Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka: Živnostníci by měli odvádět vyšší platby za zdravotní pojištění

Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka  (Autor: Petr Novotný, Koláž: Blesk)
Autor: ČTK - 
21. března 2015
23:25

Drobní podnikatelé berou ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí, a tak by podle premiéra Sobotky měli platit víc. Ministr financí Andrej Babiš ale jeho plán odmítá, analýzu odvodů živnostníků a zaměstnanců má podle televize na koaliční jednání přinést v dubnu.

Živnostníci, kteří mají zisk nižší než 26 500 korun měsíčně, platí minimální zdravotní pojištění 1 800 korun. „Živnostníci zaplatí na platbách do systému zdravotního pojištění méně, než z toho systému čerpají a zdravotní péče o živnostníky je dnes dotována z odvodů zaměstnanců,“ řekl Sobotka v České televizi.

Zaměstnanec s hrubým příjmem 25 000 korun měsíčně odvede spolu se svým zaměstnavatelem na zdravotní pojištění přes 3300 korun, živnostník se stejným hrubým příjmem a 60procentním paušálem zaplatí  1 800 korun.

„O zvýšení zdravotního pojištění živnostníkům v této chvíli neuvažujeme. Soustřeďujeme se na zlepšení výběru, proto chceme zavést evidenci tržeb a kontrolní hlášení,“ řekl televizi Babiš.

Kromě něj nápad odmítá pravicová opozice. Koaliční lidovci jsou ochotní o odvodech pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) jednat. Živnostníci premiérovi oponují, že jsou méně nemocní než zaměstnanci, dodala televize.

Před dvěma lety řekl na adresu živnostníků nynější sociálnědemokratický ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, že nepřispívají do systému sociálního pojištění a parazitují tak na zaměstnancích. Jeho slova odsoudily tehdy vládnoucí ODS i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, předseda ČSSD Sobotka se od nich distancoval. Mládek se později za svá slova omluvil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 23. března 2015 09:38 )

OSVČ platí minimum a pak se diví, že nemají důchod, 14 dní nemoci je "zruinuje"...

lynx ( 22. března 2015 18:12 )

Babiš je ultralevičák a komouš, který si dal za úkol, zlikvidovat všechny OSVČ.

lynx ( 22. března 2015 18:09 )

A Sobotka by měl odevzdat do státní kasy 400 mil. Kč, které dostal jako úplatek za privatizaci UNIPETROLU a pak si jít sednout na 10 let do chládku.

janejaneja ( 22. března 2015 15:10 )

autent: A to, ze nekoho nazves zivnostenskym doby.tkem take o necem svedci.. Nezapomen, ze i tebe ten doby.tek zivi !!

janejaneja ( 22. března 2015 14:58 )

autentickej:a zkusil sis nekdy sam na sebe a svoji rodinu vydelat ?? Zkus to a pak hovor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa