Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

The Terror: Uvězněni v nekonečném ledu, spoutaní strachem a navždy zatracení vstupují na obrazovky

Autor: Ivan D. Hladík - 
29. března 2018
08:58

Rok 1847. V arktických vodách chtějí odvážní muži objevit Severozápadní průplav. Posádky Erebusu a Terroru, vlajkových lodí Královského loďstva, však čeká jen hrůza ukrytá v ledu. Nový seriál od Ridleyho Scotta přichází i na české obrazovky.

Seriál The Terror začíná vyprávět temný a děsivý příběh výpravy námořníků a objevitelů v roce 1847, když na cestě za objevením nové Severozápadní cesty jejich lodě uvíznou v polární oblasti, uprostřed ledové pustiny. Zásoby potravin se tenčí, kurděje ochromují čím dál více mužů a z hlubin ledového oceánu útočí neviditelný nepřítel… The Terror, televizní seriál s hororovými prvky, vznikl podle knihy Terror amerického spisovatele Dana Simmonse (69) i skutečné události. Polární výprava sira Johna Franklina se totiž opravdu uskutečnila a obě sesterské lodě Erebus a Terror s posádkou čítající 129 mužů na ni vypluly 18. května 1845. Cílem cesty bylo objevit severní vodní spojku mezi Atlantským a Tichým oceánem. Celá výprava je ale opředena tajemstvími, z nichž se mnohá dodnes nepodařilo objasnit. Jednu z lodí se podařilo nalézt až po dlouhých 166 letech, v roce 2014.

The Terror: Uvězněni v nekonečném ledu, spoutaní strachem a navždy zatracení vstupují na obrazovky 29. 3. 2018. The Terror: Uvězněni v nekonečném ledu, spoutaní strachem a navždy zatracení vstupují na obrazovky 29. 3. 2018. | AMC

Na českých obrazovkách a na stanici AMC zahájí seriál The Terror svou cestu k divákům 29. března. Už nyní má řadu obdivovatelů a kladných hodnocení. „Je mistrovskou verzí klasických hororů. Inteligentní, s filozofickou myšlenkou, ale zároveň i šokující a velmi strašidelný,“ uvádí například recenze magazínu TV Insider. Stojí za ním v roli producenta i muž, který miliony diváků přesvědčil o tom, že umí budit hrůzu. Ridley Scott (80) fascinoval diváky snímky jako Vetřelec (1979), Gladiátor (2000), Černý jestřáb sestřelen (2001) či Marťan (2015).

Podívejte se upoutávku k seriálu:

Video  The Terror • trailer  - AMC
Video se připravuje ...

Právě Scott představuje tento projekt, v němž se propojují historické skutečnosti s fiktivní postavou mořského netvora. „Ridley byl velmi nápomocný svými vizemi i zkušenostmi i po technické stránce. Svět speciálních efektů se tak rychle mění a on přesně ví, co může očekávat,“ uvedl herec Jared Harris. Tvůrci příběh dle předlohy zasadili do arktické krajiny působící až klaustrofobně. Lidé tu bojují nejen s přírodou, ale hlavně s vlastními myšlenkami, strachem a tento boj je násoben snahou o přežití.

The Terror: Uvězněni v nekonečném ledu, spoutaní strachem a navždy zatracení vstupují na obrazovky 29. 3. 2018. The Terror: Uvězněni v nekonečném ledu, spoutaní strachem a navždy zatracení vstupují na obrazovky 29. 3. 2018. | AMC

V titulních rolích se objevují skutečné hvězdy. Ciarán Hinds (65), tady jako kapitán John Franklin, je v Česku znám především coby Mance Nájezdník ze Hry o trůny. Stejně tak Tobias Menzies (44) si zahrál ve Hře o trůny, konkrétně Edmurea Tullyho. Kapitána Croziera, velitele lodi Terror, ztvárnil Jared Harris (56). Toho jsme u nás mohli vidět třeba ve filmu Sherlock Holmes: Hra stínů (2011), zajímavostí však je, že je synem Richarda Harrise (†72), herce, který jako první ztvárnil Brumbála v prvních dvou dílech ságy Harry Potter (2001 a 2002). „Nikdy předtím jsem o Simmonsově knize ani o skutečné expedici neslyšel,“ přiznal se Harris. „Když jsem dostal scénář k první epizodě The Terror, jeho kvalita a originalita mě přesvědčila,“ dodává. Jestli přesvědčí také české diváky, se teprve ukáže.

The Terror

Drama / Horor

Česká premiéra: 29. 3. 2018, AMC

USA, 2018, 10 h (Minutáž: 60 min)

Režie: E. Berger, T. Mielants, S. Mimica-Gezzan

Předloha: Dan Simmons (kniha)

Scénář: David Kajganich, Soo Hugh, Gina Welch

Kamera: F. Hoffmeister, K. Brandt a další

Hrají: Jared Harris, Ciarán Hinds, Anthony Flanagan, Declan Hannigan, Matthew McNulty, Tobias Menzies, Adam Nagaitis a další

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi