Praha je jediná z velkých českých měst, ve které není vyhláškou pohyb psů nijak regulován. V Brně, Ostravě či Plzni takové vyhlášky existují. V Praze by se nové nařízení dotklo téměř 80 tisíc psů, uvedla Česká televize.

Chystaná vyhláška má podle magistrátu chránit kolemjdoucí před možným napadením a zároveň omezit znečištění ulic psími exkrementy. V současnosti se zákaz volného pobíhání psů vztahuje pouze na vybrané parky.

O tom, kde bude pohyb psů dovolený, mají v připomínkovém řízení rozhodnout jednotlivé městské části. „Navrhnou místa jako například psí louky,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Radnice zároveň navrhnou místa, kde bude pohyb psů zakázaný úplně.

Pejskaři i veterináři se diví

Bude zase absurdní situace, že se lidi budou pokutovat zbytečně, ale nic to nevyřeší,“ řekla televizi majitelka psa Dagmar Němcová. Advokátka občanského sdružení Strana psa Barbora Pražáková se pro změnu domnívá, že vyhláška je v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a zasahuje rovněž do práv majitelů psů: „Majitelé psů je v podstatě nebudou mít kde venčit,“ řekla ČT.

O účinnosti zákazu pochybují i oslovení odborníci. Mnohem důležitější je podle nich správný výcvik psa. „Bylo by lepší řešit lidi, co mají psy jako takové, protože tam ten problém začíná,“ myslí si veterinární lékařka Martina Načeradská.