Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sestra českého „džihádisty“ promluvila: Ušili to na něj! Žádný terorista to není

Autor: zb - 
15. srpna 2016
18:55

Sedí ve vězení kvůli přípravě teroristického útoku. Jana S. (21) ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku zatkla před třemi týdny policie. Podle ní se chtěl přidat k Islámskému státu. Jeho sestra Markéta S. (23) teď promluvila. Je to nesmysl, říká.

Jana S. letos v lednu chytili v Turecku na hranicích se Sýrií. Po návratu do Česka ho skoro půl roku sledovala policie. Před třemi týdny ho zatkla v domě jeho matky. „Vzal si dovolenou a koupil si letenku k hranicím. Chtěl se tam jen podívat, jak to tam vypadá, a pak chtěl zpět domů. On se zajímal o to, co se tam děje, koukal na filmy a díval se na weby,“ říká sestra Markéta.

Jenže podle policie se Jan S. chtěl přidat k bojovníkům Islámského státu. „To je blbost. Při zadržení v Turecku po něm chtěli podepsat papír. Neměl tlumočníka, nevěděl, co tam je, a aby ho pustili, tak jim to podepsal. A tam bylo to přiznání, že se chtěl přidat k islamistům,“ tvrdí Markéta.

Jana S. po jeho návratu domů měli sledovat policisté. „Nejspíš mu kontrolovali internet. Že by ho hlídali, toho si nikdo nevšiml. Měsíc před zatčením byl s mámou na dovolené u moře v Itálii. Myslím, že toto policisté ale nevěděli. Když ho zatkli, tak si odnesli jen jeho počítač. Žádná velká prohlídka, kde by obrátili dům vzhůru nohama, doma nebyla,“ říká Markéta.

Video  Sestra českého „džihádisty“ promluvila: Ušili to na něj! Žádný terorista to není  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nosil plnovous jako džihádista

I když Jan S. chodil s delším plnovousem, jaký nosí džihádisté, sestra tvrdí, že to nemělo nic znamenat. „Na sebe nedbal, vousy nosil už dřív, jen teď je měl delší. Neuměl arabsky a ani se tuto řeč neučil. On na učení nebyl. A bombu by taky nevyrobil. Vyučil se opravářem zemědělských strojů, takže by to prostě nezvládl,“ líčí Markéta.

Mohl být bojovníkem?

Sestra Markéta tvrdí, že ne. „Bojovník rozhodně nebyl. Vždyť já jsem ho vždy přeprala. A to když byl malý i teď, když je velký. Také nemá žádnou kondičku. Když by měl běžet, daleko nedoběhne. Žádný supervoják by z něj rozhodně nebyl. Je dokonce hodnější než já. Je tichý, nikdy nekouřil a nepil,“ popisuje Markéta.

Neměl holku ani kluka

Jan S. se podle sestry zajímal jen o počítač. „Neměl ani holku. Nezajímal se o zbraně a doma neměl žádné nože, pistole, dýky či plynovou pistoli. Měl normálně zařízený pokoj. Žádné plakáty s islamistickou tematikou na stěnách nevisely. Nedovedu si představit, že by měl s pistolí v ruce střílet do lidí,“ říká Markéta.

Na počítači paří od šesti let

Nepřetržitě už od svých šesti let Jan S. paří na počítači válečné hry, strategické i brutální střílečky. „Už ze školy šel rovnou k počítači. Někdy hrál s kamarády, ale většinou sám. A teď, když chodil do práce, to bylo to samé. Rovnou ze šichty domů k počítači,“ svěřuje se Markéta.

Matka zatčení syna tajila  

Matka Jana S. se zatčení svého syna snažila utajit. A to i před dcerou. „Máma mi nejdříve tvrdila, že se brácha odstěhoval od ní ze Spáleného Poříčí do Plzně. Když jsem to ale viděla v médiích, tak šla s pravdou ven. Je z toho úplně hotová. Za bratrem chodí na návštěvy do vězení. Ten je tam v pohodě. Na cele má kamaráda, tak se tam drží,“ říká Markéta.

Jako dítě Jana S. šikanovali

Jako malého kluka Jana S. děti ve škole šikanovaly. Už dříve to řekl Martin K. (21), který s ním seděl v lavici ve škole ve Spáleném Poříčí. „Tady to ještě bylo v pohodě. Když jsme se ale v 5. třídě přestěhovali do Líní u Plzně, tak tam se do bráchy dost naváželi,“ potvrzuje šikanu Markéta, která s Janem S. vyrůstala až do svých osmnácti let.

Nejdříve zločinec, pak terorista

Jan S. po svém zatčení nejdříve čelil trestnímu stíhání za zločin účasti v organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu. Pak byl nově obviněn ze zvlášť závažného zločinu teroristického útoku ve stadiu přípravy. „Důvody změny právní kvalifikace byly nové skutečnosti zjištěné v průběhu vyšetřování,“ uvedla šéfka krajského státního zastupitelství Anna Maříková.

rockyshowman ( 7. listopadu 2016 11:06 )

Neznamená, že je hloupý, tak neumí vraždit !

janejaneja ( 16. srpna 2016 10:23 )

Nevěřím ! Přeskočilo mu a chtěl jít bojovat ! Zavřít až zčerná !

vladimir1950 ( 16. srpna 2016 09:48 )

 Tenhle článek je tak hloupý, že se téměř nedá komentovat. Když toho trotla chytli na hranici Turecko-Sýrie a rodina nevěděla, kde je, je to minimálně podivné. Takový exces by se měl tvrdě trestat, v tom souhlasím s Komárkem z ANO. Pokud budeme slušní, podobní hajzlí ci nás převálcují. To nesmíme dopustit!

lync ( 16. srpna 2016 08:20 )

je to dobře, dnešní doba je děsná a každý si má promyslet kam jede a proč, sestra si může říkat co chce, policie nás má chránít, pokud byl jen dement dobře mu tak, napařit mů aspoň dvacet let, každý si rozmyslí kam se jede podívat, debil

prycsnima ( 16. srpna 2016 00:18 )

 Zamindràkovanej kryplíček,ale mít tak samopal,tak to by bylo.Kteren si nechal vousy jako ty hovada slimàcký.Hlavně že se využíval v brutálních videonahrávkách džihádistů.všichni současný teroristi byli slušní chlapci co zdravili sousedy,ale pak stŕíleli,ťali sekerou ,polévali hořlavinou,nebo se odpálili.Hovado ať chcípne ve vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání