Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Po prezidentském tichu přišel křik ulice. Padlí z roku 1968 se otočili v hrobě

Autor: Petr Holec - 
22. srpna 2018
05:40

Letošní padesáté výročí sovětské invaze do Československa nakonec nebylo úplně nejdůstojnější. Celé to začal svým „husákovským“ tichem prezident Miloš Zeman, který odmítl cokoli říct, protože prý k roku 1968 řekl vše už tehdy. A v ukřičenou demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi se naopak zvrhl pietní akt před budovou Českého rozhlasu.

Až moc ticha jsme si tak užili tam, kde nemělo být. A moc křiku naopak zase tam, kde mělo být spíš ticho. Před Českým rozhlasem totiž politici i další hlavouni uctívali památku padlých v roce 1968 a ty obvykle uctíváme tichem. Jistě radostný fakt, že i v Česku dnes můžeme na politiky veřejně řvát, házet vejce a demonstrovat proti nim, což nyní s gustem děláme na výročí každého důležitějšího data, mohli demonstranti nadávkami premiérovi do „estébáků“ přece jen oslavit až po pietě.

A zvlášť, když jedno z videí akce před Českým rozhlasem zachytilo, jak hned po dohrání státní hymny starší žena vytýká mladšímu muži, že na premiéra nekřičel dost nahlas. „Musíš se to naučit,“ kárá ho doslova. Takhle se kdysi káralo na manifestacích SSM na podporu KSČ. Padesáté výročí našeho národního ponížení si fakt zaslouží upřímnější demonstranty. A Babiš si zase mohl odpustit ironickou poznámku, že mu jeho „fanoušci“ zvedají preference. I když má nejspíš pravdu.

Oficiální pieta mimo jiné totiž znamená i to, že si v rámci ní neděláte politickou kampaň a podobný křik prostě pietně ignorujete. To si samozřejmě neodpustil ani obvyklý podezřelý a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž musel podobně jako Donald Trump zase hned na Twitter. Tam vyzval Babiše za jeho ironii k omluvě. Aspoň že to i na 21. srpna neskončilo trestním oznámením, to bychom pak v tento den museli znovu zavést zvláštní režim.

Lidé proti Babišovi demonstrovali i kvůli tomu, že se jeho vláda opírá o hlasy komunistů. To je velká ironie: i celé tzv. Pražské jaro 1968 bylo v režii komunistů, takže komunisticky i dopadlo; životem invazi odneslo přes 400 lidí. A pro změnu KSČM, což jsou spíš normalizační než reformní komunisti, vloni ve volbách získala víc hlasů než všechny tzv. „demokratické“ strany s výjimkou ODS. Někde je tedy něco špatně a řízené demonstrace ani Twitter nám v tom určitě nepomůžou.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petram11 ( 22. srpna 2018 17:40 )

Tak padlí se v hrobech obraceli především kvůli tomu, že jim přišli vzdát hold takoví jedinci, kteří spolupracovali s STB a aktivně podporují komunismus, tedy režim, kvůli kterému nedobrovolně padli!

gabreta ( 22. srpna 2018 12:03 )

Rusákům r.68, jako pamětník, nikdy nezapomenu. Ale jak se lhalo, manipulovalo a překrucovalo včera na opoziční ČT, mne už ani nepřekvapilo. Tam bylo i počasí zmanipulovaný!!

flora ( 22. srpna 2018 10:19 )

Člověk jako ty, který si plete demokracii se žumpou si ani nezaslouží nějaká demokratická práva. Bohužel, dle zákona je máš. Tak se snaž podle toho i chovat a vyjadřovat. Tvoje poslední věta jasně svědčí o tvém IQ suché trávy.

ivoadler ( 22. srpna 2018 10:08 )

Kdo vlastně tuhle "pietu" pořádal? Díval jsem se na televizi, jen chvilku, celé to vzpomínání už je otravné, ale nikde jsem neviděl, kolik bylo před Rozhlasem vlastně lidí. Mám dojem, že se to Babišovi vymklo z rukou. Oceňuji, že před rozhlasem vystoupil. Nechtěl křiklounům vyklidit pole. Ale jak to dopadne si mohl snadno domyslet. Naznačoval to už ten kravál před parlamentem, kde také šel mezi lidi a také se stal terčem verbálních útoků. Řešení je nasnadě. Vys er se na ty vo ly, Andreji.

flora ( 22. srpna 2018 09:57 )

Však to je cíl, aby odešel . Babiš má prostě jinou filozofii, kterou já docela dokáži pochopit. Prostě není zvyklý debilům vyklízet pole.

Zobrazit celou diskusi