Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Prominentní značky dělají z lidí piráty silnic, říká odborník

Autor: rap, bic, ap - 
16. ledna 2011
14:42

První, kdo poznal falešnou značku na voze známého piráta silnic Aleše Trpišovského, byl jeden z členů pražského Klubu přátel poznávacích značek (KPPZ). Jeho předseda Petr Marinov (57) tvrdí, že agresivitu řidičů za volantem zvyšuje používání tzv. prominentních značek. Z jejich udělování obviňuje pražský magistrát. A pro Blesk.cz odhalil i další falešnou značku Piráta č. 2222 Trpišovského.

Pan Marinov, který falešnou značku na voze Aleše Trpišovského poznal na první pohled, navíc tvrdí, že pirát č. 2222 používal neplatnou značku už dříve. "Ve vašem článku Pirát č. 2222: Je posedlý značkami, je vyfocená značka 1AT 12 77 (Jednička Aleš Trpišovský) zjevně falešná," uvedl pan Marinov pro Blesk.cz

"Laik to možná nepozná, ale odborník hned vidí, že font písma je odlišný, než typy, které se používají v Česku. Tipoval bych to podle typu písma na Španělsko, kde se podobné výlisky dají sehnat v každém obchodním domě," dodal člen KPPZ.

Podvod jako s Opencard

Španělsko není podle pana Marinova jedinou zemí, kde se dá podobná značka legálně sehnat. „Víme, že v sousedním Německu si kdokoliv může za pouhých 35 eur podobný výlisek opatřit. Tam to policie i stát vítají, u nás ne.“ Praxe protekčních registračních značek (dříve SPZ) se táhne už z minulého režimu. Zhruba v roce 2006 se podle Petra Marinova tato »móda« vrátila.

„Na pražském magistrátu úředníci vyvinuli systém, kterému říkají náhodový generátor. Čísla prý podle nich vybírá počítač. Je to nesmysl a podvod, srovnatelný s Opencard. Jak to, že počítač jako na potvoru ty zajímavé značky vždycky vybere lidem podobným Trpišovskému?“

Protekční značky umocňují agresivitu

Protekční značku lze podle lidí z KPPZ pořídit od deseti tisíc korun výš, podle kombinace čísel, písmen a jejich smyslu, který má ohromit okolí. „Tyhle značky umocňují agresivitu za volantem,“ říká Petr Marinov.

Jeho klub tomu chce čelit – vypracovali nový systém výroby, distribuce a přidělování značek a chtějí s ním seznámit ministra dopravy Bártu. „Je lepší než dosavadní a ročně ušetří minimálně třista miliónů korum,“ tvrdí předseda KPPZ.

Používání tzv. prominentních značek se přitom v poslední době přitom opravdu rozmáhá. Například na kongresech ODS nejsou poznávací značky jako 2Z9 7777, 2M6 3000  nebo 4C5 6666 žádnou výjimkou.

Uživatel_5807388 ( 30. ledna 2011 00:12 )

Jsme opravdu v právním státě.Vy ostouzíte ,někoho , KTERÝ NEMĚL SOUD A UŽ JE KRIMINÁLNÍK, MYSLÍM SI , ŽE POLICIE NA NĚJ ,MOC NEMÁ ,ABY SE VŠE VYŘEŠILO. TO BYLO ŘEČÍ ,ŽE PAN MILEC BUDE HNED HOTOVÝ.sLYŠELA JSEM ,ŽE TEN DRUHÝ Z MERCEDESU - MÁ VYMAHAČSKOU FIRMU,PROTO MÁ ASI VLIV NA DANÝ PŘÍPAD A MEDIA. TAKY SE MUŽE VYROBYT ZMETEK,JAK SÁM PÍŠETE. OBA O TOM VÍME JEN S TISKU A NEJVÍCE Z BULVÁRU ,KTERÉMU SE DÍKY TÉTO KAUZE ASI ZVEDL PRODEJ. jÁ ALE NEBUDU PO NIKOM PLIVAT A NEJSEM NAD ČLOVĚK .MYSLÝ M ,ŽE TEN CHORÝ MOZEK, MAJÍ RÁDO BY SAMOSOUDCI Z LIDU.

zlymikes ( 29. ledna 2011 18:47 )

jsem na značku neviděl,ale určitě tam měl A.Domníval se,že na osmdesátce může jet víc než 120 a že to musí ten druhý respektovat.A tak dal ráno v 6 dálkový a najel do protisměru,aby toho hříšníka poučil.Raději jsem na krajinici zastavil.Člověk už si na ty blby zvykl.Ale je zajímavé,že se tohle začalo množit až když o tom pisálkové začali informavat.A hned se toho řada těch se změklym mozkem chytla - ha - návod jak my nadřidiči ty bylbý vesničany poučíme. Děkujeme,jedeme dál.

zlymikes ( 29. ledna 2011 18:39 )

taky znám jednoho pouze podnikatele /a majitele hotelu v Krkonoších/ a ten má na medvědovi značku 6H6 6666.Ale to je asi proto,aby si to pamatoval.Už má 70.

jaramila ( 26. ledna 2011 10:09 )

Souhlas.

jaramila ( 26. ledna 2011 10:08 )

Doufám, že už si ten skunk v životě nezajezdí !

Zobrazit celou diskusi