Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na pláži ležely stovky mrtvých žraloků: Zaživa jim uřízli ploutve a hodili je zpět do moře

Autor: DH - 
16. května 2019
20:37

Na internetu začalo kolovat video, které zachycuje stovky mrtvých žraloků, kteří leželi vyvrhnutí na jedné z pláží ve Velké Británii. Většina paryb přitom byla zmrzačená. Chyběly jim ploutve. Ochránci zvířat i rybáři se kvůli tomu bouří. Prý jde o pytlácký lov pro čínský trh.

Záběry se objevily nejprve na sociální síti facebook, kam je umístila jedna Britka. Nebohé paryby našla na pláži nedaleko města Carmarthenshire ve Walesu. Podle jejích slov tam bylo více než sto kusů paryb. Odborník je identifikoval jako hladkouny obecné.

Ženu nejvíce šokovalo, že většina kusů měla uřezané ploutve. Některým pytláci uřízli jen hřbetní ploutev, další neměli vůbec žádné. Odborníci na rybolov mají jasno. Podle nich stojí za činem pytláci, kteří často žraloky odchytí, uřežou jim ploutve a poté je živé hodí zpět do moře. Paryby časem uhynou a jejich těly se nakrmí větší i menší ryby. „Tak smutné, hrozný pohled. Nakonec jsem je přestala počítat, protože každá vlna přinesla další a další mrtvoly,“ napsala žena k videu.

Ploutve žraloků se prodávají často do Číny. Tam se z nich připravují polévkové vývary, ale také se hojně používají v orientální medicíně. Podle hrubých odhadů takto ročně přijde o život neuvěřitelných 100 milionů kusů různých žralokovitých paryb. „Mají k dispozici všechno, pravidla i zákony. A nerespektují nic. Praví rybáři tohle nedělají, nezabili by rybu jen kvůli ploutvím. Tohle je špatně, moc špatně,“ nechal se pro britská média slyšet jeden z rybářů ve Walesu.

 

hafblaf ( 16. května 2019 22:57 )

Pytláky pokropit olovem a naházet do vody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání