Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drahoš si ze ztráty na Zemana moc nedělá. Řekl, čím chce prezidenta porazit

Video se připravuje ...
Autor: nkov - 
13. ledna 2018
19:00

Bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš je ve druhém kole vyzyvatel stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Na tiskové konferenci po sečtení většiny hlasů promluvil o tom, nakolik je reálná debata s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem. Nebo o tom, jak plánuje před 2. kolem výjezdy do regionů. Zříct se svého spolupracovníka s problematickou minulostí se ale odmítl.

Vyzvete Miloše Zemana, aby s vámi šel do slovního soubojů nebo debat? A podpoří Vás všichni kandidáti? 

Já bych v této souvislosti ocenil kultivovaný souboj kandidátů. Teď mluvím o těch, kteří jsme se opravdu utkávali, ne o Miloši Zemanovi. Ocenil bych kultivovanost toho souboje a doufám, že od dalších kandidátů budu mít také podporu. S Milošem Zemanem bych se rád setkal tváří v tvář, on sice řekl, že do žádných debat chodit nebude, protože nevede kampaň, ale všichni víme, že výrokem Miloše Zemana je i „Jenom blbec nemění názory.“ Takže já jsem zvědavý.

Můžete nám podrobně popsat, jak bude vypadat dalších 14 dní vaší kampaně? Vydáte se znovu do všech krajů? Jak budete chtít kampaň dále koncipovat?

Těch 14 dní bude určitě grand finále. V každém případě přeskupím tým, změníme taktiku. Asi každý chápe, že strategie pro první kolo je úplně něco jiného než strategie pro druhé kolo. Počítám s tím, že vyjedu a budu hodně mimo Prahu. Potřebuji přesvědčit, nebo se připomenout voličům mimo Prahu a počítám s tím, že většinu z těch 14 dnů strávím v regionech. O detailní strategii bych nerad mluvil, nerad prozrazuji své kroky dopředu. Ale počítám s tím, že budu hodně mimo Prahu.

Jaké téma podle Vašeho názoru nakonec rozhodne ten čtrnáctidenní boj? Domácí, zahraničí, nebo například účast a to, jestli voliči ostatních kandidátů dají hlas Vám?

Já bych řekl, že všechna tři témata, která jste zmínila, budou důležitá. Určitě je to domácí téma, bezpečnost, moderní stát, vize, kterou by měl mít prezident nebo kandidát na prezidenta v období svého mandátu. Takže domácí část bude důležitá. Neméně důležitá je z mého pohledu zahraniční politika a ukotvení České republiky v Evropě. Naše spojenectví v rámci Severoatlantické aliance, důležitost našich vazeb na euroatlantický prostor – to je v každém případě také důležitá věc. A jak říkám já, podporu od svých bývalých soupeřů v tomto kole do jisté míry očekávám. My jsme si to řekli na mnoha debatách, a kdybych to nebyl já, kdo postoupil do druhého kola proti Miloši Zemanovi, tak bych vás všechny, nejen tady v sále, vyzval, abyste tu podporu tomu protikandidátovi dali.

Vy jste se vymezoval vůči některým spolupracovníkům Miloše Zemana, kteří jsou nepochybně velmi problematičtí. V souvislosti s Vámi se psalo o Vašem poradci Jakubu Kleindienstovi, já jsem ho tady zatím dnes nezaregistroval, budete s ním dále spolupracovat a trváte tedy na tom, že zůstane ve Vašem týmu?

Pokud jde o Jakuba Kleindiensta, on je v mém týmu i pro tu druhou část kampaně. Jak jsem řekl, strategii týmu upravíme. Já ten tým přeskupím, kdybych to měl říct vojenskou terminologií, tak kompletní vedení převezmu já sám. Je to přece jen už velmi krátká doba, takže v tomto směru se strategie změní. Já nemám s Jakubem Kleindienstem v tomto směru problém, zůstává v mém týmu.

Někteří protikandidáti, kteří neuspěli, jako je pan Fischer, vám tu podporu zatím explicitně nevyjádřili. Předpokládám, že s ním budete jednat. Nabídnete mu v rámci těch jednání například nějaké uplatnění v diplomatickém sboru nebo případně na Pražském hradě, kdybyste vyhrál? A nelze se nezeptat.

Ohledně pana Fischera, já jsem před odjezdem registroval debatu s panem Fischerem, kde řekl, že ten kandidát, kterého by podpořil, musí mít z jeho pohledu zejména jasnou euroatlantickou orientaci. Já jsem zatím s panem Fischerem ani žádným jiným kandidátem nejednal a ani neplánuji vyjednávat něco podobného, co jste naznačil. V tuto chvíli nechávám na mých protikandidátech. Tu podporu ocením, ale rozhodně ji nebudu od nikoho vyžadovat.

Vy tedy sám nikoho z těch kandidátů nepožádáte o podporu? Nepůjdete za nimi a nebudete je žádat, aby vás podpořili?

Já to beru tak, že jsme si na kandidátských debatách tuto věc řekli mnohokrát. Byli jsme dotazováni, jestli, v případě, že by kdokoliv z nás postoupil proti Miloši Zemanovi, jestli by ho ti ostatní podpořili. A padlo tam vícekrát explicitně, že ano. Já se rozhodně nebudu u žádného z protikandidátů doprošovat, předpokládám, že věděli, co říkají, stejně jako jsem to věděl já, když jsem tu podporu dopředu slíbil. 

Možná nebude tak rozhodující, co řeknou ti lidé, kteří vypadli v tom prvním kole, ale co udělají jejich voliči. Jak konkrétně oslovíte zejména voliče Marka Hilšera, Pavla Fischera a Michala Horáčka, aby vám dodali hlasy? Protože když ti vám dají své hlasy, máte velkou šanci porazit Miloše Zemana. Jaké bude to klíčové téma před druhým kolem, pokud se bude pan Zeman nadále vyhýbat debatám a bude dodržovat to, co řekl?

Nechci spekulovat, co Miloš Zeman udělá nebo neudělá ve druhém kole, už jsem to řekl a citoval jsem jeho výrok – on myslím není jeho – že jenom blbec nemění názory. V každém případě stále platí, že chci oslovit co nejvíce voličů, vím o řadě voličů, předpokládám, že bývalých voličů Miloše Zemana, kteří teď dali hlas někomu jinému. Pokud jde o ta tři jména protikandidátů, která jste zmínil, já tam nevidím žádný zásadní problém, my jsme se shodli, jak v debatách tak mimo ně, že v těch základních otázkách, to jest domácí politika, zahraniční směřování České republiky, ukotvení České republiky, bezpečnost a tak dále, tam máme prakticky identické názory. Takže si nemyslím, že by to měl být pro voliče těchto kandidátů nepřekonatelný problém. 

Vaše aktuální ztráta, co se hlasů týká, je 600 tisíc. Máte pocit, že někteří voliči Miloše Zemana první kolo tzv. vynechali a soustředí se až na to druhé, protože si byli jisti postupem svého favorita? A je to pro Vás přijatelná ztráta, když jsme u té sportovní terminologie? 600 tisíc je přece jen poměrně dost. 

Dobře, ztráta 600 000 je samozřejmě opticky velká, já nechci spekulovat o tom, kolik voličů Miloše Zemana nešlo k prvnímu kolu. Myslím si, že se dá naopak čekat, že tam byla drtivá většina. Podle průzkumů vím, že Miloš Zeman má poměrně velkou podporu, řekněme nad 40 procent, ale má také, teď cituji průzkumy, dlouhodobě velkou skupinu svých odpůrců, kteří by ho nikdy nevolili. Já budu sázet na to, že účast v druhém kole bude také dobrá, a sázím na to, že získám voliče, třeba i ty, kteří v prvním kole volili jiné protikandidáty, ne Miloše Zemana. 

Chcete výslovně vyzvat Miloše Zemana, aby se s Vámi utkal v předvolební debatě? Pakliže by dodržel slib, že se žádné debaty nezúčastní, šel byste do debaty s jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkem? 

Mohu vás ujistit, že s Jiřím Ovčáčkem do žádné debaty nepůjdu. Jiří Ovčáček není prezidentský kandidát a tím je celá věc vyřešená. My jsme všichni, nejen já, ale i další protikandidáti, vyzývali Miloše Zemana, aby nehrál na to, že kampaň nedělá a že do debat chodit nebude. Jak říkám, já bych to uvítal, ale nebudu dále vykřikovat do větru, aby Miloš Zeman slezl z Hradu a šel debatovat. Je to na něm a na jeho týmu.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kerloss ( 14. ledna 2018 12:44 )

Drahos a slusnak??? No, ma k tomu jeste dal nez se zdalo. kdyz ctu zde prispevky ze si uzival s detma tak to zadny slusnak teda neni. Je lepsi mit na hrade ceskeho sprostaka ktery rekne co si mysli nez ceskeho pedofila a vitace muslimskych poloopic. Proc by je sem asi zval? ze by si mohl zase uzivat nezletilých deti??? Tak to je humus mit na hrade takove p.r.a.s.e.

nilud ( 14. ledna 2018 10:40 )

Oprava-DRAHOŠ

nilud ( 14. ledna 2018 10:38 )

DRAHOŽ

odol ( 13. ledna 2018 22:35 )

To sem si dëlal kozy!

odol ( 13. ledna 2018 21:50 )

Kdy se zítra otvírají volební místnosti?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa