Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Škubou sebou a mumlají, tak popisují lékaři příznaky napadení EHEC

Autor: ida, Kjos - 
3. června 2011
11:10

Nebezpečná nákaza už má na svém kontě dva tisíce nemocných, z toho 1064 v Německu. Vyžádala si zatím 18 obětí, z toho 17 v Německu a jednu ve Švédsku. Ve většině případů jsou oběťmi ženy. Příznaky jsou děsivé, oběti sebou škubají a vydávají zvláštní zvuky.

Němečtí odborníci uvedli, že pacienti potřebují nejen doplňovat tekutiny, ale i krevní plazmu. Podle čínských vědců je tento druh bakterie EHEC zcela nový a vysoce infekční.

Světová zdravotnická organizace to potvrdila s tím, že jde o novou mutaci asi živočišného původu. Epidemie způsobená kmenem E. coli, který zabíjí v Německu, nebyla dosud zaznamenána.

„Nic podobného jsme tu ještě nezažili,“ říká lékařka Michaela Kiemesová z kliniky v Kielu. Zde je hospitalizováno 180 pacientů, z toho 95 selhávají ledviny.

„Skoro každého druhého postihnou vážné neurotické potíže,“ vysvětluje Kiemesová a dodává: „Pacienti jsou dezorientovaní, špatně se vyjadřují, nekontrolovaně škubou svaly nebo vydávají zvláštní zvuky. Někteří trpí tak silnými křečemi, že musejí být dočasně připoutáni.“ Zdravotníci i návštěvy při vstupu na oddělení nosí roušky a ochranný oděv.

Nejjedovatější z jedovatých

Odborníci oslovení agenturou Reuters tvrdí, že bakterie produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým lepivým enzymem, který jí umožňuje dobře se uchytit v lidských střevech. Podle britských expertů je natolik vnebezpečná, že je možné i přenášení kontaktem s nakaženými.

letajici_svec2 ( 4. června 2011 15:06 )

aplikovat bakterie pred techno-paty, skubani a mumlani je zadouci

kudlankabezbozna ( 4. června 2011 00:28 )

vidíš, jak už mám z té sračkoidní baktérie úplně vyje.baný mozek

anasyi ( 3. června 2011 19:17 )

kudlanko,ona pise o rajcatkach ne o okurkach ...jedine rajcatka jako venusiny kulicky

anasyi ( 3. června 2011 19:15 )

presne,hlavne aby se na cesky trh nedostaly spañelske rajcatka,tez vystavni giganticke za 25,-kc

anasyi ( 3. června 2011 19:10 )

neboj,ja konzumuji rajcatka ze spañelska ve spañelsku

Zobrazit celou diskusi