Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Ze Zemana jde strach. A Sobotka s ČSSD jsou teď k smíchu

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
5. května 2017
18:00

Všechno je jednou poprvé. Poprvé je nyní i to, co během necelých čtyř dnů společně stihli premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman. Česko už zažilo hodně vládních krizí a ústavně méně ústavních prezidentských řešení. Sobotkova (ne)demise, jeho potupný hradní „výprask“ holí od Zemana v přímém přenosu i návrat k odvolání vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše ale trumfnou vše.

Sobotkova odysea připomíná bludný kruh. Ještě v úterý chtěl odvolat Babiše, protože z něj ale nechtěl udělat „mučedníka“, tak radši slíbil, že do konce týdne podá demisi vlády. Pak se ale lekl, že si to Zeman vyloží jako jeho soukromou demisi, a přišel proto na Hrad bez demise.

Tam schytal od Zemana ponižující aroganci, která z našeho ústavního pořádku i nejvyšších ústavních funkcí navždy dělá Somálsko. I když i tam mívají víc stylu, když se rozhodnou udělat něco fakt originálního.

Připomeňte si Sobotkův moment potupy na Hradě:

Video  Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Teď se Sobotka znovu vrátil k původní výhrůžce odvolání Babiše, které prý už poslal na Hrad. Nakonec z něj tedy přece jen radši udělá „mučedníka“. Premiér je samozřejmě vyšší funkce než vicepremiér, byť se to v případě Sobotky úplně nezdá, a má právo odvolat jakéhokoli ministra. Jestli to ale opravdu chtěl udělat, měl to udělat hned. On i celá ČSSD jsou teď jen k smíchu: jak vůbec může někdo takový vládnout?

Sobotka o odvolání Andreje Babiše a konfliktu s Hradem. Podívejte se na video:

Ze Zemana jde pro změnu strach: Pokud pro uspokojení své stařecké ješitnosti klidně udělá z Česka banánovou republiku, kde navíc banány ani nerostou, měli bychom se děsit, co přijde příště. S přibývajícím věkem se totiž naše fantazie určitě nelepší. A dokazuje to permanentně i Zeman, jenž si nejvyšší ústavní funkci evidentně stále víc představuje tak, že se vznáší někde nad ústavou, stejně jako ční Pražský hrad nad Prahou. Dál teď proto vyhrožuje, že Babiše neodvolá.

Vládní krize přehledně den po dni. Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana:

Video  Vládní krize přehledně den po dni: Takhle graduje válka Sobotky a Babiše  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Autoři naší ústavy rádi argumentují, že nepotřebuje jasnější definice řešení různých situací, chtěli prý dát politikům prostor pro fantazii. Ať se předvedou, zní jeden z argumentů. Už poněkolikáté vidíme, k čemu to vede. I proto naopak musíme z ústavy co nejvíc prostoru pro fantazie politiků vytěsnit. Jednou by totiž mohlo někoho na Pražském hradě taky napadnout, že kromě něj jsou vlastně všichni ostatní politici zbyteční. To by ovšem tak úplně poprvé nebylo.

Sobotka v Blesku: O (ne)demisi, potupě na Hradě a Babišových nahrávkách. Celý záznam pořadu:

Video  Sobotka v Blesku: O (ne)demisi, potupě na Hradě a Babišových nahrávkách  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jebulin ( 5. prosince 2017 18:00 )

Zubatá pleš, v kožichu veš!

ivuska1 ( 9. května 2017 15:13 )

cenda48 Souhlas

paralenka ( 6. května 2017 11:07 )

Slepice zakvokala, že kokoko? Jak moc je důležité, že někdo dělá chyby, když píše do bulváru svůj!!! názor? Mně je u zadele, kolik chyb kdo udělá, ty opravuji v diktátech, ne v bulváru! A rozhodně si nemyslím, že oplývám nízkým intelektem, když podporuji Zemana - od dob dávných, kdy ještě vládl ČSSD a dokázal ji vytáhnout ze dna. Ubohouš ji naopak potopil, zdaleka nemá úroveň a zkušenosti, nezná solidní komunikaci s voliči, což by měl premiér ovládat ! Co asi mohl taky získat za životní zkušenosti, když nikdy nemakal a celý život se motá v politice! Že je Mgr., neznamená vůbec nic, takhle v politice dříve získávali kariéristé třeba RSDr., aby nevypadali jako lopaty z venkova! Takových Mgr. tady chodí spousty a živí se normálně, bez podrazů! Ta Zemanova hůl na něj byla ještě málo, měl dávno dostat do palice pořádnou násadou od lopaty, aby se mu rozsvítilo!

vlajo ( 6. května 2017 10:31 )

Drahý soudruhu ti blbý Poláci nezapoměli na Katyň.Je mi tě líto primitive,ve 2 světové neválčila jenom rudá lůza.Je vidět že budeš z okolí mongolska jako náš prezident.

franta54 ( 6. května 2017 09:54 )

Velký souhlas

Zobrazit celou diskusi