Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nahý útok na Zemana: Kdo je aktivistka, kterou pacifikovala ochranka

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, nkov - 
12. ledna 2018
17:00

Nepříjemné překvapení zažil prezident Miloš Zeman ve volební místnosti v pražských Stodůlkách, kam přišel odvolit v prvním kole přímé volby prezidenta. U volební urny na něj zaútočila polonahá žena. Podle webu feministicko-aktivistické skupiny Femen šlo o ukrajinskou aktivistku a „sextremistku“ Angelinu Diashovou, která chtěla útokem poukázat na Zemanovy vztahy k ruskému prezidentu Putinovi.

Podle dostupných informací je Diashová 27letá aktivistka z Kyjeva. Má angolsko-ukrajinské kořeny a studovala psychologii. Útok na Miloše Zemana nebyl její první, loni v červnu podobně napadla Alexandra Lukašenka na tiskové konferenci na Ukrajině. Běloruského prezidenta osočila z diktátorství, protože podepsal dohodu o spolupráci s Petrem Porošenkem.

Čin byl posuzován jako výtržnictví s přitěžujícími okolnostmi, za který hrozí Diashové dva až pět let ve vězení. Při vyšetřování incidentu dorazila na policejní oddělení oblečená za kanibalku. Tím chtěla upozornit na to, že v rozvinutých zemích by tak přísný trest nepřicházel v úvahu.

Zúčastnila se i dalších akcí hnutí Femen, v Berlíně se například pokusila ukrást zlomek Berlínské zdi, čímž protestovala proti překážkám bezvízového režimu.

Zeman hned zmínil útok na papeže

Při dnešním incidentu proti Diashové zakročila ochranka, Zeman z místnosti podporován ochránci odešel. Po několika minutách se prezident vrátil. Uvedl, že je poctěn, protože ho napadla aktivistka skupiny Femen, která nedávno napadla také papeže.

Žena se před příchodem prezidenta ukrývala mezi čekajícími novináři. V okamžiku, kdy se chtěl Zeman před volební komisí legitimovat, si sundala košili a s výkřiky se rozběhla k hlavě státu. Viditelně otřeseného Zemana odvedla z místnosti dvojice členů ochranky.

Video  Útok na Zemana u voleb! Vyděšený prezident, nahá žena a akční ochranka!  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Aktivistka měla na hrudi bílý nápis „Zeman, Putin’s slut“ (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo podle webu organizace také vykřikovala. Femen uvádí, že šlo o ukrajinskou aktivistku. Internetová stránka varuje, že volbou „věčně opilého Zemana“ čeští voliči hlasují také pro jeho kremelského „pasáka“ Vladimira Putina.

V omezeném prostoru ve volební místnosti byla pro novináře přesně vyhrazená místa, která byla plně obsazená, a na pohyb novinářů dohlížela ochranka. Aktivistka dorazila na místo s předstihem a v hloučku se držela v první řadě.

Také podle informací policie byla zadržená aktivistka Ukrajinka. Policisté ji přímo na místě zabalili do deky a do místnosti se vrátili pro její kabát a malou kabelku. Poté ji naložili do auta a z místa odvezli.

K incidentu se vyjádřil premiér

Premiér Andrej Babiš označil celý incident za nevhodný. Uškodí podle něj pověsti Česka v zahraničí. Podle něj nejsme v Rusku a volíme svobodně, názory mají lidé vyjádřit tím, že půjdou volit. Řekl to novinářům poté, co sám odvolil krátce po 17:00 ve volební místnosti ve středočeských Průhonicích.

„Máme tu výhodu, že od revoluce volíme svobodně. Myslím, že právě volby jsou nejlepší možností pro lidi, aby vyjádřili svůj názor. Aby demokraticky a svobodně zvolili kandidáta, kterého si vybrali,“ uvedl Babiš.

Prezidenští kandidáti čin aktivistky kritizují

Prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Jiří Hynek a Petr Hannig čin aktivistky také kritizují. Jiří Drahoš čin označil za nerozvážnost, Michal Horáček záležitost nechtěl komentovat. 

„Neznám úplně detaily, ale ve volební místnosti by se protestovat nebo demonstrovat nemělo, volební místnost patří lidem a mám za to, že je to snad i dokonce protizákonné, že by se žádná agitace ve volebních místnostech dělat neměla. Takže to rozhodně není správně,“ řekl Hilšer novinářům. „“

Sám na sebe přitom před třemi a půl lety poprvé upozornil akcí, která se podobala aktivitám hnutí Femen. V říjnu 2014 se při tiskové konferenci na Úřadu vlády svlékl do půl těla a demonstroval tak svou podporu Ukrajiny a protestoval proti ruské anexi Krymu. „Myslím si, že občané by měli vyjadřovat své názory vůči politikům, ale vždycky musí zvolit vhodné nástroje, vhodnou dobu a vhodný okamžik. A to samozřejmé závisí na inteligenci toho daného, jak to zvolí,“ řekl k tomu dnes.

„Volby jsou momentem, kdy má každý možnost projevit svůj názor tím, že hodí do urny volební lístek se jménem svého kandidáta. To je důstojný způsob, jak se demokraticky vyjádřit. To, co se stalo ve volební místnosti Miloše Zemana, je voleb nedůstojné,“ napsal ČTK Hynek.

„Podle mě je to trestný čin, ta žena by měla být souzena. Jednak mohla ohrozit pana prezidenta na zdraví, zadruhé je to maření voleb. Vůbec nechápu, proč to udělala,“ řekl ČTK Hannig.

„Byla to velká nerozvážnost. Prezident je chráněná osoba, ta žena riskovala život,“ sdělil ČTK Drahoš.

Podobným způsobem napadla skupina Femen v minulosti i italského expremiéra Silvia Berlusconiho v roce 2013, loni v květnu protestovaly také proti prezidentské kandidátce francouzské extrémní pravice Marine Le Penové. Zemana web označuje za „nejzářivějšího představitele kremelského bordelu“ a řadí ho na stejnou úroveň s „politickými prostitutkami“, jako je Berlusconi, Le Penová či americký prezident Donald Trump

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
PeJo ( 18. ledna 2018 06:47 )

Ukrajinská aktivistka Anželina Diašová se doma v kuchyni rozhodla navštívit našeho prezidenta. Vzala si pas a odcestovala do Prahy. Sebou si vzala novinářský falešný průkaz novináře ČR. Cestou si zjistila, kde, kdy a v kolik hodin bude prezident ČR volit. Poté si se svou nenápadnou vizáží stoupla mezi novináře ČR a čekala na svoji příležitost. Nikoho z přítomných novinářů nezajímal její incident u papeže a tak si ji nikdo z novinářů s tímto incidentem nespojil. Neuvěřitelně schopná žena... Dobrou noc, děti.

zdeniii ( 13. ledna 2018 13:36 )

Snažíš se být vtipná, ale jsi pouze trapka

avina ( 13. ledna 2018 11:55 )

Tato A.Diašová/ Ukrajinka, z Angoly/ mi připomenula polonahého, popsaného výtržníka Hilšera/ prez. kandidáta/.Má za sebou takové výtržnosti -v rozhlase, veřejné akce..../.

gabreta ( 13. ledna 2018 11:43 )

Souhlas, že je ochranka prezidenta absolutně neschopná. Jak se taková lůdr může bez povšimnutí motat mezi novinářema? Vykopat a šoupnout makat do Mišelinky! Ti rádoby "agenti 007" se sluchátkem v uchu, by neuhlídali ani vrátnici ve fabrice!!

moiaza ( 13. ledna 2018 10:57 )

Naprosto neschopná ochranka prezidenta. Ta čubka neměla ve volební místnosti vůbec co dělat. Proč si neověřila ochranka, kdo je v místnosti i mezi novináři? Jak je možné, že tak známé strašidlo naše rozvědka nezná? Nebyl to jeji první incident. Osobně bych tak hloupou ochranku nechtěl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa