Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plivání na Babiše i Zemana, kritika ČT či rozhlasu: Ostrý duel rivalů z Brna

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. září 2018
05:00

Jeden dal premiérovi Andreji Babišovi košem a odmítl stát se ministrem školství. Druhý za ANO kandiduje ve volbách do Senátu. V zatím nejvyhrocenějším senátním duelu Blesku se strhla ostrá bitva o Brno. Na jedné straně ringu stál rektor brněnské univerzity Mikuláš Bek (nezávislý s podporou STAN, ODS, TOP 09 a Zelených), na druhé dosluhující ředitel brněnského Českého rozhlasu Jaromír Ostrý (za ANO). A řešil se i protest právě proti Babišovi před budovou rozhlasu v Praze či „plivání“ na prezidenta Miloše Zemana.

Hádka o Andreje Babiše, letité spory Miloše Zemana s rektory, ale třeba i „Kalouskův dres“ či rektorský plat. V předposledním duelu Blesk Zpráv před senátními volbami to vřelo.

Proti sobě stanuli dva přímí rivalové z okrsku Brno-město. Oba přijeli na natáčení do Prahy po zapeklité D1 překvapivě bez větších problémů. Jenže tím shoda padla a ve studiu se odehrál duel se sportovním nádechem „Ostrý Bek“.

Proč Bek odmítl Babišovu nabídku

Rektor Mikuláš Bek vysvětloval své spory s prezidentem Zemanem i to, proč odmítl Babišovu nabídku vést ministerstvo školství. Měl prý už řadu jiných nabídek v minulosti, ale chtěl dokončit rektorský mandát. V tomto případě však zkoumal i svou programovou (ne)shodu s ANO či knihu o Babišově vizi.

„Současné hnutí ANO je mi názorově poměrně vzdálené,“ zmínil Bek. A k samotnému Babišovi dodal: „Já prostě nesouhlasím s jeho představou o řízení státu, které se blíží firemní kultuře.“ Nesouhlasí ani s návrhy, aby se v Česku volilo většinově, tedy stylem vítěz bere vše, jak prosazuje Babiš. Považuje to naopak za „poměrně nebezpečné“.

Podívejte se na záznam celého duelu:

Video  Duel Ostrý–Bek: O plivání na Babiše či Zemana i kritice ČT či rozhlasu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ostrý: Babiš není chlapeček v koutě

Jaromír Ostrý naopak vysvětloval, proč se za Babišovo ANO kandidovat rozhodl: „Nejsem ten, který bude hájit pana Babiše, já myslím, že to ani není potřeba. Já mám rád lidi, kterým se splnil sen, kteří měli na to, aby se jejich sen splnil.“ Česko podle něj více než kdy jindy potřebuje lidi, kteří něco dokáží. A Babiše za jednoho z takových považuje.

Šéfa ANO Ostrý pochválil i za jeho jednání na poli EU. „Každý, i ten největší nepřítel Andreje Babiše, když se dívá na záběry z jednání v EU, Salzburgu a já nevím co, musí přiznat, že je tam evidentní rozdíl. Už tam nestojí ten chlapeček v koutě, který čeká, až mu někdo přeloží dobrý večer nebo dobrý den. Je tam muž, který suverénně jedná s EU,“ uvedl v narážce patrně na Babišova předchůdce v premiérském křesle, čerstvě rozvedeného Bohuslava Sobotku (ČSSD).

„Já také se všemi názory pana Babiše třeba nesouhlasím, ale je to člověk, který dokáže jednat jako rovný s rovným v EU,“ dodal Ostrý při Babišově obhajobě.

Trestně stíhaný premiér? Nevadí, vzkázal Ostrý

Že je Babiš v současnosti trestně stíhaným premiérem, to Ostrému nevadí. Nynější premiér je podle něj ostatně pod největší veřejnou kontrolou ze všech politiků v Česku. „Základním pilířem českého právního státu je presumpce neviny. Jestliže my se rozhodneme, že bude platit pro pana Beka, pro vás, bude platit pro mě a nebude platit pro pana Babiše, je to v pořádku?“ dodal.

„V normálních zemích, a dokonce i v ČR, v minulosti odstupovali premiéři pro mnohem drobnější prohřešky,“ kontroval Bek. „Pro mnohem větší prohřešky neodstoupil nikdo,“ nedal se Ostrý. Bekovi více než trestní stíhání vadí, že ANO a ČSSD prosadily, aby premiér a ministři nemuseli předkládat lustrační osvědčení. 

„Babišova muka“ před Českým rozhlasem

V souvislosti s kritikou veřejnoprávních médií, která se ozývá i z Pražského hradu, došlo i na incident, který se odehrál před budovou Českého rozhlasu v Praze. Mohutný protest proti Andreji Babišovi ve výročí invaze sovětských tanků z 21. srpna 1968.

Během premiérova projevu tam nebylo slyšet vlastního slova. „Silně se mě dotklo to, co se stalo před budovou Českého rozhlasu (…) Asi 200 lidí najednou mělo v ruce píšťalky a plivali do tváře premiéra. Nezlobte se na mě, to bylo zostuzení celého toho aktu,“ podotkl dosluhující šéf brněnského rozhlasu Ostrý.

„Já myslím, že je to důsledek té polarizace, která ve společnosti je a že část aktérů ztrácí jakousi úroveň, kterou já bych si představoval. To se děje z obou stran,“ reagoval Bek, podle kterého by formy protestu měly zachovávat nějakou kulturu.

Video  Ohlušující pískot na Babiše: Hanba! Estébáky nechceme! Pietu narušila demonstrace.  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Spory rektorů se Zemanem

Na Zemanovi naopak Bekovi vadí, že prezident dle něj nedodržuje pravidla a zvyklosti. „Já jsem přesvědčen, že prezident v řadě situací překračuje zmocnění, které má ze zákona (…) a osobuje si právo odmítat například jmenování profesorů univerzit,“ uvedl v živě vysílaném duelu brněnský rektor.

Rektor Zemana nařkl z nekonzistentnosti rozhodování, která dle něj „ohrožuje kvalitu vládnutí v ČR, když vstupují do hry osobní motivy a nikoli pravidla, která máme dodržovat“.

Ostrý se však do Beka pustil, že se Zemanem udělal „osudovou chybu“, když ho prý nenechal v roce 2013 promluvit na půdě univerzity, aby zůstala apolitickou. „Pan rektor se bál, že pan prezident bude přesvědčovat 20leté studenty, aby volili SPO v čele s Janem Velebou. Větší urážku inteligence našeho pana prezidenta si stěží dokážeme představit. Tím jste vyvolal velkou krizi mezi akademickou obcí a hlavou tohoto státu,“ zaútočil Ostrý a dodal, že sám rozhodně nebude na Zemana nijak „plivat“.

„Pan Ostrý nemá pravdu, já jsem nezakázal přístup pana prezidenta na univerzitu, použe jsem mu neumožnil konat přednášku, protože byl v té době čestným předsedou jedné z kandidujících stran,“ bránil se Bek.

V Kalouskově dresu? A 130 tisíc pro rektora

Ostrý se ostře pustil do Beka i v momentě, kdy se kandidáti ptali jeden druhého. A to kvůli rozsáhlé koalici, která Beka podpořila – včetně TOP 09. Beka nařkl, že kandiduje v Kalouskově dresu.

„S Mirkem Kalouskem nemám společného vůbec nic,“ bránil se Bek a kontroval dotazem na to, že Ostrého program obsahuje „tři odrážky o dvou slovech“. „Považuji to za kuriozitu, protože neobsahuje téměř nic,“ rýpl si Bek.

„Já jsem si přečetl váš program, který obsahuje více slov, ale vlastně neobsahuje také vůbec nic,“ odsekl Ostrý, který prý jasně napsal, že chce především spojovat lidi. On sám už dříve odmítl, že by jeho kandidatura coby šéfa rozhlasu byla střetem zájmů. Své pořady na ČRo pozastavil, vzal si neplacené volno a po vypršení mandátu na konci září již ředitelem nebude, ani kdyby ve volbách neuspěl.

Na samotný závěr se však pustil Ostrý do platu rektora brněnské univerzity. „Vy budete mít takových 200, 300 tisíc korun,“ odhadoval Ostrý. „Vy si vymýšlíte, můj plat je veřejně známý, veřejně dostupný a je 130 tisíc korun,“ odvracel úder Bek.  

Doporučujeme
xxxx678 ( 25. září 2018 11:27 )

Ahoj. Plivat se nemá, to bych viděla jako nevychovanost. Nebo házet nějaké lahve, k čemu je to dobré. Včera nebyla ani hádavá, ani beran(kozoroh). Jinak víš, jak já to mám. Ani pan prezident, ani pan premiér.

ivoadler ( 25. září 2018 11:13 )

Plivání na někoho se stalo součástí naší politické kultury. Má letitou tradici v antikomunismu. Tam to začalo. Skončit s tím to chce politickou odvahu. Zatím ji nikdo nemá. Co kdyby si uškodil? Jsem zásadně proti většinovému volebnímu systému. Je to ve vývoji demokracie krok zpátky. Babiš se tu až nepříjemně shoduje s Topolánkem.

amej ( 25. září 2018 10:47 )

Kalous je trapný už dlouhou dobu a jeho "práce pro voliče " se smrskla pouze na trvalou oponenturu čehokoliv a napadání Zemana a Babiše. To lidem moc nepomůže. I to, že přebíhá z jedné strany do druhé je ukázkou jeho politické vyspělosti.

oltec ( 25. září 2018 10:27 )

alla

zdenekkseneda ( 25. září 2018 07:40 )

Kalouska jako by to ale ještě nakoplo k další práci. Jako doma se cítí na řízených akcích skupiny AUVA a když s ní zrovna neprotestuje proti Babišovi, protestuje proti svému nástupci v čele TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi. Ten se tak po svém zvolení nejvíc věnuje vysvětlování, že nejvíc neválčí s Kalouskem. Ten se pro jistotu nechal udělat šéfem poslanců TOP 09, čímž mimochodem svého partajního šéfa kamarádsky „přikryl“. TOP 09 tak kráčí ve stopách slavného loňského vedoucího „triumvirátu“ ČSSD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa