽE SE JEDNÁ O BYT PO MOJÍ BABIČCE . ROZUMÍM TOMU ŽE SE MUSÍM DĚLIT S TĚMI LIDMI DĚKUJI MOC BUDU RÁD KDYŽ MI ODEPÍŠETE .( MILAN)
Foto
Ano, všichni, kteří byli povoláni k dědění budou dědit, to co je v závěti, přičemž neopominutelným dědicům musí zůstat jejich zákonný díl.
Mohou po synovi odřeknout dědictví matka,otec a bratr Jedna se o družstevní byt(janal)
Foto
Ano můžete, tak zvaným odmítnutnutím dědictví.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak je to nyní s možností odmítnutí dědictví.Svého biologického otce jsem viděla pouze jednou v životě,mám dva nevlastní sourozence od kterých vím,že otec má nějaké dluhy a mě se nechce jednou platit za člověka,kterého ani neznám. Děkuji za odpověď (Helena)
Foto
Lepší bude, pokud se zřeknete dědického práva a to tím, že uzavřete písemnou smlouvu formou notářského zápisu s biologickým otcem. Pokud to nebude možné, potom po smrti otce výslovně prohlaste vůči soudu písemným podáním, které soudu doručíte, že dědictví odmítáte.
Dobrý den, otec vlastní 1/4 nemovitosti, zbylé 3/4 vlastní sestra. Sestra si vzala hypotéku, ručí nemovitostí a spolu s ní ručí i 1/4 nemovitostí otec. Pokud by otec zemřel, jak to bude s děděním té 1/4 nemovitosti, když je tam ta hypotéka - jsme 2 sourozenci. Děkuji(Karel)
Foto
Hypotéka nemá vliv na dědictví majetku, neboť vázne na zastaveném domě a tudíž dědic bude mít rovněž onu čtvrtinu zatíženu zástavou vůči bance.
je mi 87 let a mám dvě děti,syna a dceru,která se ke mě zachovala velice špatně.Mám menší domek o který se mě stará vnuk. Nechci,aby dcera po mé smrti cokoliv zdědila.Jakým způsobem by bylo možné toto zařídit za mého života. Moc děkuji za odpověď(Marie Pavlíčková)
Foto
Musíte dceru vydědit.
Dobrý den,mohou mi darovat rodiče pokud žijí byt (je psán na oba)ale manžel mé matky má dceru z prvního manželství a nestýká se sní děkuji za odpověď(E.Havlíčková)
Foto
Za života mohou se svým majetkem vlastníci dělat co chtějí, pokud Vám tedy byt darují, bude Váš ale bylo by lepší, kdyby Vám jej byť formálně prodali.
Dobrý den, máme s manželem rodinný domek, kde každý vlastníme 1/2. Manžel má z prvního manželství syna. V případě, že by manžel napsal závět, ve které by svou 1/2 domu odkázal pouze své manželce má syn na nějakou část domu nárok? Lze nějak ošetřit, že by na dům měl nárok např. až po smrti obou majitelů domů? (Jana Brýdová)
Foto
Pokud dům nemáte v SJM, potom když odkáže celou svojí polovinu manželce, přesto syn obdrží jednu osminu domu (čtvrtinu poloviny).
Jak zahrnout do dědictví i neteř, která se o nás stará a bydlí s námi v jednom domě. Máme 3 vlastní děti a chceme, aby i neteř po nás dědila - všichni čtyři rovným dílem. Děkuji(Kateřina)
Foto
Pokud jsou děti zletilé, což asi ano, pak klidně udělejte závěť, že dědí každý čtvrtinu a závět bude platná, každý čtvrtinu dostane.
Dobrý den, rodiče manžela vlastní rodinný domek.Sepsali závěť, že po jejich smrti zdědí domek jejich 2 vnuci. Má manžel právo na část tohoto majetku jako jejich syn?S rodiči manžel vychází dobře. Děkuji (Jana N.)
Foto
V tomto případě, dostane manžel čtvrtinu dědictví a jeho synové zbytek, může se ovšem vzdát dědictví a tím budou dědit pouze jeho synové.
Mám nemanželského syna se kterým jsem se nestýkal. Nebyl soudem ani určen. Nechal jsem si udělat test otcovství , který nevyšel v můj prospěch, abych neplatil výživné. Matka měla výmluvu po narození a dělala vše proto, abych se sním nemohl vídět. Dnes je synovi 30 let a jeho matka vzkázala známé , její i moji , že se nemám zajimat. Můžu "! syna " vydědit , když je neopomenutelný dědic ? Předem děkuji za odpověd (Joska BM)
Foto
Nevlastní dítě, pokud není osvojeno nemá postavení nepominutelného dědice. Není tedy třeba jej vydědovat, stačí když v závěti odkáže svůj majetek někomuni jinému.
Mám syna -velké dluhy a je ve výkonu trestu, mohu do vydědit, stejně by o zděděné peníze přišel a druhý syn má kvůli němu osobní bankrot. děkuji(Ivana)
Foto
Ano, můžete ho vydědit, odsouzení za úmyslný trestný čin na dobu delší jednoho roku je důvod pro vydědění.
Dobry den,muj byvaly manzel ma po rozvodu postaven dum,kde bydli zaroven se svou druzkou,spolecne mame 15leteho syna,muze byt syn byt nejak kracen na svem podilu,muze dojit k tomu,ze vse zdedi druzka,dekuji Masna(Masna )
Foto
Pokud bývalý manžel zemře v době, kdy váš syn bude nezletilý dostane tři čtvrtiny celkového dědictví, pokud bude zletilý dostane čtvrtinu celkového dědictví.
Dobrý den, víc jak 12 let jsem se staral o sousedku (nákupy, úklid, péče o zahradu, dovoz k lékaři apod.), která neměla děti, ani žádné bližší příbuzné. Asi před rokem u notářky sepsala závět, kde mi vše odkázala a všechny předešlé odkazy a závěti zrušila. Nyní si vzdálená neteř dělá nárok na vše. Jak bude postupováno? (Zdeněk Liška)
Foto
Pokud závět existuje, vše podědíte vy.
Syn se mnou léta nemluví, ani nenapíše, se životem dcery nemohu souhlasit, ráda bych odkázala všechno vnučce, ale tak nějak za podmínky, že s tím majetkem do jejích 18 let může nakládat jen zeť, aby ji to matka nespotřebovala, jde to? díky(Betty)
Foto
Pokud syna a dceru vydědíte, pak samozřejmě můžete odkázat svůj majetek vnučce.
Dobrý den synovy jsme darovaly peníze na vybavení bytu bude se rozvadet nemame na to žadny papír ale můžeme to dokázat nebo ty peníze jesmj á podedila bude mít na to jeho byvla manželka nárok při rozvodu.Děkuji za odpoved.(janula)
Foto
To záleží na tom, na kolik se podaří prokázat, že určité věci byly koupeny výhradně ze synových peněz. Tam kde to prokázáno bude, nárok bývalá mít nebude jinak ano.