Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Dívka, která si říkala Tuesday. Londýnské podzemí ukrývá bojovnici bez servítků.

Recenze: Dívka, která si říkala Tuesday. Londýnské podzemí ukrývá bojovnici bez servítků.
 (Autor: nakladatelství Domino)
Autor: Ivan D. Hladík - 
12. května 2016
12:31

Úterý. Tak si v angličtině říká dívka, která může směle konkurovat severské Lisbeth Salanderové. Vlastně ne. Je totiž ještě drsnější a přitom dokáže stát na správné straně.

Dívka, která si říkala Tuesday je první knihou britského autora Stephena Williamse. Názvem ne nepodobný titul severským bestsellerům je právě s nimi srovnáván. Ovšem Williamsova prvotina je v určitém ohledu drsnější a text pro českého čtenáře možná i bližší. Od první vraždy a slušně zřízených kluků v Londýnském metru čtenář sotva popadá dech. Kdo je dívka v černém? To trápí především policii, které Tuesday ještě pěkně zatopí. Vyšetřováním je pověřen komisař Loss. Nejsledovanější případ na stole stárnoucího, životem utahaného poldy postupně ukazuje na spojení s násilnou smrtí jeho vlastní dcery Suzanne. Příběh začíná...

Zorným polem několika postav pronikáme do londýnského podsvětí i podzemí. Sledujeme téměř geniální Tuesday a její plán. Možná časem zjistíme, že přemýšlíme o křivdách, které se dějí nejen v ulicích každý den a jistě i vy několikrát zatoužíte po existenci skutečné Tuesday.

„Tuesday, jak ji znáte, se mi zformovala v hlavě při probuzení se do jednoho temného rána roku 2014,“ řekl v jednom z rozhovorů Stephen Williams. „Pak si jako Aténa moderního věku probojovala cestu z mých myšlenek přímo na papír, plně ozbrojená a připravená do akce.“ V tom má kniha nepopiratelné kvality – dokáže zaujmout, vrhne čtenáře do děje bez obalu a přitom přirozeně.

Nicméně, sem tam může vadit přílišná jednoduchost, se kterou jsou místy součásti příběhu předkládány. Jako by náhle více polopatě, což od tohoto typu knihy neočekáváme. Na druhou stranu je to thriller podle všech pravidel žánru. Proto si kniha zaslouží vysoké hodnocení.

Stephenu Williamsovi před touto knihou vyšly jeho povídky a také sbírka básní. Britský literární svět svou románovou prvotinou v roce 2015 doslova oslnil. S rodinou žije ve vesnici v hrabství Severní Yorkshire, kde si přivydělává provozováním malé stavební firmy nebo hraným průvodcováním po historických budovách.


Stephen Williams

Dívka, která si říkala Tuesday

nakladatelství Domino, 2016

400 stran

Hodnocení: 80 %


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi