Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Psycholog o Čechovi, který chtěl k ISIS: Musel vědět, že podřezávat lidi není normální!

Autor: jad, et - 
4. srpna 2016
18:40

Dospělý, ale nevyzrálý, idealista, který dobře ví, co dělá. Takový je podle odborníků Jan (21) z Plzeňska. Ten se podle všeho chtěl přes Turecko dostat do Sýrie a stát se vojákem Islámského státu. Místo toho sedí v base.

Žádný alkohol, žádné cigarety, ani jediná absence a z práce domů. Zakřiknutý podivín. Lidé z obce na Plzeňsku neměli ani tušení, co se Janovi (21) honí v hlavě. „Doma nedělal nic jiného, než že seděl u počítače a hrál hry,“ tvrdí lidé z jeho okolí.

„Jakmile se člověk navenek neprojevuje, představuje pro své okolí takzvané projekční plátno. To znamená, že druzí do něj vkládají své představy o tom, jaký je, a nebo mu přisuzují vlastnosti, které nemusí vůbec mít, takže se v odhadu na jeho osobu mohou velmi mýlit,“ řekl psycholog Karel Humhal.

Když je někomu 21 let, je podle odborníků už sice dospělý, ale rozhodně nelze říct, že by měl dospělé názory. „Na druhou stranu ale určitě věděl, do čeho jde, a také třeba to, že podřezávat lidi není normální,“ tvrdí Humhal.

„Jestli má poruchu osobnosti? To by musel určit jen lékař. Ale na druhou stranu, který normální člověk může sympatizovat s Islámským státem?“ dodal psycholog.

Janův osud řeší Kajínkův kat!

O dalším Janově osudu bude rozhodovat zítra soudce. Ten stejný, který poslal Jiřího Kajínka (55) na doživotí! Předseda senátu Pravoslav Polák zítra určí, zda vyhoví Janově stížnosti na uvalení vazby.

Bude tak první, kdo bude řešit pokus o útěk Čecha do Sýrie na pomoc Islámskému státu. S výjimečnými případy má ale Polák zkušenosti. V roce 1998 odsoudil nejznámějšího českého vězně Kajínka na doživotí za dvojnásobnou vraždu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání