Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střelba a výbuchy: Referendum násilně ukončeno, dva mrtví civilisté!

Autor: ČTK, tp - 
11. května 2014
16:46

Za poměrně vysoké účasti se dnes konají na východě Ukrajiny referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti, která zorganizovali proruští separatisté. Výsledek rozhodne o buoducnosti dvou regionů, ovšem dopad to bude mít na celou Ukrajinu. Ukrajinští vojáci začali pálit do davu ve městě Krasnoarmejsk. Nejméně dvě oběti, separatisté hovoří o nejasném počtu mrtvých.

Ukrajinští vojáci začali pálit do davu ve městě Krasnoarmejsk. Nejméně dvě oběti, separatisté hovoří o nejasném počtu mrtvých. Podle posledních údajů jsou dva mrtví ve městě Doněck! Boje pokračují od sobotního večera i v okolí Slavjansku, zejména u obce Andrijivka. Ozbrojené incidenty hlásí proruští radikálové i v dalším doněckém městě Krasnyj Lyman. V Luhanské oblasti podle nich vládní jednotky napadly pozice rebelů v Novoajdaru. I přes tyto problémy však pokračují volby a místnosti s urnami se plní neustále lidmi.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v sobotu obyvatele obou oblastí varoval před tím, že radikály prosazovaná federalizace znamená "sebedestrukci". "Pro tyto oblasti je to krok do propasti," zdůraznil a poukázal na to, že samostatnost přinese úplný rozvrat ekonomiky, sociálních programů a vůbec života většiny obyvatelstva.

Volby jsou ale oproti těm západním poněkud v upravené formě, která nemá obdoby. Jeden ze zpravodajů poznamenal, že ve volebních střediscích Doněcké oblasti nechávají hlasovat každého, kdo přijde, i když není místním občanem a není na řádném seznamu voličů. Podobně jako tomu bylo dříve na Krymu k tomu využívají takzvané doplňovací seznamy.

V jednom středisku prý potvrdili, že už v poledne měli na takovém seznamu zapsáno tisíc jmen. V Luhanské oblasti je prý zase možné hlasovat i za jiného člověka. Lze najednou odevzdat hlasy za dvě osoby. Zejména v případě, že někdo nemůže do střediska přijít. Stačí prý předložit osobní doklad zastupovaného voliče.

olkl ( 15. května 2014 13:02 )

A těšíš se ty mužiku, viď?! Umiš hov.no, zase se někam schováš a budeš jen prudit na netu řečí, kterou neznáš a ani ji nerozumíš!!!

olkl ( 15. května 2014 13:00 )

Rus zabíjí civilisty!!!!!!!!!!!!!!! Rus a tobě podobní špióni...Rus umí jen krást a zabíjet...V Maďarsku, ČSSR, Afganistánu, Gruzii, Moldavsku, Krymu, na Ukrajině...my máme aspoň paměť!!! A nikdy nezapomeneme!!!

olkl ( 15. května 2014 12:55 )

tady stejně píšou jen bolševici a placení rusáci...to nám asi pomůže...

olkl ( 15. května 2014 12:54 )

Správný komunista umře do 60 let, aby nevybíral sociální příspěvky a důchod! Ať se ti jeho pohrobci mají dobře...

olkl ( 15. května 2014 12:48 )

ale jste vedle iránu a iráku ne?

Zobrazit celou diskusi