Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vůdce rebelů vyhlásil válku Ukrajině: Ruský agent prosí Putina o pomoc?

Vůdce proruských ozbrojenců ze Slavjansku Strelkov se stal šéfem všech ozbrojených sil Doněcké lidové republiky
Vůdce proruských ozbrojenců ze Slavjansku Strelkov se stal šéfem všech ozbrojených sil Doněcké lidové republiky  (Autor: Youtube, Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
12. května 2014
18:17

Vede proruské ozbrojence ve Slavjansku, kteří se zmocnili ukrajinských správních budov. Jmenuje se Igor Strelkov a dnes se stal vrchním velitelem proruských sil v Doněcké oblasti. Jenže podle ukrajinských médií je tenhle muž, který fakticky vyhlásil válku ukrajinské armádě a požádal Rusko o vojenskou pomoc, agentem ruské vojenské rozvědky.

Vůdce slavjanských rebelů Strelkov se podle Ukrajinců jmenuje Igor Girkin a jde o ruského agenta z rozvědky GRU. Stal se však novým šéfem vzbouřenců v bohaté průmyslové oblasti Doněcku, kde část obyvatel touží po osamostatnění a připojení k Rusku. A na téhle pozici rázem vzrostl jeho vliv. 

Podle dnes vydaného dekretu vyhlásil na území Doněcké oblasti "režim protiteroristické operace". Podobným výrazem označují ruská bojová komanda své zásahy proti islamistům na severním Kavkazu. Všichni příslušníci "neonacistických skupin", tedy bojovníci ukrajinské Národní gardy, mají být zadrženi a v případě ozbrojeného odporu "na místě zničeni".

Vzbouřenci v Doněcku a okolí již dříve vyhlásili Doněckou lidovou republiku, o víkendu proběhla v Doněcké i sousední Luhanské oblasti referenda o samostatnosti. "Na základě vůle lidu a v zájmu obnovení historické spravedlnosti žádáme Ruskou federaci, aby zvážila začlenění Doněcké lidové republiky do Ruské federace," citovala agentura Reuters prohlášení, které učinil na dnešní tiskové konferenci jeden z vůdců proruské rebelie v Doněcku Denis Pušilin. "Lid Doněcka byl vždy součástí ruského světa. Pro nás je historie Ruska naší historií," dodal.

Strelkovově velení jsou však nyní podřízeni všichni velitelé "domobrany", jak se proruské jednotky označují. Strelkov rovněž oznámil, že zahajuje trestní stíhání proti čelným ukrajinským politikům včetně úřadujícího prezidenta Turčynova, premiéra Jaceňuka a ministra vnitra Avakova. Na seznamu stíhaných jsou však i americký šéf CIA John Brennan a náměstkyně ministra zahraničí Spojených států Victoria Nuland.

olkl ( 21. května 2014 08:44 )

ten váš satelit možná vidí i to tvé malé péro...všichni s malým pérem se chovají jako ty! Váš satelit vidí hov-no... i obyčejný Google vidí víc...Jinak by nevznikali ty nepřesnosti, že Putinovič už 3x řekl těm vašim žoldákům, ať vypadnou od hranic na základny a oni tam pořád jsou... asi velitelé ser.ou na Putinoviče, nebo někdo lže, nebo máte blbý satelit.... všechny varianty jsou způsobené ruskem!

japos22 ( 16. května 2014 20:32 )

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3122900 Zajímavý rozhovor s vojenským analytikem Martinem Kollerem o válce zájmových skupin na Ukrajině

rucnikvolamydlo ( 16. května 2014 12:11 )

"Dělníci v Mariupolu vyšli z oceláren a rozebrali barikády separatistů" http://zpravy.idnes.cz/achmetov-poslal-delniky-zjednat-poradek-v-mariupolu-f97-/zahranicni.aspx? c=A140516_104134_zahranicni_tp#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

olkl ( 16. května 2014 07:39 )

Armádu fašistů myslíš Rusy? Ti bojovali v Afganistánu...Ukrajinci tam nebyli. Ukrajinci si brání svou vlast proti roztahovačnému nepříteli.

czrus ( 15. května 2014 18:54 )

POVSTANCY dali amade fasistu 24 hodiny na to aby sli pric ! inak voni jdu u napred a budu ich zabijet , jako v Avhanistanu !

Zobrazit celou diskusi