Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotkova odveta za hradní potupu: Chce Zemana „vymazat“ ve volbách

Autor: simao, ČTK - 
16. května 2017
12:40

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka připustil, že jeho strana zvažuje vlastního kandidáta na prezidenta. A to na místo Miloše Zemana, který ho nedávno potupil na Pražském hradě. „Potom, co Miloš Zeman udělal, silně ztratil podporu uvnitř ČSSD,“ tvrdí Sobotka. Rád by zamezil tomu, aby Česku vládl tandem Zemana s předsedou ANO Andrejem Babišem.

„Měli bychom jako sociální demokraté ve volbách udělat všechno pro to, aby Andrej Babiš nebyl premiérem, a vedeme vážnou debatu o prezidentské volbě,“ řekl Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro ČTK.

„Já si nemyslím, že pro budoucnost České republiky by byla dobrá zpráva, pokud bychom tady měli mít premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana v mocenském tandemu, který v zásadě bude kontrolovat Českou republiku jako Babišovu firmu,“ podotkl.

Ovčáček: Sobotka jde proti Zemanovi dlouhodobě

Za tím, jak se Zeman postavil k žádosti o odvolání ministra financí Babiše, vidí premiér vzájemnou podporu ambicí obou politiků. Jeden se chce udržet na Hradě, druhý do čela Strakovy akademie.

Spojenectví mezi Babišem a Zemanem je podle premiéra v řadě případů očividné. „Byl to Miloš Zeman, kdo podal stížnost ve prospěch Andreje Babiše proti zákonu o střetu zájmů, což je porušení té role nadstranického prezidenta, který by se neměl plést do těchto věcí,“ připomněl Sobotka.

VIDEO: O mocenském paktu Zeman-Babiš mluvil Sobotka v pořadu Ptám se, pane premiére

„Není to žádné tajemství. Dlouhodobým cílem Bohuslava Sobotky a spřízněných lobbistických struktur je zabránit druhému mandátu Miloše Zemana,“ zareagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který je společně s prezidentem Zemanem na zahraniční cestě po Číně.

O tom, že mezi prezidentskými kandidáty na Hrad nevidí sociální demokracie levicového uchazeče, mluvil Sobotka už dříve – v pořadu info.cz. „Vedeme debatu, ale ještě žádná politická strana nepřišla se svým kandidátem na prezidenta, takže bychom byli asi první mezi politickými stranami,“ říkal premiér.

„To, co nám chybí jako sociálním demokratům, je, že v tom pelotonu prezidentských kandidátů vlastně není žádný levicový kandidát, který by ztělesňoval myšlenky sociální demokracie,“ postěžoval si Sobotka na absenci kandidáta, který by ČSSD vyhovoval.

Sám prý navrhoval vnitrostranické referendum, kdy by členové mohli rozhodnout o více kandidátech – včetně Miloše Zemana. Nyní Sobotka upřesnil, že toto referendum ČSSD odsunula na listopad a do té doby bude čekat, zda se neobjeví levicový kandidát uvnitř sociální demokracie nebo i mimo ni.

Sobotka sám sebe vyloučil: Kandidátem nebudu

V případě, že se nikdo takový nepřihlásí, budou sociální demokraté uvažovat o podpoře některého z uchazečů. Sobotka přitom nyní Zemanovi hrozí kompetenční žalobou, pokud neodvolá ministra financí Babiše. „Očekávám, že se vrátí z Číny a bude konat v souladu s Ústavou... Pokud pan prezident bude konat, není důvod k tomu, abych kompetenční žalobu musel podávat,“ vzkazuje Sobotka.

O tom, že by mohl na Hrad kandidovat sám, Sobotka neuvažuje. „Nepřemýšlel jsem o tom a neuvažuju o něčem takovém,“ řekl na dotaz, zda ho situace posledních týdnů nepřesvědčila o takovém kroku. „Možná kdyby bylo druhé kolo minulý týden, hned po té návštěvě na Pražském hradě, tak bych měl pravděpodobně slušné šance, ale to říkám jenom v legraci,“ dodal premiér.

VIDEO: Podívejte se, jak Miloš Zeman ukázal Sobotkovi na Hradě hůl i záda

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
hejhej ( 17. května 2017 08:18 )

Jaká potupa. Když je Sobotka debil a neví co chce: demise - nedemise, měl dostat prezidentovou holí přes hubu. Jenže Sbotka je bezcharakterní špína a za koryto je schopen všeho. Předvádí to denně.

petrsvetr1 ( 16. května 2017 17:15 )

jsi blbec,,, ale to se o tady o tobě ví...

marlen52 ( 16. května 2017 16:45 )

já,já,já jenom já to musím zvládnout sám

petrsvetr1 ( 16. května 2017 16:25 )

nemusíš stále dokazovaz že jsi deb.il...

platykodon ( 16. května 2017 16:02 )

Bylo to myšleno tak, že když někdo drží v ruce hůl ..... znám to od sebe z kyží

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa