Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Korán, střílečky i arabské zpravodajství: Čech, který se chtěl přidat k ISIS, žil internetem

Policie vyšetřuje případ prvního Čecha, který se chtěl podle ní přidat k teroristům organizace Islámský stát.
Policie vyšetřuje případ prvního Čecha, který se chtěl podle ní přidat k teroristům organizace Islámský stát.  (Autor: archiv Blesku, profimedia.cz)
Autor: kon - 
1. srpna 2016
18:01

První Čech, který chtěl podle policie rozšířit řady Islámského státu (IS), je ve vazbě. Jan (21) »žil« internetem, jako doma byl na sociálních sítích. Jakou stopu tam za sebou zanechal? Například jeho oblíbeným videem bylo 29hodinové čtení z koránu!

Jan využíval Twitter, kde odebíral novinky z několika arabských zpravodajských serverů. Zajímal se o informace určené muslimům. Sledoval například zprávy serveru Akhbar Al Aan sídlícího v Dubaji, který zastává panarabismus. To je hnutí, které prosazuje ideu jednotného arabského národního státu, ostře se vymezuje proti vměšování západních zemí do politického vývoje arabského světa.

Dále čerpal z jordánského média určeného pro muslimy Al Hadath či saúdskoarabské zpravodajské televize Al Arabiya. Pouštěl si i on-line přenosy zpravodajského kanálu Aljazeera Mubasher.

Mezi jeho oblíbenými videi na serveru Youtube lze najít několik arabských filmů, například Útěk z Talibanu nebo Čtení z Koránu, které trvá 29 hodin!

Oblíbenou měl i arabskou tradiční hudbu. Mezi přehrávanými písničkami má třeba i skladbu od metalové skupiny Escape the Fate v překladu s názvem Ta válka je naše!

Český zájemce o místo v IS byl »závislák« na počítačových hrách. Mezi jeho oblíbené hry patřily různé »střílečky«, celkem muž, který prakticky nevylézal z domu a nehnul se od počítače, aktivně »pařil« podle profilu na herním serveru přes třicet her!

wooligan ( 2. srpna 2016 08:52 )

Brko si honi otlično

hulimihoukolen ( 1. srpna 2016 18:24 )

 Kdyby místo toho koukal raděj na porno...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání