Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Štvanice na uprchlé bizony v jižních Čechách: Odstřel není řešení! Zlobí se lidé

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Nebespán)
Autor: DH - 
17. června 2019
19:40

Stádečko bizonů je stále na útěku poté, co unikli z ohrady na farmě u Českého Rudolce v jižních Čechách. Jelikož zvířata se pohybují volně a mohou být nebezpečná, veterinární správa povolila jejich odstřel. To se ale nelíbí veřejnosti, a především majiteli obřích savců. Ten je však údajně za vše zodpovědný.

Okolo deseti oblíbených amerických sudokopytníků by se mělo v současné době pohybovat v okolí Jihlavy, tedy přibližně 40 kilometrů od míst, kde zvířata unikla. Bizoni utekli v polovině dubna. Vyplašila je práce s těžkou mechanizací, prorazili ohradu a uprchli.

Většinu z 80hlavého stáda se podařilo majitelům zahnat zpět do ohrad, 14 zvířat však uprchlo a dosud se podařilo odchytit pouze dva kusy, protože se obrovití sudokopytníci překvapivě dobře skrývají. Zvířata jsou nyní považována za zdivočelá. Rozhodla o tom veterinární správa, která proto povolila myslivcům jejich odstřel.

Rozhodnutí veterinářů vyvolalo celou řadu negativních reakcí. Nejvíce je z něj znepokojený majitel zvířat. Podle něj má jeden bizon hodnotu přibližně 30 tisíc korun. Policie však právě jeho začala vyšetřovat a podezírá ho z přestupku v rámci týrání zvířat. Městský úřad v Dačicích mu za to může uložit pokutu až 50 tisíc korun.  

Případné zastřelení bizonů se nelíbí ani veřejnosti, která se začala bouřit na sociálních sítích. Podle některých hlasů by bylo lepší obrovité, téměř 600kilové savce uspat a odvézt zpět na farmu.

Jiní naopak rozhodnutí kvitují a tvrdí, že mají strach například ze srážky bizona s automobilem, která by mohlo dopadnout fatálně pro obě strany. Bizoni navíc dovedou být i agresivní. Pracovníci farmy kvůli tomu krátce po útěku museli zastřelit nebezpečného býka.

janova ( 18. června 2019 11:40 )

Tady nejsme v USA, a myslím, že ani krávy se tady nepohybují volně. Nechtěla bych se potkat v lese ani s bizonem, ani s krávou.

mirkli ( 17. června 2019 20:57 )

Veterinární správo, kolik hodilo kapříků aby si nějakej blb mohl zastřílet na bizony?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání