Nuzný život v rumunských vesnicích, ve slovenských osadách, na ulicích polských a německých měst nebo někdy také za mřížemi kriminálů všemožných států... To je často každodenní realita východoevropských Romů. O důvodech je možné spekulovat dlouho. Jisté ale je, že některé zvyky se od 60. let minulého století, kdy bylo Romům ve východním bloku zakázané kočování, v rodinných komunitách příliš nezměnily. Rozhodně ne z pohledu zvenčí. Děti v osadách chodí ušmudlané, Romové jich mají mnohem víc, než si mohou dovolit, a naleštěný dvacet let starý mercedes znamená často víc než doktorát na univerzitě… A ať už jde o neochotu k přizpůsobení (jak tvrdí někteří bílí), nebo o nespravedlnost (jak tvrdí někteří Romové), chudoba a nevzdělanost zůstává mezi Romy obrovským problémem i v »civilizovaném« 21. století.

Romové (nebo cikáni) žijí v těsném sousedství východoevropských Slovanů už velice dlouho. Pro »bílou« majoritu je však romský život a myšlení často záhadnější než fungování domorodých kmenů na druhém konci světa. A místo vzájemného přátelství se v průběhu času zrodila spíš silná vzájemná antipatie. Polská autorka Lidia Ostalowska se to v sérii reportážně psaných sond do romského života snaží trochu změnit. Popisuje život Romů v nuzných chatrčích v Rumunsku, v severočeském ghettu nebo v bulharském vězení. Popisuje jejich časté sklony k modernímu kočování i problémy, s jakými se u nich mnohdy nepotýkají jen jednotlivci, ale celé rozvětvené klany.

Autorka Romy neromantizuje, ani neobhajuje. Nedívá se však na ně ani s pohrdáním. Nesoudí kriminalitu, předsudky, ani pro »gadža« někdy nepochopitelnou neschopnost svůj život změnit. Ostalowska jen přináší obrazy z romského života, které kromě romských rodin zná málokdo. Na textech je znát, že je autorkou reportérka, zvyklá na psaní kratších »živých« textů založených na vlastní zkušenosti. Snad právě proto reportáže z romského života nenudí. Pokud to nedělali doposud, »gadžové« ani po dočtení knihy Cikán je cikán zřejmě nezačnou své sousedy nekriticky zbožňovat. Rozhodně jim ale neuškodí možnost poznat Romy trochu jinak.


Lidia Ostalowska

Cikán je cikán

Nakladatelství Máj/Dokořán, 2016

173 stran

Hodnocení: 95 %

Další články na Blesk.cz: