Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozvádíte se a máte hypotéku? Zvládnout to můžete i bez pohromy

Jak na hypotéku během rozvodu?
Jak na hypotéku během rozvodu?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
31. března 2016
05:32

Vzali jste si kdysi hypotéku na společné bydlení. Vaše manželství se ale rozpadá a vy najednou nevíte, co si s hypotékou počít. Nepropadejte ale panice, není to neřešitelná situace.

„Zkuste se oprostit od všech emocí a s expartnerem se na dělení majetku dohodnout. Pokud by se situace dostala až k soudu, ten rozhodne podle svého úhlu pohledu. Proto je vždy nejlepší udělat kompromis a s bývalým partnerem uzavřít dohodu,“ radí Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial. Problematika rozvodu a vypořádání majetku není vždy jednoduchá, proto je dobré obrátit se na odborníka, který s volbou řešení pomůže. Základem je ale dohoda mezi partnery.

Jak vyřešit hypotéku během rozvodu?

Nejdříve je dobré obrátit se na banku, u které máte hypotéku, abyste zjistili, jaké budou její požadavky a podmínky. „Změny v úvěrové smlouvě bývají zpoplatněny. Vždy záleží na celkové výši úvěru, úrokové sazbě, částce, kterou zbývá doplatit, apod. U jednotlivých institucí je výše těchto poplatků různá, záleží na smluvních podmínkách. Se sazebníkem poplatků by klient měl být seznámen nejpozději při podpisu úvěrové smlouvy,“ řekl Šváb.

Řešení č. 1: Převzetí hypotéky jedním z partnerů

„Hypotéku převezme jeden z partnerů a druhého vyplatí. Podstatou je, že jeden zůstane bydlet v bytě nebo domě a toho druhého vyplatí a z placení hypotéky vyváže,“ přibližuje jedno z řešení právník.

V takovém případě je nutné kontaktovat banku a podepsat žádost o vyvázání spoludlužníka, tedy bývalého partnera. Hypotéku pak musí dál splácet manžel či manželka, kteří v nemovitosti zůstanou bydlet. Podmínkou takového řešení je dostatek peněz na postupné vyplacení expartnera a přitom  dostatečný příjem na převzetí celé hypotéky. Banka si totiž schopnost splácet hypotéku nejspíš znovu prověří. V případě, že nebudete mít dostatečně vysoký příjem, může převzetí hypotéky a vyvázání expartnera z hypotéky zamítnout.

Řešení č. 2: Prodej nemovitosti a vyplacení partnera

Pokud ani jeden z manželů nechce v nemovitosti zůstat bydlet a po rozvodu
nemá peníze na to, aby druhého z manželů vyplatil a splácel hypotéku sám, je nejlepší nemovitost prodat, hypotéku ze získaných peněz předčasně splatit a případný zůstatek peněz mezi sebe rozdělit.

Prodej nemovitosti zatížené hypotékou je sice trochu složitější, ale ne nemožný. „Nutné je o zamýšleném prodeji informovat banku, která jako zástavní věřitel zpravidla musí k prodeji dát souhlas. A abyste bance neplatili poplatky za předčasné splacení hypotéky, které se mnohdy pohybují v řádech procent z předčasně splacené částky, je vhodné prodej nemovitosti načasovat na konec fixace úrokové sazby,“ vysvětluje právník.

Co když není dohoda možná?

Pokud jsou vztahy mezi manžely tak špatné, že se nedokážou dohodnout na majetkovém vypořádání, musí dát některý z nich k soudu návrh na vypořádání majetku. Soud pak zpravidla řeší majetek včetně hypotečního úvěru a může rozhodnout například i o tom, že se nemovitost prodá a z prodeje se hypotéční úvěr splatí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině