Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bohatší Vánoce. Učitelé, hasiči nebo úředníci dostanou od listopadu přidáno

Autor: ČTK, zst - 
15. září 2015
10:30

Veřejný sektor se může těšit na zvýšení platů. Dohodli se na tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) s odboráři. Učitelé, hasiči nebo třeba úředníci si tak v období před Vánoci polepší o tři procenta. První větší výplatu dostanou za listopad, tedy začátkem prosince ještě před Štědrým dnem.

Zaměstnanci veřejného sektoru jako učitelé, hasiči či úředníci dostanou od listopadu přidáno o tři procenta. Zvýšení by se jim mělo promítnout do tarifů. Dohodli se na tom dnes odboráři s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

„Hledali jsme dohodu, cílem bylo využít prostředky ještě z letošního státního rozpočtu - peníze, které nebyly utraceny,“ řekl Sobotka v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Video  Státní zaměstnanci budou mít víc peněz. Kolik dostanou?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Dodal, že zdravotníci do této kategorie nepatří a na zvýšení platů si tak musí počkat až do 1. ledna. Od ledna se zvýší také fond kulturních a sociálních potřeb, a to minimálně o půl procentního bodu na 1,5 procenta.

„Ještě je ve hře další čtvrtprocento, které do fondu žádáme od ledna,“ uvedl odborový předák Josef Středula. Podle něj ministerstvo práce už dostalo pokyn k vypracování vyhlášky o platech se změnou tarifů, od ledna se pak suma na platy zvedne o tři procenta.

Možnost zvýšení fondu na 1,75 procenta projedná ještě koaliční rada. Zda odbory s tímto požadavkem uspějí, by se měly dozvědět ve čtvrtek na mimořádném jednání tripartity o návrhu rozpočtu na příští rok. Svůj záměr dosáhnout tříprocentního růstu výdělků už od října či ještě vyššího přidání od listopadu dnes odboráři neprosadili.

Zvýšení fondu o půl procenta představuje asi 670 milionů korun, čtvrt procenta pak polovinu této sumy. Z fondu se vyplácejí různé bonusy a příspěvky – na penzijní spoření, stravenky, rekreace či jazykové kurzy. „Čtvrt procenta není málo, přibližně to odpovídá měsíčnímu navýšení platů. Při celkovém zvýšení o 1,75 procenta se jedná o miliardu, kterou je možné využít na benefity,“ řekl Středula.

Koalice se už v dubnu dohodla na zvýšení sumy na platy o tři procenta pro příští rok. Odbory dohodu vládních stran kritizovaly. Vadilo jim, že s nimi politici o úpravě nejednali a na zvednutí výdělků se shodli při projednávání konvergenčního programu pro přijetí eura a schodku rozpočtu. Odboroví předáci poukazovali na to, že ekonomika roste a že i poslancům, ministrům a dalším činitelům se od ledna zvednou platy víc než o tři procenta.

joanna5 ( 19. října 2015 13:40 )

...proč zase i policii? to mají málo? ... A dodatek: Toto je ovšem hrubá mzda, a myslíte si, že se dá žít v současné době z toho, co vám pak zůstane, tedy čistá mzda?: např. z těch 23.000,-- nakonec 16.000 na ruku? Vždyť to je nehorázná almužna za osmihodinovou práci!!!! 93,-- Kč na hodinu - zdá se vám to všem hodně? Jdu zvracet z nich tam v Praze z darebáků!!! Průměrná hrubá mzda: 2014 Po zvýšení o 3 % Policisté 29 559 30 446 Hasiči 32 438 33 411 Knihovníci 21 135 21 769 Učitelé (SŠ a 2. st ZŠ) 27 965 28 804 Ošetřovatelé a pracovníci sociálních služeb: 17 844 18 379

tgbb. ( 17. září 2015 01:56 )

jeden a půl miliardy na platy. A pět miliard dotace Babišovi do kapsy na tu jeho řepku.

lobotom ( 17. září 2015 00:27 )

 No samozřejmě jako vždycky. Nejbohatší dostanou tisíce a tisíce, ale většina normálních lidí pár korun co jim ani nestačí na jízdenku za kterou si pro to pojedou na poštu.

dzery ( 15. září 2015 18:11 )

Taky se musím jenom smát,zatím...

moiaza ( 15. září 2015 13:12 )

Proč úředníci? Protože poddaný lid musí jen poslouchat a mlčet. Lůza dostane přidáno v řadu korun a šlechta v řadu tisíců korun. Uvedu příklad. Důchodci dostanou v průměru 30 kč, pracující lůza jen opticky a ve skutečností nula od nuly pojde. Státní úředníci dostanou přidáno v řadě stokorun a politici tísíce. Tak tomu je i bývalo po staletí. Proč by tomu mělo být jinak dnes?

Zobrazit celou diskusi