„Vyhláška není třeba, je třeba dodržovat zákon a vyhlášky, které jsou platné nyní a těch máme dostatek,“ říká Michaela Končulová, instruktorka výcviku psů Haf bez obav.

Podle ní příkaz nijak neřeší znečišťování ulic zvířecími exkrementy. To je přitom hlavní důvod, proč magistrát omezení pohybu zavádí. „Zodpovědný člověk si má po sobě uklidit, a pokud to neudělá, máme přece vyhlášku, podle které je možné ho pokutovat,“ dodává Končulová. 

Starého psa novým kouskům...

Někteří psi ovšem na vodítko nejsou zvyklí a budou se to muset naučit.

Učit starého psa novým kouskům je podle Končulové možné, ale má to svoje úskalí: „Musíte přihlédnout k fyzickému a psychickému stavu psa. Někteří psi totiž pociťují vodítko jako trest, proto je důležité při výcviku dát najevo, že to není za trest. Pokud je totiž pes starší, může to výrazně zapůsobit na jeho psychiku, protože mu bude scházet kontakt s ostatními psy.“

Vrásky může vyhláška přidělat i majitelům, kteří netuší, jaké vodítko vybrat. Existuje totiž celá řada druhů a vždy je lepší poradit se s odborníkem či veterinářem. Opět totiž platí, že pokud má pes nějaké zdravotní problémy, nemusí dobře snášet obojek a bude třeba pořídit postroj. Některá vodítka navíc mohou vyhovovat psům, ale méně už majitelům.

Podívejte se na reportáž Blesk.cz, kde se dozvíte podrobnosti o druzích vodítek a také proč majitelé s vyhláškou nesouhlasí:

Video
Video se připravuje ...

V Praze se psy pouze na vodítku? Andrea Ulagová, Petr Soukup