Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Nenaleťte bankám: Vábí na dlouhou fixaci hypoték. Ale co za to zaplatíte?

Honza má fixaci u hypotéky na osm let. Vyplatí se mu?
Honza má fixaci u hypotéky na osm let. Vyplatí se mu?  (Autor: Archiv Honzy, Profimedia)
Autor: ula - 
16. října 2016
15:12

V poslední době se objevil nový trend – fixační období u hypoték nad pět let s velmi nízkým úrokem. Odborníci před tím ale varují. Banky se podle nich snaží jen udržet si klienty na co nejdelší dobu, aby nemohli využít výhody nového úvěrového zákona. Honza má delší fixaci než pět let. Proč před delšími fixacemi odborníci varují? 

Honza (27) si s přítelkyní vzal hypotéku na domek. Splácet ji budou 25 let a zvolili fixaci na osm let s úrokem 1, 99 %. „Vzhledem k relativně nízkým sazbám hypoték jsme usoudili, že i mírné navýšení úroku se nám díky očekávanému nárůstu vyplatí zafixovat na co nejdelší dobu,“ vysvětluje Honza.

Pokud by chtěl Honza změnit banku nebo předčasně splatit úvěr dříve, zřejmě by se mu to pěkně prodražilo. „U různých bank se to liší, nicméně v tuto chvíli, pokud chcete splatit úvěr dříve nebo jej převést k jiné bance, může po vás stávající banka chtít například ušlé úroky do konce fixačního období,“ upozorňuje Ondřej Hatlapatka, finanční poradce Partners.

Pozor na dlouhodobé fixace

Od 1. prosince vejde v platnost nový zákon o úvěrech, který bude stát hlavně na straně klientů. Ti budou moci splatit hypotéku ze závažných důvodů dříve, než jim skončí fixace, aniž by museli platit vysoké pokuty, případně ji budou moci splatit i bez udání důvodu, ale poplatek za to nebude tak vysoký. „Proto banky začaly lákat na dlouhodobé fixace, aby si klienty zaháčkovaly na co nejdelší dobu,“ vysvětluje Hatlapatka. Lákadlem bývá relativně nízký úrok. „Jenže lidé často nevidí, že nízký úrok je ve finále vlastně vyšší, pokud připočítáme např. pojištění, kreditní kartu, kterou klient musí mít, upozorňuje poradce. Čím delší fixace, tím více na vás banka vydělá.

Honza o novém zákonu ví, ale nevadí mu, že se nebude moci z úvěru vyvázat dříve. „Nabídky jednotlivých bank se ve stejném čase příliš neliší, nemá cenu hnát se někam jinam,“ říká mladý muž. Připouští, že možná mohou úroky klesnout a on tak bude mít stále vyšší, ale vrásky mu to nedělá.

Přesto odborník radí: „Nenechte se zlákat k fixaci delší, než je pět let, zvláště pokud uzavíráte hypotéku v těchto dnech. Pět let je momentálně nejoptimálnější délka.“