Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ostře hlídaná hranice KLDR: Sobotku si fotil diktátorův pohraničník!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. února 2015
14:31

Neusmívat se směrem ke KLDR, negestikulovat, nemávat. Česká delegace v čele s premiérem Sobotkou stanula na ostře hlídané hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Sobotku si tam vyfotil pohraničník, který střeží hranici komunistického režimu vůdce Kim Čong-una.

Bohuslav Sobotka vyrazil na hranici Severní a Jižní Koreje. "Bylo to absurdní místo a hodně to vypovídá o tom, v jakém stavu je náš dnešní svět. Mimo jiné proto, že stále mohou existovat takové režimy, jako je ten současný režim v Severní Koreji," řekl premiér rádiu Impuls, které z místa pořídilo i videonahrávku.

"Musím říci, že se mi nechtělo jít na tu severokorejskou stranu," pokračoval Sobotka. Všiml si i severokorejského pohraničníka, který využil příležitosti a českého státníka si vyfotil zpoza okna. Snad do archivu nepřátel režimu? "Fotografovali nás tam, pravděpodobně podají hlášení o naší návštěvě," dodal český premiér Impulsu.

Video Premiér Sobotka navštívil hranici Jižní a Severní Koreje - Rádio Impuls - Matyáš Kaiser
Video se připravuje ...

Hranice mezi Jižní a Severní Koreou, na které nechybí ploty a ostnaté dráty, přitom leží v demilitarizovaném pásmu, zhruba 60 kilometrů severně od Soulu. Byla stanovena v rámci dohody po korejské válce v roce 1953.

Premiér Sobotka navštívil zasedací místnost Vojenské komise pro příměří v Pchanmundžomu, dnes již legendární vesnici na 38. rovnoběžce, kde probíhala jednání mezi představiteli obou znepřátelených stran. Dodnes se tyhle světle modré domky používají pro různá jednání. Nechybí zde jihokorejská ostraha, ani příslušníci americké armády. A za okny špehující členové komunistické armády KLDR...

Sobotku však v Jižní Koreji čekal i další zajímavý program. Setkal se s prezidentkou Pak Kun-hje, kterou si mimochodem Severokorejci dobírají, že je "stará panna". Není vdaná, zatímco vůdce KLDR Kim Čong-un má za ženu Ri Sol-ču. Jihokorejskou prezidentku pozval Sobotka k návštěvě ČR a podepsali společně memoranda o rozšíření spolupráce v oblasti dopravy, zahraničí a obrany.

Český premiér, který na zahraniční návštěvu vyrazil bez manželky Olgy, pak navštívil i České centrum v Soulu, které přitom sídlí také v zajímavé budově – kopii Staroměstské radnice!

Premiér Sobotka navštívil v Soulu zajímavou stavbu: České centrum, které je kopií Staroměstské radnice Premiér Sobotka navštívil v Soulu zajímavou stavbu: České centrum, které je kopií Staroměstské radnice | ČTK

borka30 ( 26. února 2015 18:14 )

Nikde jsem nečetla, kdo tvoří jeho doprovod, kteří podnikatelé. U návštěv prezidenta to rozpitvávají.

lunatic ( 26. února 2015 15:10 )

Škoda,že neměl takový ten špiónský fotoaparát -však víte,co myslím,jako jsou i ty střílecí propisky

namoroman ( 26. února 2015 15:01 )

Sobotka bude ve stranickém tisku KLDR. Na titulní straně "Rudé pochodně" s tím, že v Jižní Koreji byl na návštěvě Barack Obama, ale fotka se moc nepovedla!

moiaza ( 26. února 2015 14:59 )

 Když se mu zdal fotogenický, tak proč ne? Pak mu tu fotku pošle jako sifla, nebo jak se to dnes jmenuje.

janejaneja ( 26. února 2015 14:48 )

Jen ať si ho vyfotí- krasavce

Zobrazit celou diskusi