Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hypotéka versus nájem. Co všechno musíte zvážit u obou variant bydlení?

Nájem, nebo hypotéka? Co je lepší?
Nájem, nebo hypotéka? Co je lepší?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
27. června 2016
06:30

Většina Čechů touží po vlastním bydlení, ukazují průzkumy. Ne všichni na něj mají ale dost peněz, a tak musí uvažovat buď o hypotéce, nebo nějaký čas žít v pronajatém bytě. Obojí má svoje pro i proti. Co je třeba důkladně zvážit, než se rozhodnete pro jednu z variant?

Průzkumy ukazují, že pro Čechy je vlastní dům či byt důležitým životním pilířem. Podle průzkumů bydlí „ve vlastním“ bezmála 80 procent populace České republiky. Pouze pětina Čechů dává přednost životu v pronajatých prostorech. 

„Vysoká míra vlastnického bydlení je charakteristická spíše pro postkomunistické země, obyvatelé západoevropských států na vlastním bydlení tolik nelpí a mnohem vyšší procento jich celoživotně žije v nájmu. Pořizování vlastního zázemí pro život v České republice souvisí s dlouhodobě klesajícími úroky hypoték, ale také se zažitým pocitem, že by po člověku „mělo něco zůstat“, v ideálním případě nemovitost, kterou by později mohli využívat jeho potomci,“ uvádí server Ušetřeno.cz.

Nájemní bydlení: pro a proti

Víte, že nechcete mnoho let strávit na jednom místě? Tak to uvažujte o nájemním bydlení. I když spousta Čechů preferuje vlastní bydlení, nájem má i svoje výhody. 

„Nájemní bydlení je dobrou volbou ve chvíli, kdy se člověk plánuje často stěhovat, případně očekává či plánuje brzké životní změny. Umožňuje totiž poměrně velkou flexibilitu, která je ale vykoupena trochu vyšší nejistotou a především vyššími životními náklady oproti vlastnictví srovnatelného bytu,“ uvedl Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Plusy nájemního bydlení:

  • variabilita a minimum závazků – můžete se kdykoliv odstěhovat
  • nájmy mohou být v některých lokalitách nižší než splátky hypotéky
  • nižší míra zodpovědnosti – o byt či dům pečuje jeho majitel

A minusy?

  • nájem může zdražit, zatímco výše splátky hypotéky se po dobu fixace nemění
  • nemůžete o bytu či domu (například jeho stavebních úpravách) bez omezení rozhodovat
  • penězi, které směřují do cizí kapsy, byste mohli splácet vlastní bydlení

Závazek na mnoho let?

Pokud vás děsí vidina dlouholetého finančního závazku, hypotéka rozhodně není volba pro vás. Pokud neradi plánujete dopředu a nechcete příliš mnoho let strávit na jednom místě, hypotéka je příliš svazující volba. Lidé často uvažují o hypotéce až s narůstajícím věkem a před založením rodiny.

Hypotéka – splátky na hodně let

Pokud se člověk rozhodne pořídit si vlastní  bydlení a financovat jej hypotékou, měl by myslet na několik základních věcí. Tou první je pečlivě si spočítat, jak vysokou hypotéku si můžu dovolit. Od svého čistého příjmu, je potřeba odečíst všechny výdaje. Splátky úvěrů, leasing, výdaje domácnosti, pravidelné spoření. Můžete použít třeba kalkulačky bank či výpočty ověřených srovnávacích portálů. Získáte tak informaci, kolik maximálně zvládnete měsíčně splácet. Doporučujeme si ale vždy nechat polštář a nejít se splátkou úplně na hranu,“ radí Plocek.

Pro vlastního bydlení

  • hodnota nemovitosti a její tržní cena s časem narůstá – vhodná investice do budoucna
  • neplatíte nájem a o bytě či domě můžete svobodně rozhodovat
  • byt či dům lze pronajmout a využít ho jako prostředek k získání pasivního příjmu

Proti vlastního bydlení

  • zpravidla vás na mnoho let připoutá k jedné lokalitě
  • větší zodpovědnost – vlastní byt či dům vyžaduje spoustu průběžné péče, financování oprav atd.
  • vysoké pořizovací náklady, které však lze řešit hypotečním úvěrem
Pokud si chcete vzít hypotéku, měli byste i zvážit ty méně pozitivní aspekty života, jako je ztráta zaměstnání, vážnější úraz či dlouhodobější onemocnění. Proto byste si měli vytvářet finanční rezervy, případně si pojistit schopnost splácet.

Otazníky kolem vlastního bydlení

Pokud jste se už rozhodli, že budete své bydlení financovat hypotékou, je třeba, abyste výběr pořádně zvážili. Například se zamyslete nad lokalitou.
„Při posuzování lokality je třeba zohlednit její celkovou atraktivitu, dopravní dostupnost a občanskou vybavenost. Tyto faktory života se totiž promítají do hodnoty nemovitosti, a to nyní i do budoucna. Opominout byste samozřejmě neměli ani stáří bytu a typ nemovitosti. I když starší byt může být levnější, přináší s sebou určitá rizika a nutné opravy, které pro vás budou znamenat další výdaje. Nový byt bude zřejmě dražší, nicméně je v záruční lhůtě,“ radí Marek Petráš, specialista na financování bydlení z České spořitelny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi