Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Libyi se zřítila americká stíhačka: Piloti žijí!

Autor: ČTK, jaj - 
22. března 2011
12:15

Americká stíhačka F-15E Eagle v Libyi havarovala, píše britský The Daily Telegraph. Oba členové posádky se katapultovali a byli zachráněni rebely. Příčinou havárie byla prý technická závada.

Havarovaný letoun je podle britského listu stroj typu F-15E Eagle a je prvním spojeneckým letadlem ztraceným při operaci Odyssey Dawn (Úsvit odysey). Dopisovatel The Daily Telegraphu ho viděl na zemi, pilota podle něj zachránili povstalci. Spojené státy se k události nevyjádřily.

Mezinárodní síly pokračovaly už třetí noc v bombardování libyjských vojenských zařízení. Podle katarské televize Al-Džazíra zasáhla spojenecká letadla dvě radarové základny protivzdušné obrany východně od povstalecké bašty Benghází. Kolem půlnoci zaútočila také na libyjskou námořní základnu u Tripolisu a na letiště v Syrtě a v Sabhá.

Neví se, kolik zemřelo civilistů

Libyjská vláda tvrdí, že si spojenecké útoky vyžádaly desítky civilních obětí, což nelze nijak ověřit. Novináři nemají přístup do nemocnic ani do míst útoků. Lékaři z Misuráty BBC sdělili, že tamní nemocnice jsou plné. Od pondělí bylo hospitalizováno přes 100 zraněných, v zařízení navíc nefunguje světlo a k dispozici není ani voda.

Zástupci libyjské armády, kteří na východě země přešli na stranu povstalců, uvedli, že rebelové ještě nejsou připraveni na ofenzivu proti Kaddáfího silám. Povstalecké oddíly údajně potřebují postup naplánovat a také vycvičit další dobrovolníky.

Protesty trvají od února

Libyjci bojují proti Kaddáfímu od února, ale libyjský vůdce nechce odstoupit. O situaci v Libyi bude ve čtvrtek jednat Rada bezpečnosti OSN. V pondělí odmítla libyjskou žádost o dřívější, mimořádnou schůzku.

Obavy vzbuzuje mimo jiné humanitární situace na východě země. V současnosti na území držené povstalci proudí potravinová pomoc z Egypta. Není ale jasné, zda by oblast byla ekonomicky životaschopná, kdyby zůstala po delší dobu odříznuta od zbytku Libye.

venxa ( 23. března 2011 15:07 )

V NATO jsme(zakladajici clen), s Us mame NORAD(to je proti Rusakum, jsou porad stejni). Kanada (Air force i NAVY) je v Lybii i v Avghanistanu. Byli jsme v Jugoslavii.v Gulf war, na Kypru, v Korei,v Sudanu, zkratka vsude kde se komunisti nebo jejich vychovanci-teroristi se-rou. Jsem rad ze Ceska repobka se zucastni v Lybii, je take pravoplatny clen NATO. Jinak Ontario ma asi 14 milionu obyvatel, z toho pres 10 milionu zije v trojuhelniku Windsor-Trenton-Barie coz je uzemi zhruba jako Cesko. Jinak kde ja budlim to je sidliste barak na baraku, kazdy ma pres 1 akr(1/2ha)pozemek s 30m brehu. Mam za barakem zakotvenou lod, mohu s ni jet az na Floridu nebo az na Bahamas(ale bal bych se na more).Jina aby jsi potkal 2 lidi na 2 kilometry to musis jet tak minimalne 300-400 km na sever. Indianu je taty dost.hlavne na hranici mezi Kanadou a US.Maji totiz automaticky oboje obcanstvi takze neexistuje kanadsky nebo americky Indian.Neplati take zadne dane. Lidi k nim jezdi nakupovat(my taky) hlavne chlast a cigarety za 1/4 ceny jako v normalnich obchodech. Jinak Indiani nevyvrazdi pristehovalce, kde jsi to slysel? Ale pravda je ze by meli vyvrazdit dnesni pristehovace-mohamedany co se sem cpou, chodeji taky v turbanech, zensky v cernejch pytlich pres hlavu a litaji na kobercich-rika se jim rug riders.

jakub-moravec ( 23. března 2011 03:10 )

Venco, mám dotaz, máte v Kanadě nějakou armádu? Asi nemáte, v NATO nejste, vy tam máte teda život. Podívejme se na příklad na malou zemičku Českou republiku, když se někde něco semele, už tam musí poslat svoje vojáky a hájit tak americké zájmy. A Kanada taková veliká země a vám to může být putna co se ve světě děje. Je to spravedlivé? Zjistil jsem si, že Kanada má obyvatel 34,268.000 (třicetčtyři miliony......) A samotná Kalifornie má 36,553.000 a jak víme, Amerika má 50 států. Je toto možné, že v Kanadě máte tak málo lidí? Teď je mi jasné, jak jsi již dříve uvedl, když něco venku spravuješ, můžeš si klidně nechat veškeré nářadí přes noc venku a nikdo nic neukradne, i když tam nemáš ploty. Hm, když tam bydlíš někde v pustině, pak není nikdo kdo by ti tam kradl. Můj hrubý odhad, na každý kilometr je jeden člověk, to znamaná, když jdeš po ulici pěšky 2 kilometry, potkáš jenom 2 lidi, je tomu tak? A nebo je to tím, že vy v Kanadě nevíte jak se rozmnožovat, to se tam musím někdy přijet podívat a uvidíš jak se tam potom u vás zvedne populace Vím že v Kanadě je vždy velká zima a hodně sněhu, a když spíte oblečení, pak se ani nedivím, že na milování není chuť Gogo napsal, že američtí přistěhovalci vyvraždili indiány v Americe, opravil jsem ho, indiány vyvraždili evropští přistěhovalci a ne američtí. A teď si myslím, že v Kanadě to mohlo být opačně, indiáni vyvraždili všechny přistěhovalce a těch 34 milionů obyvatel v Kanadě je včetně indiánů a proto tedy nemáte žádnou armádu, protože žádný indián do armády nepůjde. Prosím tě Venco, napiš nám jak to tam v Kanadě máte s těmi indiány, jsou tam? Když nejsou, proč tam nejsou? Po celém americkém kontinentu, v Severní Americe i v Jižní Americe indiáni dosud jsou, jen v Americe už nejsou. Čekám na odpověď.

jakub-moravec ( 23. března 2011 02:38 )

Tady v tomto článku tím hloupým je HLOUPÝ HONZA

jakub-moravec ( 23. března 2011 00:19 )

gogo, a po ukončení agrese v Libyji budou Američané agresivní brutalitou útočit na prázdnou hlavinku gogošky

ptolemaios ( 22. března 2011 23:27 )

myslím, že tady je úplná shoda - jedná se o agresi proti suverénímu státu, v zájmu velmocí získat další surovinové zdroje / hlavně ropu/ pod svojí kontrolu. Zájmy lidí a počet obětí pro tyto velmoci , i Supervelmoci není !! vůbec důležitý. To se vždy nějak OKECÁ - máme přeci hezký výraz "kolatelární škody" , tam se vejde všechno - i ženy a děti. Známe to z Afganistánu -útoky bezpilotních letadel na civilisty. Horší a nepředvídatelná situace nastane po válce - pak totiž nastane obodobí strachu z odvety - za zabité neviné oběti musí přijít kë slovu VENDETA - a tak budou lidi vystrašení cestovat v letadlech .¨,podrobovaní neskutečným prohlídkám a výslechům a tohle bude trvat celá desetiletí!!

Zobrazit celou diskusi