Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Televize rozdaly termíny debat. Zeman dostal košem od Drahoše i Moravce

Autor: ČTK, var, bru - 
16. ledna 2018
21:31

Televize Nova chce uspořádat debatu prezidentských kandidátů v neděli večer, Prima v úterý a Česká televize ve čtvrtek. Barrandov by ji chtěl vysílat v pondělí. Sdělili to mluvčí televizí a prezidenta Jiří Ovčáček. Současný prezident Miloš Zeman potvrdil účast ve všech z nich, jeho protikandidát Jiří Drahoš trvá na účasti ve dvou debatách. Zatím jediným jejich potvrzeným duelem je debata v České televizi 25. ledna, tu ale nejspíš nebude moderovat Václav Moravec. Muž, který je na veřejnoprávní televizi rovnítkem pro politické debaty, to odmítl. Informují o tom Hospodářské noviny.

Zeman v sobotu řekl, že se na rozdíl od týdnů před prvním kolem voleb televizních debat se svým protikandidátem nyní zúčastní. Uvedl, že by mohl jít do více než jedné diskuse, avšak tři už by podle něj diváky nudily. Ovčáček v úterý ČTK řekl, že Zemana s návrhem účasti v diskusích oslovily Česká televize, Nova, Prima a Barrandov. Prezident podle něj všechny čtyři nabídky přijal bez jakýchkoli podmínek.

Moravec se Zemanem vysílat nechce

Debaty by se měly konat večer, a to v neděli na Nově, v pondělí na Barrandově, v úterý na Primě a ve čtvrtek v České televizi. Mluvčí ČT Karolína Blinková sdělila, že Česká televize debatu odvysílá ve čtvrtek 25. ledna od 20:00. Nabídku moderovat prezidentskou debatu dostal tradičně Václav Moravec, podle Hospodářských novin se ale rozhodl jí odmítnout. „Generálního ředitele ČT jsem už v neděli informoval, že debatu moderovat nebudu,“ řekl Moravec novinám s tím, že nechce být hromosvodem, po kterém se bude snášet Zemanova kritika na Českou televizi.

Televize to ale tak černě nevidí. „Naše nabídka samozřejmě platí. S Václavem to tak občas bývá. Po vypjatém období, jakým prezidentská volba bezpochyby je, mu na finální slovo dáváme čas,“ uvedl pro HN šéf komunikace ČT Vít Kolář a doplnil, že náhradu za Václava Moravce nemají.

Pořad bude vysílat ze studia z Kavčích hor přímým přenosem ČT1 i ČT24. Oba kandidáti již podle ní svou účast písemně potvrdili.

Video  Drahoš v taxíku na Hrad: „Už není důvod volit Zemana.“ A za co ho chválí?  - Ondřej Novotný pro Blesk.cz
Video se připravuje ...

TV Nova chce vysílat debatu v neděli 21. ledna od 20:00. Zeman podle mluvčí televize Jany Ondrejechové pozvání přijal, na odpověď Drahoše Nova čeká.

Televize Prima debatu naplánovala na úterý 23. ledna ve 20:15 v přímém přenosu z Hudebního divadla Karlín. Zeman již podle jejího mluvčího Adama Halmošiho účast potvrdil, konečnou odpověď Drahošova týmu televize zatím nedostala. Oba protikandidáti by si mohli přivést do hlediště své příznivce. Součástí debaty by měla být zkouška znalostí.

Video  Jsem stále plný sil, řekl Zeman. A přijal výzvu od Drahoše  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Drahoš: Půjdu jen do dvou debat

Drahoš zopakoval, že nyní platí jeho záměr zúčastnit se dvou televizních debat. Už dříve řekl, že jedna z nich by měla být ve veřejnoprávní České televizi. Zeman podle Ovčáčka účast televizím přislíbil závazně. Jenže, pokud půjde Miloš Zeman do televize čtyřikrát, ve dvou případech tam bude sám. Drahoš namísto toho bude objíždět voliče.

„Prezident Zeman jednak nedělá kampaň, nicméně celých pět let jezdil po regionech. Já jsem slíbil voličům, že ještě teď během těch 14 dnů vyjedu do regionů a vyjedu za voliči. Já nevím, proč bych měl dávat přednost debatám s Milošem Zemanem. Stačí dvě. Mimochodem sám Miloš Zeman řekl, že třetí a další debata už by byla nudná. Tak když tam bude chtít jít sám, tak tam bude sám,“ řekl Drahoš. Navštívit ještě chce mimo jiné velká města Brno a Ostravu.

Česká televize také dnes uvedla, že od 22. do 24. ledna poskytne na programech ČT 1 a ČT 2 bezplatný vysílací čas pro spoty obou kandidátů.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hradek ( 22. ledna 2018 23:52 )

Pan Zeman je opravdu charekterní člověk, ale teď již díky svému zdraví nezvládá své okolí, které mu přerostlo přes hlavu a teď ho hnusně zneužívá. Mynář i Ovčáček z něj mají obrovské prachy. Až si nahrabuou odkopnou ho a všechny svinstva co dělaj hoděj na něho. To si fakt nezaslouží za to, co pronás udělal.Jh

ambree ( 19. ledna 2018 16:26 )

Přesně, pořád mu přes média vzkazovali, jaký je sráč a ejhle, *** jsou oni

ambree ( 19. ledna 2018 16:24 )

Moje řeč. Volím Zemana.

ambree ( 19. ledna 2018 16:21 )

Ti se ho ale hoooodně bojí Napřed Drahy machruje a pak couvá a prý Zeman dostal košem Lidi, co chcete Drahoše, vemte rozum do hrsti.

Willgis ( 18. ledna 2018 21:15 )

Moje slova !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa