Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Pravá kampaň nás teprve čeká“. Expert: Zeman zkusí využít slabin Drahoše

Video se připravuje ...
Autor: mah - 
13. ledna 2018
20:50

Opravdová kampaň Česko zasáhne teprve teď před druhým kolem volby prezidenta. Myslí si to aspoň politolog Jan Kubáček, který to řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Dodal, že to vyplývá už z prvních prohlášení Miloše Zemana po prvním kole. Kubáček upozornil na to, že zásadní není zisk obou kandidátů v prvním kole, ale spíše to, kolik voličů si nepřálo ani jednoho z nich. Úkolem pro Drahoše i Zemana bude především oslovení těchto voličů. V tom má podle něj zatím náskok bývalý předseda Akademie věd ČR, Zeman se tak podle něj pokusí zaútočit na jeho slabiny.

„Je zajímavé kolik lidí si zatím nepřálo ani Miloše Zemana, ani Jiřího Drahoše,“ komentoval hned na úvod svého vystoupení ve volebním studiu Blesku výsledky prvního kola prezidentské volby. Podle něj tak na oba politiky čeká zásadní úkol, a to přesvědčit voliče především kandidátů, kteří skončili na třetím až pátém místě.

Politolog: Drahoš je na tom zatím lépe

„Zatím je na tom vizuálně lépe Jiří Drahoš,“ usoudil dále politolog. Většina neúspěšných kandidátů mu totiž vyjádřila podporu. Upozornil zároveň, že Drahoš se tak bude muset zbavit některých svých vlastností, které mu dosud pomáhaly. „Jiřího Drahoše poprvé čekají opravdové duely. Poprvé se také bude muset začít vymezovat a vyjádřit jasný názor,“ vysvětlil politolog s tím, že dosud si podle něj bývalý předseda Akademie věd vystačil spíše s vyhýbavými odpověďmi.

„Zkušenost nám navíc říká, že čtrnáct dní mezi prvním a druhým kolem volby je velmi lítým bojem,“ varoval rovněž Kubáček s odkazem na první přímou volbu hlavy státu před pěti lety. Oba kandidáti by se podle něj měli připravit na špinavou kampaň i možné nečekané chyby svých protivníků.

„Připomenu, že před pěti lety byl rozdíl mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem pouze okolo jednoho procenta, jenže potom od Schwarzenberga přišel nepochopitelný a poměrně hloupý útok proti Edvardu Benešovi,“ upozornil politolog na kauzu oprávněnosti Benešových dekretů, která se stala jedním z motorů minulé prezidentské volby. „Voliči tehdy často nešli volit Miloše Zemana, ale proti Karlovi Schwarzenbergovi,“ vysvětlil Kubáček s tím, že není vyloučené, že jeden z kandidátů se dopustí podobného omylu.

„Čekám bombardovací kampaň“

Miloš Zeman se pak podle politologa pustí do regulérní kampaně. „Napovídají tomu i první prohlášení, která jsme od Zemana po volbách slyšeli,“ vysvětlil. Současný prezident podle Kubáčka sází vše na jednu kartu. V duelech s Jiřím Drahošem, na které po prvním kole přistoupil, potřebuje ukázat, že je pevným politikem, který je srozumitelný a souzní s národními zájmy České republiky. „Čekám teď opravdu intenzivní bombardovací kampaň,“ dodal.

Drahoš podle Kubáčka pak nemá zdaleka vyhráno, a to i přes to, že mu ostatní kandidáti ve velkém vyjadřují podporu. Zatímco Miloš Zeman se může opřít o pevnou voličskou základnu, ta Drahošova je váhavá. „Nevadí mi, ale mé srdce pro něj nebuší,“ popsal Kubáček smýšlení velké části voličů Drahoše.

Ty podle Kubáčka musí Drahoš oslovit a přesvědčit je, aby se za něj postavili. „Podle mě se do toho ale Miloš Zeman bude pokoušet zasévat nejistotu,“ vyslovil svůj pohled na to, co nás v příštích týdnech čeká, politolog. Zeman tak podle něj bude poukazovat hlavně na Drahošovu politickou nezkušenost a tím v táboře jeho voličů vyvolávat nejistotu.

Video  Jiří Drahoš musí přijít na to, jak přimět voliče, aby se za něj aktivně postavili, míní politolog  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
vigis ( 14. ledna 2018 17:53 )

Pokud někomu dobrovolně pomáhají lidé typu Topolánka, Kalouska, Langra, Fialy, tak se s největší pravděpodobností nejedná o politiku ale o koryta a uzavření penězovodů.

plejer ( 14. ledna 2018 14:29 )

Věřím, že toto vše u diskuzí neobjasní a Zeman jej smázne jak blechu.

plejer ( 14. ledna 2018 14:27 )

Drahoš-ani omylem. 1.Bude muset vysvětlit, jak je to s jeho účastí STB. 2.Zvaní černých migrantů do ČR- viz ZVACÍ DOPIS akademie. 3. Jak to bylo s jeho KOMUNIStickou minulostí, když mohl studovat po západě. 4. Jak to bylo s patenty, které údajně kradl kolegům(díky jeho spolupráci?)

bobin135 ( 14. ledna 2018 08:49 )

...nevolil jsem ani Zemana ani Drahoše, ale teď v druhém kole budu volit Zemana, protože si nenechám vnutit názor, že bych měl volit Drahoše

namoroman ( 13. ledna 2018 22:22 )

S takovým nickem, jako máš ty, je výsměchem psát o morálce a slušnosti!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa