Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemáte na splátky? Pojišťovna je zaplatí za vás. Ale pozor, může to mít háček

Autor: ula - 
28. září 2016
06:40

Pokud se chystáte vzít si úvěr nebo hypotéku, měli byste se připravit na různé komplikace, které vám mohou zabránit splácet, např. ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc. Proto nabízí banky k úvěrové smlouvě pojištění schopnosti splácet. Vyplatí se vám a skutečně vás ochrání?

Princip pojištění schopnosti splácet je jednoduchý. Společnosti platíte za to, že v případě vaší platební neschopnosti splácet vezme tuto starost na sebe. Je to zamýšlené například pro případ dlouhodobé nemoci, ztráty zaměstnání apod., kdy se náhle změní vaše životní situace a vy přestanete být schopni splácet své závazky.
Pojištění schopnosti splácet nabízí ke smlouvám téměř všechny banky a také řada nebankovních finančních společností, které poskytují úvěry. Pojištění schopnosti splácet určitě není určeno jen pro ty, kdo řeší hypotéku. Je možné ho sjednat například i k úvěrům ze stavebního spoření, běžným spotřebitelským úvěrům, k úvěrům z kreditní karty i k leasingům.

Ne vždy je pojištění výhodné. Nejenže umí výrazně prodražit půjčku, navíc si pojišťovny často striktně vymezují podmínky, kdy k pojistnému plnění dojde. A tak se jednoho dne může stát, že přestože léta poctivě platíte pojistku, při potížích vám pojišťovna pomocnou ruku nepodá.

Pojištění ano, nebo ne?

Rozhodnutí o tom, zda pojištění ke konkrétnímu úvěru uzavřít, či nikoli, je vždy odvislé od celé řady faktorů. Nelze ho tedy obecně doporučit ani nedoporučit. Jde vždy o komplexní posouzení úvěru, podmínek pojistky, její ceny, ale i situace klienta. Jde o to, že pojištění schopnosti splácet samozřejmě něco stojí a je potřeba dobře zvážit, zda se to klientovi vyplatí a zda ho vůbec potřebuje.

„V neposlední řadě je také potřeba věnovat pozornost i podmínkám konkrétního pojištění, které jsou velmi často striktně vymezeny a nemusejí tedy pokrývat všechny životní situace,“ uvedl David Černohorský, specialista na finance z portálu Ušetřeno.cz.

Pojistit se proti ztrátě zaměstnání vyjde nejdráže

Pojištění schopnosti splácet umí krýt více rizik, která mohou ohrozit vaši platební morálku. Banky ve spolupráci s pojišťovnami nabízí balíčky, které kombinují krytí na smrt, invaliditu, pracovní neschopnost či ztrátu zaměstnání. Nejlevnější je základní varianta na riziko úmrtí a invalidity III. stupně. Nejdražší je rozšířené pojištění, které v sobě obsahuje i riziko ztráty zaměstnání či dlouhodobé pracovní neschopnosti. A to proto, že takových klientů je statisticky daleko více.

Pojistné se odvíjí od výše úvěru a typu pojištění

Výše pojistného záleží na výši úvěru, cenové politice banky a rizicích, která si vyberete. I způsob, který si banky pro výpočet vybírají, se odlišuje. Některé pojišťovny je vypočítají procentem z měsíční splátky (bývá v rozmezí 5 – 10 %), jiné procentem z celkové výše úvěru. Drtivá většina bank vám pak měsíční díl pojistného automaticky započte k měsíčním splátkám úvěru.

Jen pro představu - pokud byste měli úvěr ve výši na 100 000 Kč s dobou splatnosti na 5 let a rozhodli se pro nejrozsáhlejší formu pojištění proti všem rizikům (úmrtí, plná invalidita, dlouhodobá nemoc, ztráta zaměstnání), tak se vám podle nabídek hlavních českých bank každá měsíční splátka navýší v rovině nižších stokorun.

Na pojistné plnění si počkáte

Abyste měli nárok na pojistné plnění, musíte splnit stanovené podmínky. V pracovní neschopnosti či evidování na úřadu práce musíte být alespoň 40 až 60 dní. Až po uplynutí této tzv. karenční doby získáte plnění. Proto je třeba i tak mít připravenou finanční rezervu, díky které uhradíte své závazky.

Kromě této lhůty vstupují do hry i další omezení. Například krytí ztráty zaměstnání se vyplácí jedině tehdy, došlo-li k nedobrovolné ztrátě, nesmí jít o ukončení pracovního poměru dohodou. Se všemi výlukami je vhodné se seznámit ještě před podpisem smlouvy.

Chránění jste jen určitou dobu

Pojišťovny za vás zaplatí jen určitý počet splátek. U většiny případů platí, že při ztrátě práce či v důsledku dlouhodobých pracovních záležitostí za vás uhradí maximálně 12 měsíčních splátek. V případě invalidity se obvykle jedná o 4 až 18 splátek. Pokud nedojde ke zlepšení zdravotního stavu a invalidita bude ohodnocena jako trvalá, pojišťovna doplatí zbytek úvěru.

V případě úmrtí klienta uhradí pojišťovna nesplacený zůstatek ke dni smrti klienta. Limity se pohybují od 1,5 milionu až po 5 milionů.

Uzavírat s hypotékou, nebo odděleně?

„Určitě by mělo platit, že než pojistku k úvěru uzavřete, tak byste si měli zjistit všechny další možnosti. Obzvlášť u hypoték je časté, že lidé místo pojištění schopnosti splácet volí určitou formu životní pojistky,“ říká Černohorský. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi