Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš to za odpor k syrským sirotkům tvrdě schytal. „Zrůdy,“ brání ho Ovčáček

Autor: Jakub Veinlich, ČTK, bud - 
17. září 2018
16:10

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) navrhuje přijmout 50 syrských sirotků jako gesto solidarity Česka v rámci řešení uprchlické krize. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ale odmítl, podle něj bychom se měli umět postarat o děti v zemi jejich původu. Šojdrová se chce proto obrátit na jeho manželku i první dámu Ivanu Zemanovou. Kandidát do Senátu Marek Hilšer označil Babiše kvůli jeho neochotě za „bezcitného psychopata“. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček má naopak jeho kritiky za „zrůdy“.

Inspiraci našla česká europoslankyně Michaela Šojdrová, která bude za rok obhajovat mandát, u sira Nicolase Wintona. Také on zachraňoval děti, tehdy české a před nacisty. Podle Šojdrové přišel čas takový krok milosrdenství oplatit. Česko by mělo poskytnout útočiště 50 syrským sirotkům, kteří jsou v uprchlických táborech v Řecku a dalších zemích v Evropě, apeluje.

Šojdrovou podpořili v Senátu u kulatého stolu také někteří čeští senátoři. „Tyto tábory jsou přecpané a podmínky pro děti se nedaří dodržovat,“ nechal se slyšet svolavatel schůzky a předseda senátního výboru pro záležitosti EU Václav Hampl (nestr.).

Babiš: Nejsou to žádné malé děti

Jenže premiér Andrej Babiš se proti plánu o víkendu razantně postavil v Právu a na svém Facebooku„Dětem máme pomáhat tam, kde se narodily a kde žijí,“ uvedl premiér v neděli. Dodal, že chce vymyslet způsob, jak dětem pomoci v prostředí, kde vyrostly. Sirotci v řeckých táborech navíc podle něj často nejsou malé děti, ale chlapci ve věku 12 až 17 let. „Ví to lidi, kteří mi začali hned psát, že by si je rádi vzali k sobě domů?“ zeptal se Babiš na sociální síti.

Šojdrová ale trvá na svém. Podle europoslankyně by se mělo Česko solidárně zapojit do řešení migrační krize a přijetím sirotků ukázat solidaritu. „ČR se zapojila do různých akcí, ale chybí nám tam lidský aspekt. Uprchlictví je také o lidech, já upozorňuji na to, že jen v Řecku se nachází víc než 3500 dětí bez rodičů, nedoprovázených sirotků,“ uvedla. Česko by mohlo podle političky přijmout zhruba 50 dětí. Například Británie jich přijme přes 350.

Babiš v pondělí při cestě vlády na Slovensko kritiku odmítl. „Mám obavu, že celé je to plácnutí do vody, paní poslankyně Šojdrová se chtěla zviditelnit,“ řekl Babiš s tím, že celá záležitost byla zbytečně zpolitizovaná. Dodal, že je potřeba zajistit mír v Sýrii, aby se uprchlíci mohli vrátit.

Účelovka“ při citaci dalajlámy?

Myslím, že Evropa patří Evropanům. Uprchlíkům pomáhejte, vzdělávejte je, ale nakonec jde o to, aby zvelebovali své vlastní země,” odcitoval Babiš ve svém pravidelném příspěvku „Čau lidi“ tibetského vůdce dalajlámu.

Jenže na internetu mu lidé vyčítají, že premiér ve své citaci vynechal dvě slova. Druhá věta měla začínat „Přijměte je,“ upozornil na Twitteru například podnikatel Michal Bláha.

Babiš po čase svůj status doplnil a přidal raději zvukový záznam dalajlámy. V původním prohlášení se český premiér „vypisuje“ svým také z toho, že sirotkům v ČR pomáhá přes své nadace a ptá se, kam bychom syrské děti umístily, kdo by je učil a kdo by jejich pobyt zaplatil.

Premiér má řadu kritiků, ale i hradního zastánce

Premiéra kvůli jeho názoru o víkendu kritizovala řada politiků. Vicepremiér a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček uvedl, že Česko by zcela jistě zvládlo nabídnout nový domov 50 dětem, které ve válce v Sýrii ztratily rodiče.

Babiš odmítl za naši zemi pomoci 50 sirotkům. Je třeba důrazně říci, že je to bezcitný psychopat, který šíří svůj jedovatý egoismus napříč českou společností,“ pustil se ostře do premiéra kandidát do Senátu a lékař Marek Hilšer.

„Ti, kteří si zcela účelově udělali ze syrských takřka 18letých mladíků politické beranidlo a rozjíždí nenávistnou kampaň, jsou doslova a do písmene morální zrůdy. O pomoc trpícím jim vůbec nejde,“ hněval se hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Šojdrová: Ať rozhodne vláda

I přes odmítavé Babišovo stanovisko se chce česká europoslankyně s premiérem sejít a své argumenty položit na stůl. „Vláda by rozhodla, koho by byla ochotna přijmout, za jakých podmínek, s kým by jednala, jak by celý průběh vypadal,“ uvedla Šojdrová, podle které by se vláda sama mohla rozhodnout, jaký status syrským teenagerům udělí.

Šojdrová se chce obrátit také na Moniku Babišovou či Ivanu Zemanovou. U manželky premiéra a prezidenta chce hledat podporu jako u matek.

Expert: Migrace je součástí kampaně

Podle politologa Jana Kubáčka je vidět, že se téma migrace stihlo zapojit také do kampaně před komunálními a senátními volbami, které nás čekají už 5. a 6. října. Volně také přejde do kampaně k evropským volbám, které jsou příští rok v květnu.

„Andrej Babiš vyznává permanentní kampaň. Je to příležitost, že se téma nejednou objevilo a premiér toho okamžitě využil. Asi by to jeho vysvětlení lidé chápali jinak, kdyby šlo skutečně o malé děti, ale de facto o dospělé jinochy, kteří se v minulosti už objevili v několika migračních vlnách do Evropy,“ popsal načasování Kubáček.

Babiš tam může podle Kubáčka svými postoji těsně před volbami získat na svou stranu část váhajících voličů z řad ČSSD nebo SPD. A možná i část voličů ODS. „Část konzervativních tradicionalistických voličů strany lidové to může naopak odradit,“ míní politolog o návrhu europoslankyně Šojdrové.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa