Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Zeman se lekl sám sebe a ujel do Číny. Kajínka nám tu nechal

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
12. května 2017
19:40

Poslední dny nebyly pro prezidenta Miloše Zemana nejšťastnější. Vítězně rozehranou partii s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) nechal kvůli stařecké ješitnosti zmutovat do ústavní krize. Na náměstích proti němu demonstrují lidé a hejtmani už mu nechtějí platit předvolební kampaň. Nejen chlebíčky si prý má v budoucnu platit sám.

Možná za to vše se nám teď Zeman pomstil milostí pro Jiřího Kajínka. Že chce nejznámějšího českého vězně odsouzeného za dvojnásobnou vraždu brzy omilostnit, totiž náhle oznámil těsně před odjezdem do Číny. Znovu tak všem dokázal, že už mu můžeme věřit snad jen to, že mu nemůžeme věřit ani slovo. Ještě vloni v únoru totiž prezident slíbil, že Kajínka neomilostní, protože není vážně nemocný.

To patří do tří podmínek, jimiž sám Zeman podmínil udělení milosti, se kterými mimochodem hodlal podle svých vlastních slov striktně šetřit. Dotyčný nespáchal vážný trestný čin, jeho život ohrožuje nemoc a má dostatečné domácí zázemí. Kajínek samozřejmě nesplňuje ani jednu, což možná Zemanovi dělá radost: Doživotně sedí za dvě vraždy, je zdravý jako řípa a žádné domácí zázemí nemá.

S milostí pro Jiřího Kajínka nesouhlasí ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO):

Navíc jde o obyčejného recidivistu, jemuž zákon v životě překážel už před posledním odsouzením; kradl a protizákonně se ozbrojoval. Taky utekl z vězení, z čeho se před časem stala celostátní sága v přímém přenosu, který ukončilo až zvláštní policejní komando. Nejen za to si Kajínek dokonce vysloužil i skutečný film. Těžko najdete lepší prototyp vězně, jehož by na rozloučenou neamnestoval snad ani Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus.

Prezident zatím blíže nezdůvodnil, proč chce Kajínka pustit mezi lidi. A ani vlastně nemusí, je to úplně jedno. Do stále horší frašky totiž mutuje i Zemanovo prezidentství. Bývalý premiér a šéf ČSSD klidně řekne i udělá cokoli, načež si to vždy nějak zdůvodní nebo obhájí. Třeba že si pamatuje, že něco viděl v novinách vlevo dole. Anebo to bylo v pravém horním rohu? Zeman míval slušné logické a strategické myšlení, to ale pořád víc překrývá obyčejná krátkozraká pomstychtivost, jíž vyšší věk určitě neléčí.

Nejlíp to ukázala i obludná hradní fraška se Sobotkou. Toho měl Zeman na lopatě a mohl s ním klidně přiložit do kotle svých obětí. Premiéra a šéfa ČSSD předtím za škodlivé sólo akce i padající volební preference strana odepsala a chystala výměnu. Hradní potupou s holí ale Zeman oživil nejen Sobotku, ale poštval proti sobě i ČSSD. To se mu dosud zatím nikdy nepovedlo.

Takto se Miloš Zeman zachoval na Hradě k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi:

A dost ho teď mají i hejtmani, které prezidentovy krajské spanilé jízdy stály už 17 milionů korun. I proto je napadla celkem logická úvaha, proč by si Zeman nemohl svou permanentní volební kampaň platit sám? Tedy přesněji: Samozřejmě z peněz daňových poplatníků, ale aspoň určených pro prezidenta. Třeba by se na chlebíčky mohli složit i jeho voliči.

spirito2302 ( 13. května 2017 14:49 )

Když tam pozve svou hradní partu a několik desítek členů SPO, tak se má hejtman co otáčet. Prožerou peníze které jsou pro občany - novodobé kobylky (jako za komunistů, také se nechali hostit).

Milann ( 13. května 2017 10:51 )

To nebyla dohoda ale úvaha o tom že nebude ale každý může měnit po čase názor. Koaliční smlouva je slib a dohoda podepsaná všemi ministry a ta by se měla dodržovat a když ne tak zrušit a ne ji využívat jen když se to hodí.

provokaterka ( 13. května 2017 02:05 )

Sobotka dal přednost zbytečné cestě do Lucemburska a to nikomu nevadí?

11karel11 ( 12. května 2017 22:06 )

Který magor napsal tento článek. Těch urážek na našeho pana prezidenta už bylo dost. Měl by to být trestný čin urážet prezidenta ČR. Byl zvolený v řádných volbách a komu se nelíbí, je to jen pouze jeho problém.

dobromilunka ( 12. května 2017 20:45 )

 No co. Paní Zemanová nabalí Zemákovi do chlebníku gábl a prezident může zase vesele obrážet kraje

Zobrazit celou diskusi