Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Česká spořitelna náhle zrušila účet syrské rodině. Bankéř její zoufalství neunesl

Autor: ČTK, Mii - 
17. září 2018
11:00

Jakkoli v Česku několik let žije a pracuje, syrská rodina upadla u České spořitelny (ČS) v nemilost. Banka jí zrušila účet, protože prý nebyla schopná prokázat trvalejší vazbu na Českou republiku, jak v pondělí upozornil web iDnes.cz. Podle mluvčího banky Filipa Hrubého Česká spořitelna účet zrušila kvůli mezinárodním sankcím uvaleným na Sýrii. 

„Před dvěma týdny jsem byl svědkem, jak naše banka zrušila bankovní účet rodině ze Sýrie, která tu roky žije a pracuje, bez toho, aby jim sdělila konkrétní důvod. Překládal jsem mezi nimi a bankovním úředníkem, když jsme se snažili zachránit jejich peníze převedením na jinou banku v Česku,“ popsal pro iDnes.cz bývalý zaměstnanec banky. 

Podle muže rodina nepodnikala žádné podezřelé transakce, jediný důvod zrušení účtu tak musela být jejich národnost. „Rodina byla rozrušená a bylo dost náročné sledovat jejich zoufalství,“ zmínil. Nakonec se rozhodl v bance, kde pracoval na částečný úvazek, dát výpověď, byť měl slíbený plný úvazek. 

Odmítnutí služeb jen podezřelým lidem

Česká spořitelna si za zrušením účtu stojí. Udělala tak podle Hrubého kvůli sankcím, které mezinárodní společenství uvalilo na některé země, mimo jiné na Sýrii.

„Přistupujeme proto velice obezřetně k zakládání nových a vedení stávajících účtů u státních příslušníků těchto zemí, a to zejména u těch, kteří nemají v České republice trvalé bydliště nebo nejsou schopni prokázat trvalejší vazbu k Česku,“ uvedl Hrubý a doplnil, že při zřizování a vedení účtu u ČS nehraje roli národnost klienta, ale jeho státní příslušnost.

Podle výkonného ředitele České bankovní asociace Pavla Štěpánka banka nesmí poskytnout službu těm, kteří jsou na seznamu lidí a společností, které jsou spoluzodpovědné za násilné represe syrského režimu proti civilní populaci, nebo kteří mají k němu z tohoto seznamu nějakou vazbu. Podle serveru jméno rodiny na tomto seznamu však není.

Syrská rodina s dvěma dcerami bydlí v Česku několik let, přičemž dcery zde studují. Otec dojíždí za prací do zahraničí. Podle zjištění iDnes.cz byl účet rodiny u ČS zrušen, protože prý nebyla schopna prokázat trvalejší vazbu na Českou republiku.