Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na východě Ukrajiny začala sporná separatistická referenda

Autor: ČTK, tp - 
11. května 2014
08:52

Východ Ukrajiny dnes hlasuje v referendech o samostatnosti některých regionů, jmenovitě Doněcku a Luhansku. Tato refrenda mají na svědomí "teroristé" z řad separatistů a Západ je neuznává. Od rána již volby provází střelba a výbuchy, jak je tomu poslední měsíce na Ukrajině zvykem.

Na východě Ukrajiny začalo dnes ráno referendum o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti, které zorganizovali proruští separatisté. Vláda v Kyjevě i západní země považují hlasování za nelegální. Ve Slavjansku je slyšet intenzivní střelba provázená explozemi granátů. Podle zpravodaje agentury se bojuje v oblasti jednoho ze závodů na okraji města.

Palba a exploze se ozývaly od pozdního večera přes noc u obce Andrijivka nedaleko Slavjanska. Obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti se silnou ruskojazyčnou menšinou hlasují o tom, zda jsou pro samostatnost. Pokud se lidé vysloví pro, není zcela jasné, zda výsledek povede k úplné nezávislosti, samostatnosti v rámci případné budoucí ukrajinské federace či dokonce k připojení k Rusku.

Radikální proruští aktivisté se dožadují federalizace země, vláda však trvá na centrálním uspořádání, chce pouze posílit pravomoci regionů. Separatisté v Doněcku oznámili, že hlasování bude platné bez ohledu na to, kolik lidí se ho zúčastní. Zatímco v Doněcké oblasti hlasování skončí ve 22:00, v Luhanské je konec stanoven již na 20:00. Organizátoři v Luhansku chtějí výsledky oznámit již v pondělí, nejpozději v úterý.

pepatiso ( 12. května 2014 18:51 )

Rusové černou horu dávno vlastní a pan andreslawicky s tím jaksi nic, opravdu vůbec nic neudělá ani kdyby za 5 minut vypsal celou kártridž,6krát se pokadil,12krát poblinkal,skočil světový rekord do hloubky...fakt nic!

pepatiso ( 12. května 2014 18:46 )

Ale bojí,a velmi mnoho hodně!Akurát k vám se jěště nedoneslo.

pepatiso ( 12. května 2014 18:45 )

No vemte to naopak,k čemu vám budou eura a dolary,když si za ně nekoupíte v rusku nic.Rusové se bez dolarů a eur lehce obejdou,ostatně o ně nežebrají byznysmeni z celého světa je tam ochotně vozí,a proč?To není lepší místo něž Rusko?Rád jim dám číslo mého účtu a můžou mi tam ty cinknuté prašulky klidně posílat,když je rusáci podle vás nepotřebujou.

czrus ( 12. května 2014 17:24 )

KOLEM 20 zoldaku USA uz zabili moderni zbrani co dala Russija povstancum , 7 vertulniku sastrelili shoreli s visadkari a jeste hodne inoj techniki znicela moderni zbran ! par zoldakum USA odrubili ruci a inym VSECHNI prsty strilei ich do 1 nohi a pustili ven spatki , te iny pos-rali s toho utikaji domu do usa ! vojaci s praviho sektoru fasisty maji stratu prez 300 ! voni vsechni asi mysleli ze jdu zabijet civilni obivatele ! a tadi sou povstanci vojaci co byli v avganistanu co zabijai inom prstama ! http://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-krise-400-us-soeldner-von-academi-kaempfen-gegen- separatisten-a-968745.html#js-article-comments-box-pager

czrus ( 12. května 2014 17:17 )

TADI JE SPRAVY prez 30 minut ! http://lifenews.ru/watch-live http://www.vesti.ru/videos?vid=onair

Zobrazit celou diskusi