Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Špína, debaty i migranti: Souboj Zeman vs. Drahoš rozhodne 13 klíčových otázek

  • Autor: bel,map - 
    16. 1. 2018
    05:00

    Češi se už v sobotu 27. ledna dozvědí, koho si zvolili za prezidenta na příštích pět let. Jestli se bude lépe dařit Miloši Zemanovi (73), nebo Jiřímu Drahošovi (68), to bude záležet na mnoha okolnostech. Těchto 13 otázek ale podle Blesku sehraje stěžejní roli.

  • 1.Komu spadnou do klína hlasy ostatních kandidátů?

    Drahoše volilo v prvním kole o 600 tisíc lidí méně než Zemana a teď potřebuje získat podstatnou většinu z 1,5 milionu voličů, kteří hlasovali pro Fischera, Horáčka nebo Hilšera. To, že tito neúspěšní, leč populární uchazeči o Hrad už lidi vyzvali, aby volili Drahoše, pro něj neznamená jistotu.

    Video  Jsem stále plný sil, řekl Zeman. A přijal výzvu od Drahoše  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Zeman přetáhnout jejich voliče na svou stranu asi v nějaké větší míře nedokáže. Může ale »pošpinit« v jejich očích Drahoše. V jeho zájmu je, aby tito lidé k urnám už nepřišli, protože sice Zemana nechtějí, ale dát hlas Drahošovi, to také »nepřekousnou«.

    Co na to politolog Michal Pehr z Masarykova ústavu: „Neúspěšní kandidáti se v 1. kole vyjádřili pro podporu Jiřího Drahoše, rozhodně ale neplatí prostý součet hlasů jejich voličů. Část jich výzvy uposlechne, část zůstane doma a část to dá Zemanovi.“

  • 2.Jak volební účast ovlivní výsledek?

    Čím méně lidí přijde k urnám, tím větší šance se zřejmě otevírá Zemanovi. Dá se předpokládat, že právě on má tvrdé voličské jádro, které ho podpoří i v druhém kole. Zvláště, když je znovu vyburcuje, že je důležité přijít. Drahošovi voliči nepochybně také přijdou, aby dotáhli svou volbu do konce.

    Je tedy stěžejní, kolik přijde voličů nepostupujících kandidátů. Jejich příznivci volili »antizemana«, a tak má na jejich hlasy větší šanci Drahoš. Ukazuje se, že jako kompromisní kandidát může fungovat, pokud neudělá v následujících dnech fatální chyby. Pak si mnozí mohou říct: Nechci Zemana, ale Drahoše taky ne.

    Video  Drahoš se střetne ve volbách se Zemanem. K čemu vyzval svého soupeře?  - Zuzana Štíchová, Aleš Bruclík
    Video se připravuje ...

    Co na to politolog: „Voliči Miloše Zemana mohou mít pocit, že prezident má vítězství jisté a třeba zůstanou doma.“

  • 3.Jak do výsledku zasáhnou voliči měst a jak ti z vesnic?

    Zatímco Zeman ovládl velkou většinu venkova, Drahoš je silný především v Praze a jejím širokém okolí, v Brně a také v centrech dalších větších měst. Ale má lepší pozici než před pěti lety Zemanův protikandidát Karel Schwarzenberg. Sesbíral totiž vyšší podporu než Schwarzenberg právě v Zemanových voličských baštách – tedy v menších obcích. Podporu tak má výrazně lépe než tehdy kníže rozprostřenou ve městech i na venkově, protože je pro nevyhraněné voliče mnohem méně nepřijatelný.

    Video  Hilšer gratuloval Drahošovi: Bude to dobrý prezident, má mou podporu, říká lékař  - Zuzana Štíchová
    Video se připravuje ...

    Zeman vsadil na přímočaré názory třeba na migraci, které obvykle venkovu vyhovují. I tak měl ale tentokrát právě tady slabší výsledek. Umírněnější voliči, kteří hodili hlas třem nejsilnějším vyřazeným kandidátům, tak mohou rozhodnout ve prospěch »umírněného« Drahoše.

    Co na to politolog: „Dá se předpokládat, že voliči Miloše Zemana budou i nadále v regionech a ti nakonec zasáhnou nejvíc do vítězství.“

  • 4.Pro koho se rozhodnou méně majetní a pro koho bohatí?

    Zeman se pasoval na prezidenta dolních deseti milionů a celou dobu se snažil vlichotit těm méně majetným. Pořád ještě mezi nimi má podporu, ale zřejmě menší, než by si přál. Drahoš není boháč Horáček, kterému chudí moc nefandí.

    Ukazuje to třeba i případ Prahy 8, kde ve staré a chudší zástavbě zvítězil sice Drahoš, ale jen s 30 procenty a Zeman měl o 6 procent méně, zatímco hned vedle v bohatých nových vilkách už ztrácel Zeman na Drahoše 20 procent, když druhý byl Fischer. Pokud se Drahoš pod tlakem nedopustí nějaké chyby, kdy by zásadně naštval chudé voliče, může mnohé Zemanovi odloudit.

    Video  Drahoš má hodně váhavých voličů, Zeman je bude pokoušet, říká politolog Kubáček  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Co na to politolog: „Oba kandidáti se budou snažit přesvědčit, že jsou přijatelní pro obě skupiny.“

  • 5.Kdo vytáhne jakou špínu?

    Nepochybně začne tvrdá kampaň, která bude směřována hlavně proti Drahošovi. Ten na nějaké »podpásovky« ale nemá ani dost času, ani aparát a snad ani žaludek. Tvrdí, že je na »špínu« připraven a naznačil, že minulé podrazy na něj přicházely z Hradu.

    Protistrana to ale nebude mít snadné, do Drahoše se bude strefovat hůř než třeba do Horáčka se sázkařskou minulostí. Útoky jako že Drahoš je fíkus, evidentně nezafungovaly. Drahoš může jen čekat, co se v následujících dnech vynoří. Zřejmě si uvědomuje, jak přituhuje.

    Video  Drahoš: V souboji se Zemanem čekám útoky. „Bude to ještě horší...“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    Už v prvním vystoupení ve volebním štábu fakticky oznámil, že bere »plně do rukou« svou kampaň. Odstřihnul se tak od svého dosavadního volebního manažera Jakuba Kleindiensta, na jehož problematickou minulost, kdy figuroval i v kauzách spojených s exhejtmanem Davidem Rathem, se poukazovalo.

    Co na to politolog: „Myslím, že budeme svědky dvou velice horkých týdnů. Oba kandidáti se budou snažit zaujmout a mohou se samozřejmě objevit snahy skandalizovat oponenta.“

  • 6.Jak výsledek ovlivní volební debaty?

    Stěžejní bude, jak se oba kandidáti budou prezentovat v nadcházejících televizních debatách. Není však zatím jasné, kolik se jich odehraje. „Pan prezident přijal nabídku těchto televizních stanic účastnit se duelů s Jiřím Drahošem: Nova, Barrandov, Prima a ČT,“ vypočítával v pondělí večer Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Nekastujeme televizní stanice a jejich diváky, chceme férový přístup... Pokud má Jiří Drahoš skutečně odvahu, čtyři debaty neodmítne,“ dodal. 

    „Již jsem navrhl jako jedno z míst debaty Českou televizi. Je to médium veřejné služby, které patří všem občanům ČR a jeho nestrannost je kontrolovaná nezávislou institucí. Ve druhém případě je na rozhodnutí mého protikandidáta, které z médii bude preferovat,“ uvedl v reakci pro ČTK Jiří Drahoš.

    Je tak otázkou, zda v Zemanovi nakloněném prostředí TV Barrandov k debatě nakonec dojde, prezident tu má ale jistotu ve dvou vydáních svého pořadu bez oponenta „Týden s prezidentem“.

    Pro Zemana to bude v aktuálních volbách debatní premiéra. Navzdory opakovaným výzvám svých protikandidátů, aby k nim vstoupil do diskuse, to odmítal, protože „nedělá kampaň“. Před druhým kolem s debatou konečně souhlasil a dá se očekávat, že Drahoš to s ním nebude mít lehké – o Zemanovi je známo, že je skvělý rétor. 

    Video  Divný volební štáb Miloše Zemana: Na štítu visel Horáček, turisté museli čekat  - Vera Renovica, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Co na to politolog: „Debaty budou zcela zásadní a mohou rozhodnout u nerozhodnutých voličů. Bude záležet, jak oba budou na debaty připraveni.“

  • 7.Poškodí nebo posílí Zemana spojenectví s Babišem?

    Andrej Babiš s ANO měl být Zemanovou pojistkou. Ten se za něj sice před prvním kolem postavil, ale moc to nezafungovalo. Zvlášť, když z jeho podpory zvláště ve srovnáním s názorem před minulou volbou čišela účelovost. A před druhým kolem Babiš navíc couvnul. Poradil oslabenému Zemanovi, ať se zbaví svých koulí na noze – Nejedlého a Mynáře. Při opatrné podpoře už ani neřekl, že ho bude volit. A tvrdě prohlásil, že volby jsou referendem o Zemanovi.

    Početní voliči Babišova hnutí tak cítí, že s jeho podporou Zemanovi to tak horké není. V očích voličů Zemana pak může nadělat paseku i to, pokud se v následujících dnech nějak vyvine Babišova kauza s údajnými podvody při dotacích na Čapí hnízdo.

    Co na to politolog: „Jestli Zeman vymění spolupracovníky nebo ne, to výsledek neovlivní. Ukázalo se, že oni nejsou na překážku, aby se teď dělala nějaká obměna.“

  • 8.Jaké výroky mohou oběma kandidátům uškodit?

    Před pěti lety sehrálo před finální volbou negativní roli téma Benešových dekretů. Vzpomeňme Schwarzenbergův nešťastný výrok, že již dvacet let nejsou platné a že z dnešního pohledu by tehdejší vláda i prezident Edvard Beneš skončili před tribunálem v Haagu. To vyvolalo vlnu nevole.

    Tentokrát se jako kontroverzní téma nejvíc jeví posuzování uprchlíků. Drahoš v minulosti projevil mnohem větší smířlivost než Zeman, a to mu může být v protimigrantsky naladěné společnosti na škodu.

    Video  Jiří Drahoš odvolil v pražských Lysolajích společně s manželkou Evou  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Co na to politolog: „Konkrétní téma, které by pro jednoho či druhého mělo znamenat ztrátu, je teď těžko odhadnout. Vždy platí, že nejvíce může uškodit nějaká aféra, která se objeví na poslední chvíli, třeba zmínka o zdravotním stavu kandidáta.“

  • 9.Jak budou schopni zmobilizovat voliče?

    Zeman musí přesvědčit své voliče, že ještě nemá vyhráno – ostatně začal s tím už v prvním povolebním projevu. Přijít musí všichni, protože jinak už nemá moc kde brát. Stačit to ale nemusí, a tak bude třeba atakovat i nové voliče. Nejspíš však z těch nerozhodnutých a těch, kteří vůbec nepřišli. To ale bude tvrdý oříšek.

    Video  Horáček to ještě nebalí. Budoucnost v politice nevyloučil  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Drahoš naopak musí napumpovat ty, kteří už přišli: Máme to na dosah, musíte přijít znovu. Opět ale musí získat i voliče nové, a to od nepostupujících kandidátů. Všichni tři, kteří to svým voličům doporučili, jsou v podstatě »pravdoláskaři«. Záležet tak bude na tom, jak se oni dokáží s Drahošem smířit. V podstatě by jim ale vadit nemusel.

    Co na to politolog: „Oba by se měli zamyslet hlavně nad tím, kde v 1. kole byli všichni voliči, tedy skoro 40 procent, a ty se snažit přetáhnout na svou stranu.“

  • 10.Jak ovlivní účast lyžaři a dovolenkáři?

    Milovníci zimních sportů v 1. kole voleb výrazně ovlivnili volební mapu. Například v Peci pod Sněžkou se 46 procenty hlasů zvítězil s přehledem akademik Drahoš, následován Michalem Horáčkem (13 %) a Pavlem Fischerem (12 %). Zeman, za kterým stojí většina venkova, tu přitom získal jen devět procent hlasů. Obdobně Drahoš Zemana porážel také na Božím Daru či v Deštné v Orlických horách. Tito lidé by nejspíš i doma volili stejně, otázkou je, nakolik jim bude zatěžko vyřídit si volební průkaz.

    Co na to politolog: „V určitých místech se to může opakovat. Blíží se jarní prázdniny, záleží, v jakém počtu si dovolenkáři vyřídí voličské průkazy.“

  • 11.Co voliči ANO a SPD a co zbytek?

    V Česku není tak úplně striktní »názorová závislost« na preferované straně. Platí to snad jen pro komunisty, jejichž šéf Vojtěch Filip se znovu postavil za Zemana. Navíc podpora ANO Zemanovi je trochu sporná, protože Babiš začal couvat, a některé výrazné osobnosti hnutí, jako třeba eurokomisařka Věra Jourová, se postavily vyloženě proti.

    Všechny strany podporující Drahoše v podstatě bubnují na »antizemanovskou« notu. Ze stejného důvodu přijdou voliči Drahoše i bez ohledu na to, co si »jejich« strana myslí.

    Co na to politolog: „Spoléhat se dá snad jen na voliče KSČM, kteří v minulosti byli poslušní.“

  • 12.Hrají ještě nějakou roli témata nebo jen osobnosti?

    Témata mohou snad přesvědčit nerozhodnuté voliče. Pokud by v debatách došlo k nějakému zásadnímu střetu, může to »nadzdvihnout« i ty, kteří v prvním kole nevolili. Jenže to se dá čekat snad jen v tématu uprchlíků.

    Bude záležet na tom, jak Drahoš vybruslí ze svého umírněnějšího postoje tak, aby neurazil odpůrce migrace. Zásadní spíš bude, jak se představí oba soupeři jako osobnosti u svých nevoličů. Oba hrají o jejich přízeň.

    Co na to politolog: „Zásadnější bude, jak se oba budou prezentovat. Témata ustoupí do pozadí.“

  • 13.Co dál může zafungovat?

    Střet bude určitě v tom, zda na Hradě má sedět politik nebo někdo, kdo dosud stál mimo. Pokud se ale Drahošovi podaří zdůraznit, že uctívaný T. G. Masaryk byl také vědcem, může mít velkou šanci. Zemanovi je co hodit na hlavu – proruská orientace, kontroverzní spolupracovníci, ne vždy dobrá kondice.

    Ostré vymezování se proti Zemanovi je ale chůze po tenkém ledě, snadno lze sklouznout a uškodit si nakonec sám. Předpokládá se, že si Zeman jako brilantní diskutér v debatách dosud neslaného-nemastného Drahoše »namaže na chleba«. Jestli z toho ale Drahoš vybruslí jen trochu se ctí, může dravý Zemanův styl mít také opačný efekt – Češi většinou sympatizují s »otloukánky«.

    Co na to politolog: „Ostré vymezování příliš bodů nepřineslo. Neplatí karta Antizeman, podobně jako v parlamentních volbách karta Antibabiš. Očekávám, že kandidáti budou spíše zdůrazňovat nadstranickost, či propagovat češství.“

    Na otázky Blesku odpovídal politolog Michal Pehr z Masarykova ústavu.

Doporučujeme
kebule ( 16. ledna 2018 16:24 )

Nezbývá než vyčkat na výsledky demokratických voleb.

kebule ( 16. ledna 2018 16:13 )

Tady je ode mne nějaký komentář ohledně pedofilie pana Drahoše???Meleš hovínka

kebule ( 16. ledna 2018 13:20 )

2x mi tady někdo smazal komentář !!!

kebule ( 16. ledna 2018 13:17 )

Vy dobře víte, že vyhraje pan Zeman, proto tolik kvičíte. Strachy.

oldedek ( 16. ledna 2018 12:58 )

Kéž by ta manipulace od mstivého, nenávistného "pána" s prostatou jako panic, "utečenou" cukrovkou a počůrávájícím se už i před svými voliči a kterému se už po slivovici vyzouvají sami i boty, byla poslední ... Prostě Mýla trpí nejen na nohy ale má i poruchy správného úsudku a zhodnocení situace - častá agresivita, chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelného chování na veřejnosti, sobeckosti, zlomyslnosti, lhaní bez příčiny, vymýšlení si - nó prostě pro Česko podle jeho slov 70% hloupých voličů, "nejpřijatelnější" člověk .... A ta jeho "soukupovská" divadelní hra se scénářem od Mynáře a Kecáčka je vždy tak trapná, že jí opravdu ocení jen, podle slov "pána" presidenta, právě ti 70-ti procentní voliči Zemana ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa