Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Chcete do televize? Najděte si sirotky a udeřte na Babiše

Autor: Petr Holec - 
18. září 2018
11:15

O lidovecké europoslankyni Michaele Šojdrové (KDU-ČSL) nebylo posledních pět let moc slyšet. Teď, tři čtvrtě roku před volbami do Evropského parlamentu, má po poslaneckém výjezdu do Řecka plán. Chce, aby Česko přijalo padesát syrských sirotků z řeckých táborů. Šojdrová to řekla v Senátu a hned jsou jí plná média včetně televize. A ze syrských sirotků je najednou předvolební kampaň, která zatím čpěla nudou. Prostě přibyli k bezplatné MHD a dalším slibům.

Ironií je, že kromě plánu průniku do médií Šojdrová žádný další nepředvedla. Jen řekla, že si Česko může dovolit sirotky přijmout, s plánem ale musí přijít vláda. A ta má jinou vizi. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš přijetí sirotků odmítl s tím, že Syřanům máme pomáhat v Sýrii, zatímco vicepremiér a dvojitý ministr ČSSD Jan Hamáček řekl, že bychom je přijmout mohli, neexistuje pro to ale zatím žádný plán. Takže je vlastně zatím přijmout nemůžeme. Premiér i vicepremiér řekli tedy to samé, každý jen jinak.

Sirotků se ale zatím velkoryse ujali obvyklí podezřelí. Hlas Hradu Jiří Ovčáček hned svým nezaměnitelným způsobem podpořil Babiše, zatímco nejen Miroslav Kalousek z TOP 09 vycítil další šanci k mediální rvačce a podpořil svou bývalou lidoveckou kolegyni Šojdrovou. K jejímu plánu se mezitím přihlásila i iniciativa Češi pomáhají, která má prý víc než padesát rodin, které by se Syřanů ujaly. Naopak česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi napsala, že by Česko radši mělo pomáhat přímo v Sýrii.

Česko samozřejmě padesát syrských sirotků přijmout může. Kdybychom nemohli, budeme nejspíš místo v EU v unii se Zimbabwe, Jemenem a Venezuelou. Problém je, že i na padesát cizinců v pubertálním věku a s méně ověřenou identitou i rodinnou situací potřebujete oficiální politický plán včetně bezpečnostní prověrky. Který by navíc neměl skončit stejnou blamáží, jaká nedávno završila pomoc iráckým křesťanům, jíž taky posvětila vláda. Někteří z Česka radši rychle utekli do bohatšího Německa, kam chce většina migrantů. Vláda nakonec celý program stopla.

Šojdrová zatím žádný plán neřekla. Možná i proto se svou iniciativou nejdřív narazila i ve vlastní straně. Europoslankyně se prý inspiruje Nicholasem Wintonem, jenž před nacisty zachránil děti z Československa. Jenže Winton nebyl na rozdíl od ní europoslanec a lidi kolem něj plánovat uměli. Šojdrová se místo toho chce sejít s manželkami prezidenta a premiéra, což v podobných případech úplně nebývá běžný postup. Tedy pokud jen nechcete živit vlastní přítomnost v médiích. To se zatím Šojdrové daří nejvíc. Už jí dokonce na sociálních sítích píše i Monika Babišová.