Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hypotéky jsou rekordně levné a zrádné. „Neberte je ukvapeně,“ varuje analytička

Autor: ČTK, bud - 
25. července 2016
06:30

Průměrná úroková sazba hypoték se v Česku propadla na dosavadní minimum 1,87 procenta. Levné hypotéky lákají rodiny, aby si pořizovaly například vlastní bydlení, a počty uzavřených smluv rychle rostou. Nízké úroky však mohou být rizikem, zvláště pokud se situace nečekaně změní, varuje v rozhovoru pro Blesk.cz bankovní analytička Dana Hájková. Kolik je nyní možné na hypotéce ušetřit?

Počet sjednaných hypotečních úvěrů v červnu znovu stoupl, a to na více než 12 tisíc, což je o dva tisíce více než v předchozím měsíci. Rovněž celkový objem peněz byl rekordní, v červnu dosáhl 23,78 miliardy korun. Od začátku roku si hypotéku zřídilo na 55 tisíc lidí.

Mohou za to rekordně nízké úroky, které se propadly až na 1,87 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, což je index sledující od roku 2003 průměrné úroky hypoték.

Splátky nižší o tisíce korun

„Vývoj v oblasti hypoték odráží dobrou finanční situaci českých domácností, jejich vysokou důvěru v ekonomický vývoj a samozřejmě také velmi nízké úrokové sazby, které snižují výši splátek úvěru a zvyšují tak dostupnost úvěrů,“ řekla Blesk.cz Dana Hájková, analytička České spořitelny. Podle ní byly úroky hypoték na vrcholu v letech 2008 a 2009, kdy se pohybovaly lehce pod 6 procenty.

Podle jejích propočtů spadla průměrná měsíční splátka běžného dvacetiletého úvěru ve výši 1,5 milionu korun o téměř třicet procent, takže lidé dnes platí přibližně o 3 tisíce méně. Radost mohou mít také ti, kterým v těchto měsících končí obvyklá pětiletá fixace úroku. Tehdy se totiž úrok pohyboval kolem 4 procent a sjednání nové sazby může snížit celkové měsíční splátky. U hypotéky v uvedené výši tak lidé mohou ušetřit až 1500 korun.

Pozor na změny úroků

Analytička zároveň varuje, že nízké úroky a dostupnější hypotéky mohou mít závažná rizika, zvláště pro ty, kteří nedokážou dobře odhadnout svou schopnost splácet. Úroky se totiž mohou opět zvýšit, což si mnozí neuvědomují.

„Rodiny si i nadále musí dávat pozor na to, do jaké míry se zadlužují a aby byly schopny své úvěry splácet. Zejména pokud v budoucnu úrokové sazby vzrostou, či pokud by přišla nějaká nečekaná událost, která by ohrozila jejich příjmy,“ uvedla Hájková.

Vyplatí se refinancovat hypotéku? Podívejte se na rozhovor s expertkou Pavlou Rýznarovou ve Studiu Blesk:

Video Vyplatí se vyměnit starou hypotéku na novou? Pozor na zbytečné poplatky, říká expertka - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lunatic ( 25. července 2016 08:36 )

Pokud vyjdeme ze zákona,tak lze i předpokládat,že v drtivé většině jsou lidé nezbavení způsobilosti k právním úkonům,čili - svéprávní .U takových jedinců lze i očekávat,že budou jednat v zájmu svého blaha a tudíž sami,bez všelikerých expertů rozpoznají,co je pro ně výhodné;jediný problém pak tkví již pouze v tom,že když idioto vi dáte tzv.volné ruce k jednání,tak způsobí leckdy sám sobě katastrofu

Zobrazit celou diskusi