Nákaza bakterií EHEC: Mohl to být úmysl!
Odborníci stále tápou a neznají zdroj průjmové bakterie. Ještě před pár dny se mělo za to, že infekce pochází ze španělských okurek. To však testy vyvrátily. Nyní se jako o původcích hovoří o nedopečeném mase a zvířatech, která mohou být přenašeči. Vyloučeno není ani úmyslné zanesení infekce.
EHEC je možné usmrtit vařením nebo pečením po dobu 2 minut při teplotě nejméně 70 °C. Na rozdíl od jiných jsou tyto bakterie odolné vůči kyselosti, chladu, vysušení a vysokým koncentracím soli. Ani zmrazení je spolehlivě neusmrtí.
Smrtelné střevní onemocnění, které děsí celou Evropu, se už objevilo i u nás. Testy prokázaly, že nebezpečnou formou střevní bakterie E.coli (EHEC) trpí americká turistka, která do Česka přijela minulý pátek. Je tak prvním člověkem na našem území, který prokazatelně má tuto bakterii.
Turistka přitom před příjezdem do Česka pobývala v severním Německu, kde epidemie krvavého průjmu zhruba v polovině května vypukla. Dalších sedm lidí čeká na výseldky testů, které by prokazatelně potvrdily nákazu bakterií EHEC.
Naděje na objevení původce bakterie je každý den nižší
V Německu je situace daleko vážnější. Do úterka podlehlo průjmovému onemocnění 15 lidí a registruje se přes 1500 potvrzených případů nákazy nebo podezření na ni. Šestnáctou dosud známou obětí je asi padesátiletá žena ze Švédska, která v minulých dnech rovněž pobývala v Německu.
Podle epidemiologa Romana Prymuly bude nalezení »viníka« obtížné. „Čím déle se pátrá, tím menší je šance na nalezení zdroje průjmů,“ řekl Prymula. Zároveň se domnívá, že se nákaza přenáší z člověka na člověka. Nevylučuje ani úmyslné zanesení infekce do skladišť potravin.
že teď,když se v celé Evropě mele ekonomika,je potřeba zviditelnit a zveličit nějakou sra čku, aby se ta ekonomická sra čka tolik nepatlala a nesmrděla,nejsou schopni určit původ ani místo,tak to fláknou na terorismus,směšné