Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silniční pirát: Kvůli předjíždění vytáhl zbraň

Lada Gerhardtová se z otřesného zážitku dodnes léčí
Lada Gerhardtová se z otřesného zážitku dodnes léčí  (Autor: David Tesař)
Autor: Monika Rubešková, jos - 
17. ledna 2011
07:23

Nejděsivější zážitek svého života má za sebou Lada Gerhardtová (38) z Kladna. Začátkem prosince byla společně se synem a jeho kamarádem nakupovat v Praze. Při zpáteční cestě domů je ale na silnici začal údajně ohrožovat pirát za volantem a podle Lady na ni dokonce vytáhl pistoli! „Koukala jsem do hlavně 20 vteřin a bála se o život,“ říká ještě dnes otřesená žena.

Na loňskou středu 8. prosince paní Lada jen tak nezapomene. Vracela se se synem Lukášem (19) a jeho kamarádem oktávkou z nákupů. „Na Plzeňské ulici na Smíchově jsme stáli na semaforu, a protože před námi byla nehoda, syn dal blinkr, aby mohl přejet do vedlejšího pruhu. Zařadil se normálně metodou zip,“ líčí Lada a pokračuje: „Ještě zablikal, aby řidiči za sebou poděkoval, že ho pustil. Jenže ten na nás začal najíždět, vytlačovat nás ze silnice. Pak nás předjel a prudce zabrzdil. Nakonec zastavil přes dva pruhy.“

Lukáš ho tedy pomalu objížděl zleva a mámě řekl, aby u sebe stáhla okénko. Chtěl se řidiče zeptat, co blázní. „V momentě, kdy jsem okénko stáhla a otočila hlavu ven, dívala jsem se do hlavně pistole. Jediné, na co jsem myslela, bylo, aby nezačal střílet na mého syna,“ vypráví Lada a ještě dnes je ze zážitku otřesená.

Lukášův kamarád Petr, sedící na zadním sedadle, který je policista, ale v té chvíli byl v civilu, okamžitě volal na linku 158. „Policisté ho nenašli, i když jsme jim nahlásili přesnou SPZ. Byla lehce zapamatovatelná, končila 1221, a šlo o tmavé BMW,“ upřesňuje žena.

Nyní, po měsíci od události, jí přišlo od policie vyrozumění, že celou věc předává jako přestupek magistrátu. „Postupovali jsme standardně podle zákona. Na základě okolností a podání vysvětlení druhého účastníka spadá vyřešení záležitosti do kompetence správního orgánu,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Řidič druhého vozu totiž policii sice přiznal, že k incidentu došlo, ale v ruce prý rozhodně nedržel pistoli, nýbrž mobil. „

S tím rozhodně nesouhlasím. Vím, že měl zbraň, dívala jsem se na ni dost dlouho. Podáváme proto stížnost na postup policie,“ diví se Lada Gerhardtová. Pro ni to byl tak otřesný zážitek, že ji musela záchranka převézt k lékaři, a stále je v pracovní neschopnosti. „Beru léky na spaní, úzkost a uklidnění a čeká mě terapie u psychologa. Tohle bych nepřála nikomu,“ zakončuje žena.

nema.a ( 17. ledna 2011 16:46 )

Nevím jestli se Vám mám smát nebo raději brečet... Pokud tu nejste spokojení, tak prosím, Severní Korea přijímá "uprchlíky". Nebo se s tím snažte něco aktivně udělat. A ne otravovat den ostatním přidáváním příspěvků mimo téma.

barry3005 ( 17. ledna 2011 13:20 )

ze policie v Nemecku kontroluje ceske ridice. Mozna ze to je taky dobre- kdyz to nezvlada ceska policie tak aspon ta nemecka tyto lidi vyradi z provozu a nauci je poradku a kazne na cestach. Jelikoz toto brutalni jednani se na cestach mnozi, doporucuji koupit asi za 40€ malou mini kameru ktera se da za predni sklo a ktera automaticky nataci posledni minuty. To je mozna ten nejlepsi svedek proti neocekavanemu chovani jezdicich blbcu.

monsegur ( 17. ledna 2011 13:06 )

Je to zřejmě nová móda ventilovat své zážitky ze silnic a fantazii se meze zjevně nekladou. U tohohle však, co je moc, je příliš. Pozorný čtenář by se měl pozastavit zejména nad chováním policajta, kterého autorka uvádí jako pasažéra. Pokud se vzmohl jen na zavolání 158, je to dost ubohé a ukazuje to "kvalitu" našich ochránců a pomahačů. Více zarážející je to, že policie věc podle autorky předává ke správnímu řízení. To značí pouze jediné: že nemohla prokázat autorčino tvrzení o pistoli a je podivné, že si zbraně nevšiml ani řiidč, ani onen policista.Že by se strachy krčil v koutě? Možná to bude příště od autorky chtít méně fantazie.

snow29 ( 17. ledna 2011 10:17 )

.. jen na nábřeží směrem k Tančícímu domu .. byla tam kolona, auta se z bočních ulic směrem ke Karláku pouštěla zipem .. maníkovi v zelené felicii to bylo málo, měl dojem, když jsme pustili tři auta, že on, jakožto čtvtý, má také nárok .. když jsme pokračovali ve svém pruhu (v té koloně jsme byli už asi půl hodiny a opravdu to jelo velmi pomalu) a tím pádem ho nepustili, začal nám agresivně najíždět na bok, končil těsně u dveří spolujezdce - přítel nás okamžitě zamkl v autě a snažil se ho ignorovat, jenže chlapík pokračoval a zintenzivňoval nájezdy - tak se přítel otočil a prostředníkem mu jasně dal najevo, kam si to své jednání může strčit .. a to byla chyba .. vylítl z auta, v ruce nějakou násadu a první rána šla na přední sloupek u spolujezdce, který promáčkl (takže rána to byla pořádná) a druhá, už menší, na mé okno spolujezdce .. já chtěla vystoupit, abych se ho zeptala, zda se úplně nepomátl - do běla rozčílená o co mu jde, což se příteli logicky "nejevilo jako nejlepší nápad", chytl mě za ruku a zakázal mi vystoupit - podotýkám, že jsme ho do toho prostředníku NIJAK neprovokovali, v okamžiku, kdy najížděl na naše dveře jsem se dívala vyjeveně POUZE na jeho kapotu co vyvádí .. chlapík pak vztekle nastoupil do auta a kolona se v tu chvíli rozjela, takže zůstal někde za námi - naštěstí ne přímo, asi by to mělo pokračování .. Volala jsem vzápětí na policii, vč. nadiktování jeho SPZ, ale byla jsem upozorněná na fakt, že jako účastník trestního řízení má právo nahlížet do spisu, čímž si snadno zjistit naši adresu a pokud nechceme mít další problémy (a on na ty problémy vážně vypadal - jeho výraz bych vám přála vidět), tak ať v té věci dál nic neděláme .. musím říci, že jezdit v Praze bez zamčených dveří a bez zavřených okének, asi bychom jeli se mnou na chirurgii .. byť jsme až do toho prostředníku neudělali nic špatně, ale někteří mají holt jiný náhled na věc a čím více jste na silnici ohleduplní, tím více dáváte najevo, že ten druhý může vše ..

rulesss ( 17. ledna 2011 10:08 )

pro toho aru.......

Zobrazit celou diskusi