Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Získat hypotéku bude těžší: Banky už začaly s prvními změnami

Autor: ula - 
28. července 2016
17:43

V úvěrové oblasti se na konci roku chystá největší legislativní změna od roku 1995. Zákon, který momentálně leží v senátu, změní pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů. Banky budou muset více kontrolovat finanční situaci klientů a jejich schopnost splácet. Některé banky se už na změnu začínají v tichosti připravovat.

Změna zasáhne banky, zprostředkovatele i samotné klienty. „Nový úvěrový zákon bude klást poměrně velký důraz na prokazování a posuzování úvěruschopnosti,“ upozornila úvěrová analytička Lucie Drásalová ze společnosti Partners a dodává: „Záleží na bankách, jak se se změnami popasují a jak moc dlouhý proces posuzování bude. Pokud banka nebude dostatečně připravená, je možné, že nás čeká výrazně delší proces schvalování než dosud.“ Některé banky už se tak začaly na změny připravovat.

„Poskytování hypotéky bez dokládání příjmu jsme ukončili k 30. červnu 2016. Důvodem zrušení je nutnost přizpůsobit se implementaci zákona a posílení systému řízení rizik Hypoteční banky,“ řekla Blesk.cz Kateřina Krásová, ředitelka marketingu Hypoteční banky a dodala, že v platnosti i nadále zůstávají varianty hypotečního úvěru s dokládáním příjmů v podobě daňových paušálů a předschválené splátky.

Více „papírování“

K vyřízení hypotéky nebo úvěru tak bude třeba více dokumentů. Banka bude muset prokázat důvěryhodné dokumenty, které klient předloží jako doklad o svém příjmu. „Příjem musí být stabilní, dlouhodobý, udržitelný a hlavně doložitelný,“ vysvětluje Drásalová. Jednoduše řečeno budou banky více zkoumat vaši finanční situaci.

Předčasné splacení bez pokuty

Banky začínají nabízet i delší fixační období, např. na 10 let. Poté, co zákon vejde v platnost, bude totiž moci klient v určitých situacích splatit hypotéku i v době fixace zcela zdarma. „Banky si tak chtějí raději již nyní klienty zafixovat na dobu např. 10 let za stávajících podmínek – čili splacení v době fixace pouze s velmi výraznou sankcí za předčasné splacení,“ doplňuje Drásalová. 

Chcete hypotéku? Máte nejvyšší čas!

Úrokové sazby jsou nyní velmi nízké. Odborníci se ale domnívají, že nový zákon může banky přinutit úrokové sazby přece jen navýšit. Zároveň doporučují, že pokud chcete ještě výhodný úrok a hypotéku bez většího papírování, měli byste si o hypotéku zažádat nejpozději do konce září.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi