Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Blogerská kniha Bez jablka je dokonalým průvodcem vztahy třicátníků

Autor: Ivan D. Hladík - 
31. října 2016
16:16

Co by se stalo, kdyby tenkrát Eva v ráji nepodala jablko Adamovi? I o tom vyprávějí jedni z nejúspěšnějších blogerů na 224 stránkách své tištěné knihy Bez jablka. Kdo platí v hospodě, jak fungují vztahy na dálku, jak je to s tmou při sexu... Miloš Říha a Michaela Losekoot spolu nespí, ale poradit dokážou.

Otřepané „muži jsou z Marsu a ženy z Venuše“ už nikoho nezajímá. Dnešní třicátníci chtějí vztahům přijít na kloub po svém. Dva rozličné světy, mužský a ženský, jsou plné protikladů i vzájemné přitažlivosti. Nemá smysl řešit, kdo je kdo. Důležité je vědět jak na to, abychom ve vztazích obstáli s minimálními ztrátami. Všichni na vztazích pracujeme, radíme se s přáteli, návody hledáme ve zkušenostech vlastních i lidí kolem nás, abychom nakonec všichni dělali pořád ty samé věci.

Kdo platí v hospodě? Kdo koho vlastně žádá o ruku a kdo zdržuje, když se odchází z bytu? Žijeme ve světě, který se rychle mění. Tak rychle, že se na některé změny nejsme schopní adaptovat. Novou metou ve vztahu je znát navzájem své heslo k počítači, muži mají krémy proti vráskám a ženy dělají kariéru. Miloš a Michelle se v tom chaosu snaží zorientovat.

Co by se stalo, kdyby tenkrát Eva v ráji nepodala jablko Adamovi? I o tom vyprávějí jedni z nejúspěšnějších blogerů Miloš Říha a Michaela Losekoot na 224 stránkách své tištěné knihy Bez jablka. Co by se stalo, kdyby tenkrát Eva v ráji nepodala jablko Adamovi? I o tom vyprávějí jedni z nejúspěšnějších blogerů Miloš Říha a Michaela Losekoot na 224 stránkách své tištěné knihy Bez jablka. | Motto

Žijí totiž v generaci dnešních třicátníků, tedy v první generaci, která si v životě nastavuje svá vlastní pravidla. Pohledem muže a ženy se dotýkají různých situací, pro které v dnešních zběsilých časech najednou není žádný návod. Zkoumají místa, která jsou zanesena stereotypy a u kterých žena zdvihá obočí a muž se kouká jinam. A tím, že spolu nespí, k sobě mohou být upřímní.

Jejich krátké tematické sloupky, které už rok vycházejí na Bezjablka.cz, jsou ironickým povzdechem nad tím, jak by dnešní svět vypadal, kdyby Eva tenkrát nepodala Adamovi jablko a Adam si do něj nekousnul. Jak by vypadal svět, ve kterém se žena a muž před sebou nestydí a mluví otevřeně o všem, co se v jejich životech změnilo?

Co by se stalo, kdyby tenkrát Eva v ráji nepodala jablko Adamovi? I o tom vyprávějí jedni z nejúspěšnějších blogerů Miloš Říha a Michaela Losekoot na 224 stránkách své tištěné knihy Bez jablka. Co by se stalo, kdyby tenkrát Eva v ráji nepodala jablko Adamovi? I o tom vyprávějí jedni z nejúspěšnějších blogerů Miloš Říha a Michaela Losekoot na 224 stránkách své tištěné knihy Bez jablka. | Motto

Než vyrazíte na lov s nově získanými zkušenostmi z vtipné, pohodové a přitom chytré knihy, oceníte i její grafické zpracování, za kterým stojí ilustrátorka Barbora Balgová a grafický designér Jakub Gruber. A jestli se vám líbily bestsellery Kafe a cigárko Marie Doležalové (loni získala prestižní Magnesii Literu) nebo deník Ani Geislerové, je to váš šálek kávy. Fejetony snadno uchopitelné, vtipné, podle slov autorky psané otevřeně a beze studu. Přesto se dokážou občas trefit do bolavého místa, jak už to i ve vztazích bývá, nic není stále růžové.

Ukázka: Ženská a mužská logika

Pokud je v něčem mezi mužem a ženou skutečně velký rozdíl, tak v tom, že žena má fantazii, která jí život komplikuje, a muž má fantazii, která mu život usnadňuje. Mužský mozek se už odmalička rozvíjí tak, aby se byl schopen ve složitém světě orientovat pomocí rychlých asociací. Máma−jídlo. Krteček−zábava. Tyto asociativní schopnosti během života dále rozvíjí a zdokonaluje. V období puberty se celý systém rozpadá a stává se poměrně jednotvárným. Holka−sex. Postel−sex. Večeře−sex. Šachy−sex.

S postupujícím věkem zůstává sex ústředním motivem, ale zdokonaluje se schopnost řadit asociace do logických řetězců. Holka−večeře−sex. A zdokonaluje se schopnost vyřazovat řetězce, které jsou na první pohled nelogické. Holka−šachy−sex.

Stáří je pro muže smutné v tom, že zapomínáme, o co nám ve skutečnosti šlo.

Muž je v podstatě zvíře, které občas myslí, a žena je člověk, který občas nemyslí. Když se to vezme takto, pak existují čtyři možnosti, jak se mužská a ženská logika střetávají:

1. V danou chvíli nemyslí muž ani žena. Z toho je zpravidla dítě.

2. Myslí žena, ale nemyslí muž. Z toho je zpravidla taky dítě.

3. Žena nemyslí a myslí výjimečně muž. Z toho je Audi A8.

4. Když se výjimečně stane, že zároveň myslí žena i muž, tak je z toho zpravidla společná hypotéka.

Ono není podstatné, zda se mužská a ženská logika dokonale setkávají. Pro přežití lidstva na tomhle světě je nejdůležitější, aby si v těch klíčových momentech nepřekážely.

Kmotři knihy - Taťána Gregor Kuchařová a Ondřej Gregor Brzobohatý Kmotři knihy - Taťána Gregor Kuchařová a Ondřej Gregor Brzobohatý | Motto

Kmotry knihy byli Taťána Gregor Kuchařová a Ondřej Gregor Brzobohatý. Část výtěžku z prodeje na křtu bude věnována Nadaci Taťány Kuchařové Krása pomoci.

O autorech knihy

Michelle Losekoot (29) studovala Literární akademii, po práci v médiích se začala věnovat marketingu a copywritingu. Pracuje na volné noze, na internetu je známá jako blogerka a nadšená uživatelka sociálních sítí. V roce 2013 vydala v e-knižní podobě novelu Květinostesk (YoungBooks, 2013).

Miloš Říha (31) studoval sociologii a v současnosti pracuje jako ředitel Skautského institutu. Autorskou kariéru začal jako básník, v roce 2011 mu nakladatelství TDC vydalo sbírku s názvem Duše skladem. V roce 2014 vyšla kniha jeho rozhovorů se zajímavými osobnotmi s názvem Skautská vize.

Barbora Balgová (28) pracuje jako art directorka v reklamní agentuře VCCP Prague a s za své ilustrace a grafiky už vyhrála soutěže Coca-Cola Mash Up design competition nebo například druhý ročník Becherovka Lemond art edition. V Praze uspořádala v roce 2015 soukromou výstavu svých ilustrací pod názvem Kariéristický třicítky, zobrazující mladé single ženy v jejím věku.


Miloš Říha, Michaela Losekoot

Bez jablka

Nakladatelství Motto, 2016

224 stran

Hodnocení: 90 %

Další články na Blesk.cz:


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi